skip to Main Content
Netflix presenteert documentaire over het Catalonië conflict

Netflix presenteert documentaire over het Catalonië conflict

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Netflix zal op 28 september wereldwijd in 190 landen en in 42 talen aan 130 Netflix leden de documentaire “dos cataluñas” ofwel “twee cataloniën” presenteren. De Amerikaanse online streamingdienst zegt dat de documentaire zo neutraal mogelijk is opgenomen waarbij beide kanten van het conflict getoond worden.

Het moge duidelijk zijn dat de Catalaanse politieke problematiek rondom het illegaal verklaarde referendum, het politieoptreden op 1 oktober 2017, de verklaring van onafhankelijkheid en de vlucht van diverse Catalaanse politici terwijl de collega’s in voorlopige hechtenis moesten, de wereldpers heeft gehaald.

Na de spannende momenten is de aandacht van de wereld voor de Catalaanse kwestie verzwakt en zijn het eigenlijk alleen diverse media in België en uiteraard de Spaanse en Catalaanse kranten en televisiekanalen die nog dagelijks artikelen en verhalen publiceren. In de rest van de wereld inclusief de meeste EU-landen wordt er nog maar sporadisch melding gedaan van de Catalaanse problematiek.

Daar kan verandering inkomen nadat de Netflix documentaire op 28 september in première gaat en daarna on-demand te zien zal zijn voor ruim 130 miljoen Netflix leden in 190 landen met 42 talen.

In de documentaire laat men het politieke en sociale conflict van twee kanten zien en komen er veel mensen aan het woord. Ook zijn er beelden van het illegaal verklaarde referendum op 1-O, het optreden van de politie, de verklaring van onafhankelijkheid, de gevolgen van het invoeren van artikel 155 en de daarop volgende autonome verkiezingen van 21 december 2017.

In de documentaire komen onder andere Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, Miquel Iceta en Xavier Domènech aan het woord net zoals de burgemeester van Barcelona Ada Colau, de huidige minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell, EU-secretaris Frans Timmermans en journalisten Iñaki Gabilando en John Carlin.

De documentaire is gemaakt door de bekende Spaanse regisseurs Gerardo Olivares uit Córdoba en Álvaro Longoria uit Santander. De rechten voor de documentaire werden reeds in december 2017 aan Netflix verkocht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Wat fijn al deze reacties en commentaren te lezen. 43 jaar geleden was er al een gevoel onder de oude oorspronkelijke catalanen van beter zijn dan de rest van Spanje en het verschil en afstand te maken door alleen catalaans te willen spreken. Mijn neef en nicht spreken amper spaans tot mijn groot verdriet. Er is vaak een m.i. onterechte slachtoffer gevoel dat gevoedt en vergroot wordt om mensen te manipuleren.
  De spaanse Grondwet laat geen scheiding van provincies toe. Gelukkig want de democratische mentaliteit is nog niet diep genoeg, de corruptie te groot wat misschien zou uitmonden in ernstige toestanden. De betrekkelijk onverschilligheid in Europa over Catalonie is hard nodig zodat de hardnekkige separatisten beseffen dat ze niet zielig zijn en dat ze zichzelf te hoog achten.

  1. Trini, dat gevoel van superieuriteit is niet typisch Catalaans, dat zul je overal in Spanje tegenkomen.
   Het volk uit het dorp 30 km verderop zijn absolute nono’s, vindt men.
   Dat is geboren uit wantrouwen, want ze spreken ook al een ander dialect.
   Ik kwam al in Catalonië sinds begin van de zestiger jaren met mijn ouders en ken zodoende de Catalaanse mentaliteit. Jouw neef en nicht spreken, begrijpen, lezen en schrijven heus wel de Spaanse taal en met democratie weet nog geen enkele Spanjaard hoe ze daar mee om moeten gaan, iedereen hoereert maar een eind in het rond terwille van zichzelf en zijn clan.

