Spanje klaar voor verwachte sneeuwval in onder andere Madrid en Aragón

Spanje klaar voor verwachte sneeuwval in onder andere Madrid en Aragón
Beeld: Europa Press

Spanje klaar voor verwachte sneeuwval in onder andere Madrid en Aragón

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse weerdienst Aemet heeft een speciaal weeralarm uitgegeven voor maandag en dinsdag vanwege de te verwachten sneeuwval in delen van het midden en noorden van Spanje. Met name de regio’s Madrid en Aragón kunnen veel sneeuw verwachten en daar is men op voorbereid om mogelijke problemen zoals eerder dit jaar tijdens de Filomena-sneeuwstorm te voorkomen.

We hebben eerder al gewaarschuwd dat er slecht weer op komst is in Spanje waarbij er gesproken wordt over echt winterweer met kou, sneeuw, regen en wind tijdens een nieuwe Depresión Aislada en Niveles Altos ook wel DANA genoemd. Dat gaat dit keer gepaard met een zogenaamde ‘chorro polar’ wat in het Nederlands een ‘polaire straalstroom’ wordt genoemd en veel kou en sneeuw met zich meebrengt.

Om problemen met de mogelijk te verwachten sneeuw te voorkomen, heeft het Ministerie van Transport alles op alles gezet om zich voor te bereiden in met name de autonome regio’s Madrid en Aragón waar de meeste sneeuw verwacht wordt. Zo staan er 412 sneeuwploegen (quitanieves) klaar en is er een opslagcapaciteit van 57.214 ton zout.

Volgens de Aemet kan het sneeuwen vanaf 800 tot 1.000 meter hoogte in het noordelijke deel van Spanje waarbij tussen de 5 en 10 cm sneeuw kan vallen. Er wordt sneeuw verwacht in Asturië, Cantabrië, Navarra, Aragón, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Madrid en de provincie Lleida in Catalonië.

Ga naar de inhoud