De vijf seconden regel wat betreft honden en heet asfalt in Spanje

De vijf seconden regel wat betreft honden en heet asfalt in Spanje
Beeld: Pixabay

MADRID – De Guardia Civil politie in Spanje publiceert op Twitter en andere sociale netwerken handige en nuttige tips en informatie wat betreft het welzijn van huisdieren. Nu Spanje middenin een hittegolf zit (en er nog wel meer zullen volgen) heeft men de vijf seconden regel geplaatst.

Maar wat is de vijf seconden regel dan? Eigenlijk is het heel simpel. Houd je hand vijf seconden op heet asfalt en dan weet je wat honden onder hun poten voelen. De Guardia Civil omschrijft dit als de ‘regla de 5″

Als het erg warm is wordt het asfalt twee of meer keren warmer en dat kan voor verbranding zorgen. Vergelijk het met lopen op het warme zand op een strand waarbij je blij bent als je in het verkoelende zeewater of op je handdoek bent. Mensen dragen schoenen en voelen het warme asfalt niet maar honden hebben die luxe niet.

Om aan te geven hoe warm asfalt kan zijn enkele voorbeelden;

  • Buitentemperatuur: 25 graden = temperatuur van het asfalt: 51,6 graden
  • Buitentemperatuur: 30 graden = temperatuur van het asfalt: 57,2 graden
  • Buitentemperatuur: 30,5 graden = temperatuur van het asfalt: 61,7 graden

Daarom is het beter om met warm en heet weer je hond ‘s morgens voor de hitte of ‘s avonds na de hitte uit te laten. Overdag dien je zoveel mogelijk schaduw op te zoeken waar de hond zijn/haar behoeftes kan doen zoals onder een palmboom. Daarnaast is wandelen over gras aan te raden omdat dit veel koeler is dan het warme asfalt in Spanje.

Heb je nog meer tips voor het gezond uitlaten van je hond als het warm is? Laat het ons en de lezers weten door een reactie te plaatsen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

9
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Diana

De beestjes hebben gelukkig ook minder zin in een lange wandeling met dit weer. Op de Campo worden de wegen ook erg heet. Vergelijkbaar met het zand aan het strand. Wij gaan overdag vroeg naar het strand en savonds na 20u. Tussendoor 1x hele korte wandeling tussen de amandelbomen. Ze hebben dan sokjes aan die vochtig gemaakt zijn geworden. Het is anders te heet voor hun pootjes. Het zijn 3 honden, maar ze zijn geduldig. Let op met zwemmen, hier kunnen ze ook een klap van krijgen of zelfs een maagdraaing. Alles met mate

Anton

Het enige juiste advies Diana, al vind ik die sokjes persoonlijk niet nodig. Als je twijfelt of de straat te warm is, trek dan je slippers even uit.

Lucia

Ja Anja,
De “tiera”paden in de campo worden óók heet,
vergelijkbaar met zand, minder heet welliswaar als asfalt

Anja tegelaar

Een vraag je. De grondpaden in de campo? Worden die ook zo heet?

Bert

Ik wil dit artikel graag met m´n NL vrienden delen (FB). Mag dat echt niet ? Vast bedankt.

leo

Bert je kunt toch gewoon de link plakken van het nieuwsbericht in Facebook, als iemand daar dan op klikt komt hij hier terrecht.

Michel

Opletten dat je hond niet oververhit raakt. Dat merk je als je hond erg begint te hijgen, te kwijlen of laks wordt. De hond kan alleen de warmte kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond in coma raken en sterven, dus zeker niet achterlaten in een voertuig. Honden met zeer korte neuzen of ouderdom lopen meer risico op oververhitting. Je hond niet in de directe zon te laten. Niet te veel activiteiten, teveel kan ook leiden laksheid en braken. Gebruik een speciale koelmat voor honden. Zorg voor voldoende koel vers… Lees verder »

Lara

Hartelijk bedankt voor de fijne tips Michel!

anneclaus200@gmail.com

laat je hond eerst drinken en als het kan doe dan het volgende: zet je hond met zijn poten in fris water, hij zal dan automatisch ook beginnen drinken. Ga zijn buik niet afkoelen maar laat hem vanzelf gaan zitten in het water. Het mag echter maar een bodempje water zijn, op die manier koelt een hond het snelst en veiligst af. Ook regelmatig de pootjes insmeren met vochtinbrengende crème. Laat je hond zo veel mogelijk op voetpaden of klinkers in de schaduw lopen, zand is ook erg heet. En lukt dit niet, draag hem dan tot onder een boom.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.