 2. Ben al die flauwe kul BEU!! De Catalanen willen onafhankelijkheid….wie zegt dat? Nogmaals : wie zegt dat. Bij de referendum heeft een minderheid beslist zich te willen afscheuren, punt! Beide zijden interpreteren de cijfers zoals ze hun goed uitkomen. Iemand schrijft dat de jeugd onafhankelijkheid wilt….nogmaals, wie zegt dat?? Ik ken ook jeugd in de streek en die zijn helemaal niet voor onafhankelijkheid. Zo kan je eeuwig blijven doorgaan.
  De enige manier om een duidelijke kijk op de situatie te krijgen is een verplicht referendum (met serieuze boetes bij afwezigheid) voor iedere Catalaanse inwoner van, bijvoorbeeld, boven de 16 jaar. Pas dan kan je naar de buitenwereld komen met een neutraal beeld van de Catalaanse wil, vandaag en naar de toekomst.
  Het is natuurlijk de vraag of Madrid én Barcelona zitten te springen om zoiets te organiseren. Er zouden misschien wel serieuze verrassingen uit de kast kunnen vallen……

  1. Ik ben het eens om een verplicht referendum te organiseren maar dan wel NIET bindend! Zo weten we tenminste wat de meerderheid wil. Een bindend referendum kan voor mij enkel als er gestemd wordt door de hele bevolking van Spanje immers, een mogelijke onafhankelijkheid treft iedere Spanjaard.

   1. Wat een gevolgtrekking is dat nu? Mss moet HEEL Europa stemmen aangezien dit een invloed heeft op heel Europa!
    Het principe is zoals bij gemeenteraadsverkiezingen. Het heeft effect op de burgers van het territorium Catalunya, zij moeten beslissen over hun zelfbeschikking net zoals dit in het Europese verdrag ook staat. Last time i checked Spain signed it too …

    1. Diezelfde vraag kan ik ook stellen aan jou: wat voor een gevolgtrekking is dat nu? We zijn over het land SPANJE bezig, niet over Europa! Het “territorium” en zelfbeschikking heeft hier niets van doen, als je dat aanhaalt dan geldt dit ook voor héél Spanje. De Catalanen hebben in de jaren tachtig toch mee getekend voor de grondwet nietwaar?
     Ach, alles is hier op SV reeds herhaaldelijk duidelijk gezegd geweest en dat weet jij drommels goed. Blijf de separatistische illusie maar volhouden!

     1. Jopke als men de internationale princiepe volgt over hoe tot zelfbeschikking kan over gegaan worden dan zijn de teksten meer dan duidelijk, alleen zij die tot de afscheidende regio behoren dienen bevraagt te worden (hier zou het dus om het grondgebied van de regio Catalonië gaan).

     2. Typische seps praat. Als het is zoals jij het hier verkondigd dan mag Tabarnia net hetzelfde doen nietwaar?

  2. De grootste verrassing zou zijn dat pro NOG GROTER is dan gedacht! Ik zie hier enkel meer en meer vlaggen door de aanhoudende pestmaatregelen van Madrid!

 3. Ik matig me niet aan om te oordelen over de Catalaanse onafhankelijkheid. Ik stel alleen vast dat, aangezien de meeste regels tegenwoordig uit Brussel komen, de nationale overheden aan importantie hebben ingeboet. De democratie zal meer moeten komen van regio’s en gemeenten. Dat er krampachtig wordt omgegaan met nationale grenzen van een willekeurig moment in Europa en niet van een ander willekeurig moment laat alleen maar zien dat er nationaal een kramp optreedt om de eigen macht te behouden. Waar het echter om gaat zijn de mensen en hoe die ervaren waar hun grieven en wensen de meeste aandacht vinden. Dat is ontegenzeglijk op een lager niveau dan de staat. Het is een richting waar de vorming van Europa mee behept (gezegend) is. Dat er sinds 1945 geen grote oorlogen meer geweest zijn in Europees verband staat als een huis en is de belangrijkste verworvenheid die we ons kunnen voorstellen. Dat dit de almachtige functie van de staat ondermijnt is tot de meeste politici nog niet doorgedrongen. Men schreeuwt moord en brand bij elke gelegenheid waarbij de eigen belangrijkheid op de voorgrond kan komen staan. Hopelijk zijn dit de laatste stuiptrekkingen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat we een beetje dichter bij Utopia belanden.

