Spaanse veehouders maken zich zorgen om de oprukkende koeien-Covid

Spaanse veehouders maken zich zorgen om de oprukkende koeien-Covid
Beeld: via canva.com

Spaanse veehouders maken zich zorgen om de oprukkende koeien-Covid

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Epizoötische Hemorragische Ziekte (EHE), ook wel bekend als de ‘Covid’ van de koeien of exotische runderziekte, breidt zich uit door Spanje. Het eerste geval werd in november 2022 gedetecteerd, en sindsdien zijn Galicië en Catalonië (met uitzondering van de provincie Lleida) de enige regio’s die niet zijn getroffen, volgens de laatste update van het ministerie van Landbouw. De EHE treft voornamelijk herten en runderen en is nu ook in Frankrijk gesignaleerd, met de detectie van drie brandhaarden aan de grens met Spanje, waar intussen twintig nieuwe brandhaarden gemeld werden de afgelopen week.

Hoewel de ziekte voornamelijk vee en herten treft en niet overdraagbaar is op mensen, is de verspreiding zorgwekkend omdat het vee moet worden geïsoleerd. Bovendien heeft het ministerie van Landbouw in de update duidelijk gemaakt dat er geen beperkingen zijn op het transport of de consumptie van vlees- of zuivelproducten, aangezien de ziekte geen risico vormt voor de menselijke gezondheid.

EHE is een niet-besmettelijk virus dat wordt overgedragen door vectoren, meestal insecten (Culicoides spp.). Het treft gedomesticeerde herkauwers zoals runderen, schapen en geiten, en ook wilde herten zoals hert, damhert en ree. In de meeste gevallen is de ziekte zonder ziekteverschijnselen, of met milde of matige symptomen.

Er zijn tot nu toe weinig ernstige gevallen en sterfte is zeer laag. Symptomen zijn onder andere gebrek aan mobiliteit, moeite met eten of drinken of zweren in de mond. De ziekte wordt niet van koe op koe overgedragen en er is geen overdracht naar de mens of de voedselketen. De incubatietijd is twee tot tien dagen.

In Spanje heeft het Ministerie van Landbouw de afgelopen tien dagen 23 nieuwe gevallen van de Epizoötische Hemorragische Ziekte (EHE) bevestigd, waarvan 20 bij rundveebedrijven en de overige drie bij wilde herten.

Na Spanje hebben Franse veterinaire autoriteiten ook de eerste drie brandhaarden van EHE gedetecteerd in twee grens-departementen met Spanje. De drie brandhaarden betreffen rundveebedrijven in de departementen Pyrénées-Atlantiques (hoofdstad Pau) en Hautes-Pyrénées (Tarbes).

Ga naar de inhoud