Search
menu
Search

Schoolboeken in Spanje veel duurder dan in andere EU-landen

Schoolboeken in Spanje veel duurder dan in andere EU-landen
Beeld: via canva.com

Schoolboeken in Spanje veel duurder dan in andere EU-landen

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Schoolboeken, uniformen, schooluniformen, schoolbenodigdheden, leermiddelen, elektronische apparaten… het nieuwe schooljaar begint altijd met een grote druk op de huishoudelijke begroting, maar de start van het nieuwe schooljaar dit jaar zal de duurste zijn sinds het begin van de metingen. In Spanje is de gemiddelde prijs per schoolboek 22,15 euro, 30% meer dan in Duitsland.

Een normale familie zal dit schooljaar ongeveer 500 euro per kind uitgeven, 14% meer dan twee jaar geleden, volgens berekeningen van de Vereniging van Consumenten en Gebruikers (OCU). Dat is ongeveer 24 euro meer. Maar dat is alleen voor het betalen van uniformen, boeken en schoolbenodigdheden. Als je de gebruikelijke kosten voor het schooljaar toevoegt (inschrijvingen, het betalen van de jaarlijkse lunch, bussen, enz.), kunnen dezelfde kosten tot 2.186 euro per leerling van 3 tot 18 jaar oplopen.

Een van de grootste uitgavenposten van elk schooljaar is altijd de aanschaf van schoolboeken. En in deze ranglijst is Spanje een van de Europese landen met de duurste boeken, met een gemiddelde prijs van 22,15 euro per boek, 30% meer dan in Duitsland met 16,95 euro. Italië en Frankrijk hebben soortgelijke prijzen als Spanje, met 21,54 en 20,94 euro. In het Verenigd Koninkrijk of Oostenrijk zijn schoolboeken verkrijgbaar voor minder dan 18 euro, volgens een analyse van de prijsvergelijker Idealo.

In een economisch jaar dat volledig wordt gekenmerkt door hoge inflatie, is de prijsstijging van schoolboeken in Spanje niet het hoogste in de EU. Volgens Eurostat is de prijsstijging van boeken in Spanje 4,6% op jaarbasis (gegevens van juli). Hongarije is het land met de grootste stijging, met 137,7% en Cyprus de kleinste met 0,4%.

Hoewel de OCU gemiddelde kosten van 500 euro per leerling schat, denken anderen, zoals de financiële vergelijkingssite Banqmi dat de kosten iets lager zullen zijn. Volgens hun berekeningen betalen gezinnen tot 410 euro gemiddeld per leerling volgend schooljaar, maar het blijft het duurste schooljaar sinds het begin van de metingen. De autonome regio’s met de hoogste gemiddelde kosten per leerling zijn: de Valencia regio (465,55 euro), Catalonië (447,86 euro) en Navarra (447,36 euro), gevolgd door Extremadura (383,38 euro) en Castilla-La Mancha (387,34 euro).

Ga naar de inhoud