Schoonste lucht van Europa is in Spanje te vinden

Schoonste lucht van Europa is in Spanje te vinden
Beeld: Stuwmeren Cervera en Ruesga / Wikimedia

Schoonste lucht van Europa is in Spanje te vinden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALENCIA – Het is niet de eerste keer dat een plaats in Spanje bovenaan de lijst staat van gemeenten met de schoonste lucht. In 2017 had volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het 65 inwoners tellende dorp Campisábalos in Castilla-La Mancha de schoonste lucht van Europa en derde ter wereld. Dit jaar heeft het dorp Villalba de Guardo in Castilië en León de eer om op een gedeelde eerste plaats te staan wat betreft de schoonste lucht ter wereld en binnen Europa.

Samen met Bodo (Noorwegen) en Salao (Portugal) staat Villalba de Guardo in de provincie Palencia in de autonome regio Castilië en León op de eerste plaats wat betreft de schoonste lucht. Deze drie dorpen delen hetzelfde resultaat van 3,8 bij de analyse van de concentratie van deeltjes van minder dan 2,5 micron per kubieke meter (PM2,5) in de lucht. Ter vergelijking, in Bangladesh (Pakistan) is dat 60 micron volgens het IQAir AirVisual-platform.

Het dorp Villalba de Guardi met slechts 202 inwoners is nu dus plots bekend geworden vanwege de schone lucht en dat zal zeker meer toeristen naar dit gebied in de provincie Palencia brengen. Het dorp zelf is een typisch plattelandsdorp waar soms niets te beleven valt maar het is tevens een uitstekend punt om het Parque Natural de Fuentes Carrionas y Fuente Cobre te leren kennen.

Luchtverontreiniging

Er is volgens het WHO sprake van luchtverontreiniging wanneer er in de lucht een hoge concentratie van schadelijke deeltjes of fijnstof te vinden is, het merendeel veroorzaakt door de mens. Bij het indelen van fijnstof in soorten wordt er onderscheid gemaakt in grootte van de deeltjes: PM10: deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 10 micrometer en PM2,5: deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer. Wanneer de PM2,5 meer is dan 10 microgram per vierkante meter en het type PM10 meer is dan 20 microgram per vierkante meter spreekt men van verontreinigde lucht.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.