Search
menu
Search

Maak van ‘Black Friday’ geen ‘Bad Friday’ met de tips van de Spaanse politie

Maak van ‘Black Friday’ geen ‘Bad Friday’ met de tips van de Spaanse politie
Beeld: via canva.com

Maak van ‘Black Friday’ geen ‘Bad Friday’ met de tips van de Spaanse politie

Naast de zon, strand, gastronomie en cultuur staat Spanje ook bekend om de uitverkoopperiodes, waaronder ‘Black Friday’. Dit fenomeen is overgewaaid uit Amerika en wordt steeds populairder in Europa. Ook in Spanje zijn er talloze winkels die meedoen aan deze kortingsdag. Maar helaas brengt dit ook risico’s met zich mee, vooral op het gebied van online shoppen. Daarom heeft de Spaanse politie 10 tips opgesteld om ervoor te zorgen dat jouw ‘Black Friday’ niet verandert in een ‘Bad Friday’ voor je portemonnee.

Black Friday is een dag waarop veel winkels grote kortingen geven op hun producten. Deze dag valt altijd op de vrijdag na Thanksgiving in Amerika, wat dit jaar op 24 november is. In Spanje wordt Black Friday steeds populairder en ook hier geven winkels flinke kortingen op hun producten. Dit kan variëren van kleding en elektronica tot reizen en zelfs auto’s. Veel mensen zien dit als dé kans om goedkoop hun kerstinkopen te doen of om eindelijk die ene dure aankoop te doen. Maar helaas maken ook oplichters gebruik van deze drukte en proberen ze consumenten te misleiden met nepwebsites en valse aanbiedingen.

De politie waarschuwt

De Spaanse nationale politie heeft in samenwerking met experts een lijst samengesteld met tips om consumenten te beschermen tegen fraude en oplichting tijdens Black Friday. Deze tips zijn vooral gericht op online shoppen, omdat dit de meest voorkomende manier is waarop oplichters te werk gaan. Hieronder volgen de 10 tips van de politie om ervoor te zorgen dat jouw ‘Black Friday’ geen ‘Bad Friday’ wordt.

1. Wees voorzichtig met aantrekkelijke aanbiedingen
Op Black Friday lijken de kortingen soms te mooi om waar te zijn. En helaas is dat vaak ook zo. Oplichters maken gebruik van deze drukte door nepwebsites te creëren met onrealistische kortingen. Wees dus altijd kritisch en laat je niet verleiden door té goede deals.

2. Pas op voor e-mails en social media berichten
Een veelvoorkomende manier waarop oplichters te werk gaan is via e-mails of berichten op social media. Deze kunnen eruitzien alsof ze afkomstig zijn van bekende winkels of merken, maar in werkelijkheid leiden ze je naar een nepwebsite waar je persoonlijke gegevens worden gestolen. Klik dus nooit zomaar op links in deze berichten, maar ga zelf naar de website van de winkel.

3. Gebruik alleen betrouwbare websites
Als je online gaat shoppen op Black Friday, zorg er dan voor dat je alleen gebruikmaakt van betrouwbare websites. Dit kun je controleren door te kijken naar het slotje in de adresbalk en het webadres te vergelijken met de officiële website van de winkel. Ook kun je reviews lezen van andere klanten om te zien of zij goede ervaringen hebben met de website.

4. Gebruik een veilige betaalmethode
Bij onlineaankopen is het belangrijk om te betalen via een veilige betaalmethode, zoals iDEAL of PayPal. Hiermee ben je beschermd tegen fraude en kun je eventueel je geld terugkrijgen als er toch iets misgaat. Vermijd het gebruik van creditcards op onbekende websites, omdat deze gegevens makkelijk gestolen kunnen worden.

5. Controleer de prijzen
Sommige oplichters verhogen eerst de prijs van een product en geven vervolgens een ‘korting’ die eigenlijk niet zo voordelig is. Controleer daarom altijd de prijs van het product voordat je het in je winkelmandje doet en vergelijk deze met andere websites. Zo weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

6. Let op spelfouten en vreemde tekens
Nepwebsites zijn vaak te herkennen aan spelfouten en vreemde tekens in de URL. Dit kan duiden op een buitenlandse website of een nagemaakte website. Wees dus alert op dit soort fouten en controleer altijd de echte website van de winkel.

7. Maak gebruik van beveiligingssoftware
Zorg ervoor dat je computer of telefoon is voorzien van up-to-date beveiligingssoftware. Deze kan helpen bij het blokkeren van schadelijke websites en het beschermen van je persoonlijke gegevens.

8. Gebruik sterke wachtwoorden
Het is belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken bij het aanmaken van een account op een website. Hiermee maak je het oplichters moeilijker om toegang te krijgen tot je persoonlijke gegevens. Gebruik geen voor de hand liggende wachtwoorden zoals ‘123456’ of ‘wachtwoord’, maar kies voor een combinatie van letters, cijfers en symbolen.

9. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie
Oplichters kunnen ook proberen om via e-mail of telefoon persoonlijke informatie van je te verkrijgen, zoals je bankrekeningnummer of creditcardgegevens. Wees dus altijd voorzichtig met het delen van dit soort informatie en geef deze alleen door als je zeker weet dat het om een betrouwbare partij gaat.

10. Meld verdachte situaties
Als je toch slachtoffer bent geworden van fraude of oplichting op Black Friday, meld dit dan zo snel mogelijk bij de politie. Ook als je een verdachte situatie tegenkomt, kun je dit melden bij de politie. Zo kunnen ze actie ondernemen en anderen waarschuwen voor mogelijke oplichters.

Een gewaarschuwd mens …

Black Friday kan een geweldige kans zijn om flinke kortingen te scoren op je favoriete producten. Maar helaas maken oplichters hier ook gebruik van door nepwebsites te creëren en valse aanbiedingen te verspreiden. Gelukkig heeft de Spaanse politie 10 tips opgesteld om consumenten te beschermen tegen fraude en oplichting tijdens Black Friday. Door deze tips op te volgen en kritisch te blijven, kun je veilig en verantwoord genieten van de kortingen op deze dag. Dus vergeet niet om je voor te bereiden voordat je begint met shoppen op Black Friday in Spanje!

Ga naar de inhoud