 4. Ik ben benieuwd of een zelfverklaarde objectieve documentaire uitgaat van de Europese waarden sedert de Verlichting, namelijk deze van de Franse revolutie (liberté, égalité, fraternité), in moderner Nederlands gesteld als vrijheid, gelijkheid en solidariteit.
  Concreet: of de ideeën en handelswijze van beide kanten getoetst worden aan deze drie begrippen.
  Vrijheid om op politiek vlak te mogen zeggen hoe jij vindt dat jouw politieke overheid georganiseerd moet zijn, op vreedzame wijze, in woord, in stemgedrag als individu, in stemgedrag als verkozene.
  Gelijkheid: een Luxemburger of Portugees in zijn kleiner land, heeft zijn nationaliteit en lidmaatschap in de EU en de wereld.
  Solidariteit ook via de EU, tussen de rijkere en de minder rijkere landen.

 5. Wat er ook over geschreven wordt. Het waait niet over.
  De jeugd is vastbesloten en de jeugd heeft de toekomst.
  Catalunya lliure !!!

  1. De jeugd is helemaal niet vastbesloten, hebben sowieso geen historisch besef meer. De jeugd is door het catalaanse onderwijssysteem volledig gehersenspoeld. Triest, want ze helpen hun eigen toekomst naar de knoppen…

   1. Zo zie je maar weer dat men totaal verschillend naar een situatie kan kijken. In Nederland ben ik rechtser dan rechts. Maar hier heb ik veel begrip voor links. Over de Catalaanse jeugd zou ik me maar geen zorgen maken. En over hun economie helemaal niet.

   2. Hans, ze werden al gehersenspoeld door opa en oma voordat ze naar school gingen.
    Ik maak me ook zorgen om de toekomst van de jeugd, het worden geen kosmopolieten en economisch zou het een regelrecht drama voor ze kunnen worden.
    Men zal zijn (werk)heil over de grens moeten gaan zoeken maar dan moeten die scholen wel eerst ervoor zorgen dat ze méér les-uren krijgen in de Engelse en Spaanse taal.

    1. Piet Paella Heb je het over die oma en opa die op hun beurt elke morgen op hun school verplicht werden met gestrekte arm trouw te zweren aan het nationalistische Spanje voor de foto’s van de dictatoren Franco en Primo De Rivera (oprichter van de Fange). Volgens mij heeft deze Spaans nationalistische herenspoeling om hun eeuwen oude Catalaanse cultuur te vernietigen effectief bijzonder weinig effect gehad.

     1. Jacob, je kunt een cultuur of taal niet uitbannen of vernietigen, het is “forever”…
      Franco wilde alleen maar de mensen onderdrukken en naar zijn pijpen laten dansen, macht was het credo.
      Cultuur interesseerde hem geen fluit, zijn wil was wet en gedwongen gehoorzaamheid onder dreiging.
      Een zwarte bladzijde van zo’n prachtig land.
      Spanje heeft een soort Nelson Mandela nodig, die was pas in staat om de gemoederen te sussen onder alle bevolkingsgroepen/clans en triboes.
      Als je dat kan, dan ben je voor mij de absolute winnaar als staats-opperhoofd.

  2. “De jeugd”. Man laat me niet lachen. Stelletje softe, trans- van alles en nog wat, hipster knotjes dragende millennial nitwits.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken