Barcelona heeft het aantal klimaat opvangplaatsen verdubbeld in de strijd tegen de hitte

Barcelona heeft het aantal klimaat opvangplaatsen verdubbeld in de strijd tegen de hitte
Beeld: ayuntamiento de barcelona / web

Barcelona heeft het aantal klimaat opvangplaatsen verdubbeld in de strijd tegen de hitte

De zomers worden steeds warmer en extremer, en de klimaatverandering dwingt steden om creatief en effectief om te gaan met de gevolgen ervan. Barcelona is een van de voorlopers in deze strijd, met de uitbreiding van het aantal klimaatschuilplaatsen in de stad als een belangrijke strategie. Via het Pla Calor heeft de gemeente het aantal “refugios climáticos” met 50% uitgebreid naar 354.

De gemeente Barcelona heeft de afgelopen jaren flink ingezet op het uitbreiden van het aantal klimaatschuilplaatsen in de stad. Klimaatschuilplaatsen zijn voorzieningen binnen de stad waar mensen zich kunnen terugtrekken om verkoeling te zoeken. Dit kunnen zowel binnen- als buitenruimtes zijn, met als gemeenschappelijke kenmerken dat ze schaduw bieden, zitplaatsen hebben, toegankelijk zijn en over drinkwater beschikken.

In 2024 heeft Barcelona het aantal klimaatschuilplaatsen met 51% uitgebreid, van 234 naar 354 locaties. Hierdoor heeft 98% van de inwoners van Barcelona een schuilplaats op minder dan 10 minuten loopafstand, en 68% zelfs op minder dan 5 minuten. Op DEZE WEBSITE staan op de plattegrond van Barcelona alle “refugios climáticos” aangegeven.

Binnen de categorie binnenruimtes vallen onder andere culturele instellingen zoals musea, bibliotheken en buurtcentra. Deze bieden niet alleen verkoeling, maar bieden ook een aangename en veilige omgeving om de hitte te ontvluchten. De temperatuur in deze ruimtes wordt aanbevolen op 26 graden Celsius te houden.

Naast binnenruimtes ziet Barcelona ook buitenruimtes als waardevolle klimaatschuilplaatsen. Parken, schoolpleinen en open pleinen met schaduwrijke zones bieden burgers een plek om verkoeling te zoeken. Ook de aanleg van pergola’s met zonnepanelen draagt hieraan bij.

Naast de officiële klimaatschuilplaatsen, zijn er in Barcelona ook andere plekken waar burgers verkoeling kunnen zoeken. Deze aanvullende maatregelen versterken de stedelijke strategie om de impact van extreme hitte te verminderen.

Een belangrijk onderdeel hiervan is de aanleg van schaduwrijke zones in de openbare ruimte. Naast de eerder genoemde pergola’s, zijn er ook speeltuinen met schaduwrijke plekken en bomen aangeplant om verkoeling te bieden.

Daarnaast heeft Barcelona meer dan 1700 openbare drinkwaterfontein n geïnstalleerd, die via een speciale app (Fonts BCN) gelokaliseerd kunnen worden. Deze gratis en universeel toegankelijke voorzieningen spelen een cruciale rol om uitdroging tegen te gaan.

Ga naar de inhoud