Search
menu
Search

Spaanse koning zoekt naar mogelijkheden voor nieuwe regering (UPDATE)

Spaanse koning zoekt naar mogelijkheden voor nieuwe regering
Beeld: Casa de S.M. el Rey / web

Spaanse koning zoekt naar mogelijkheden voor nieuwe regering (UPDATE)

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Partido Popular (PP) won wat betreft het aantal zetels de parlementsverkiezingen van 23 juli, maar de Partido Socialista Obrero Español (PSOE) volgt op korte afstand. Weliswaar kun je als meest gekozen partij proberen een regering te vormen, maar daarvoor moet de partijleider wel genoeg steun hebben. In dit geval heeft de PP dat niet, maar toch heeft Alberto Núñez Feijóo tegen koning Felipe VI gezegd dat hij wil proberen genoeg steun te krijgen, iets wat volgens Pedro Sánchez onmogelijk is en dus verloren tijd is.

feijoo
PP-partijleider door koning gevraagd om nieuwe regering te vormen in Spanje
De Spaanse koning heeft na gesprekken met alle politieke partijen besloten om Alberto Núñez Feijóo van de meest gekozen PP-partij een kans te geven om op 26 …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Zowel Pedro Sánchez (PSOE) als Alberto Núñez Feijóo (PP) hebben tegen de koning gezegd dat ze willen proberen genoeg arlemehtaore steun te krijgen om zo een nieuwe regering te vormen. Om dat te kunnen doen moet een premier kandidaat 176 stemmen hebben. PSOE heeft (in principe) de volgende stemmen verzekerd: PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNV (5) en BNG (1), wat in totaal 178 stemmen is. De PP heeft op dit moment de stemmen van de PP (137), VOX (33), UPN (1) en CC (1), wat in totaal 172 stemmen is.

Koning Felipe VI moet nu beslissen wie hij de kans geeft om een regering te vormen, wordt dat Alberto Núñez Feijóo van de PP die in principe niet genoeg stemmen heeft om een regering te vormen, of wordt dat Pedro Sánchez van de PSOE die op papier wel genoeg steun heeft, maar dat kan nog veranderen omdat de PSOE nog moet onderhandelen met diverse kleinere politieke partijen. Hoe dan ook, mocht de koning voor de PP-leider kiezen, dan zal de PSOE-leider dat steunen, ook al is dat een mislukte poging en onnodig tijdverlies, aldus Pedro Sánchez.

Ga naar de inhoud