skip to Main Content
Laatste nieuws rondom reddingsoperatie Julen in Málaga (woensdag)
EFE / RTVE

Laatste nieuws rondom reddingsoperatie Julen in Málaga (woensdag)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Nadat er problemen waren op de negende dag (dinsdag) van de reddingspoging van de tweejarige Julen wat betreft de verticale tunnel, is men op woensdag alweer begonnen met dag tien van de moeilijke reddingsoperatie. De mijnwerkers hopen deze woensdagmiddag/avond eindelijk 60 meter af te kunnen zakken om te beginnen met de horizontale tunnel om bij de waterput te kunnen komen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]LAATSTE NIEUWS: LICHAAM VAN JULEN GEVONDEN IN DE WATERPUT[/su_note]

Alles ging tot dinsdagmiddag redelijk volgens plan maar de reddingswerkers kwamen opnieuw problemen tegen. Maandagavond waren de boorwerkzaamheden van de 60 meter diepe tunnel na 55 uur boren (in plaats van de geplande 15 uur) eindelijk klaar en kon men dinsdag beginnen met het laten zakken van brede metalen buizen. En daar ging het op een diepte van 40 meter mis.

De verticale tunnel bleek de laatste 20 meter niet helemaal recht te zijn waardoor men de metalen buizen niet in een rechte lijn kan laten zakken. Deze rechte lijn is noodzakelijk want in deze buizen worden de mijnwerkers die handmatig op 60 meter diepte een horizontale tunnel gaan graven, met een lift naar beneden gestuurd.

Opnieuw boren

Na deze nieuwe tegenslag begon men meteen dinsdagmiddag met het opvullen van de laatste 20 meter met rivierzand om daarna opnieuw te gaan boren. Dat opvullen is blijkbaar erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de boormachine recht verder kan boren. Waarschijnlijk zijn de laatste 20 meter fout gegaan omdat de boormachine op harde steen terecht was gekomen en het boren moeizaam ging.

Het opvullen van de laatste 20 meter van de 60 meter diepe verticale tunnel was woensdagmorgen klaar waarna men opnieuw is begonnen de laatste 20 meter te gaan boren met de speciale boormachine afkomstig uit Madrid. De reddingswerkers hebben dit keer niet aangegeven hoe lang dit zal gaan duren maar de mijnwerkers zijn ervan overtuigd dat zij in de namiddag of avond van woensdag eindelijk kunnen afdalen in de tunnel.

Nadat het laatste deel van de tunnel opnieuw geboord is moeten de ijzeren pijpen geplaatst worden waarin later de speciale lift van 1.05 meter breed en 2.50 meter hoog de mijnwerkers 60 meter moet laten zakken. Deze lift werd speciaal voor deze reddingsoperatie in Alhaurín de la Torre gemaakt. Bij de eerste poging om dit te doen ging het dinsdag dus bij de laatste 20 meter mis.

Mijnwerkers

De uit Asturië overgevlogen mijnwerkers zijn specialisten op het gebied van moeilijke reddingen in o.a. mijnen en bergachtig gebied. Zij zullen in koppels van 2 met in totaal 8 personen om de beurt handmatig een horizontale tunnel gaan graven van ongeveer vier meter lang (al schrijven sommige kranten over 3 meter).

Deze tunnel loopt iets schuin omhoog en eindigt bij de waterput onder de berg puin en aarde wat een stop vormt in de put. Volgens de georadar is er 15 meter open ruimte onder de stop in de waterput en men gaat er vanuit dat Julen zich daar bevindt.

Verwacht wordt dat de mijnwerkers 20 tot 24 uur nodig zullen hebben om non-stop handmatig de vier meter lange horizontale tunnel te bouwen. Dat moet men met de hand doen omdat trillingen van grote machines een negatief effect kunnen hebben op de waterput. Dit moeilijke werk kan echter ook langer gaan duren, iets dat afhankelijk is van de moeilijkheden die zij bij het graven tegen zullen komen.

Daarnaast doen de mijnwerkers dit met zuurstofmaskers vanwege het stof wat vrijkomt bij het graven. De tunnel wordt schuin gegraven zodat het puin dat men weghaalt beneden onder de lift terecht kan komen.

Mocht blijken dat de mijnwerkers moeilijkheden hebben met de grond/aarde die ze tegenkomen bij het handmatig graven van de horizontale tunnel, dan kunnen ze gebruik maken van explosieven die zwaar genoeg zijn om het steen kapot te maken maar licht genoeg om geen problemen te veroorzaken. SPeciaal daarvoor zijn specialisten van de Guardia Civil explosievendienst (TEDAX) naar Totalán gekomen.

Kort overzicht val van Julen

Nadat de melding binnen was gekomen op zondag 13 januari om 14 uur dat een tweejarige jongen in een waterput was gevallen kwam men in actie. De waterput is echter 110 meter diep en slechts 25 cm breed. Daardoor kon men niet via dezelfde waterput bij Julen komen.

Men liet een camera in de put zakken maar die kwam niet verder dan 72 meter diepte in de 110 meter diepe tunnel. De camera kwam terecht op een berg aarde en puin dat in de waterput was gevallen. Men heeft daar later een zakje snoep, een beker en een haar van Julen gevonden. Men slaagde er met een speciale zuigmachine niet in om het puin uit de put te verwijderen dus werd er gezocht naar andere mogelijkheden.

Besloten werd om een nieuwe tunnel te bouwen om zo in de waterput te kunnen komen. In eerste instantie zou dat een horizontale tunnel worden maar vanwege moeilijkheden met het voor de specialisten onbekend terrein werd dat plan afgeblazen. Daarna besloot men een of twee verticale tunnels te boren om daarna horizontaal verder te gaan richting de waterput.

Nadat men in eerste instantie 25 meter berg heeft afgegraven (35.000 kubieke meter in 36 uur tijd) om een platform te vormen voor de speciale boormachine die uit Madrid gehaald werd, heeft deze een verticale tunnel geboord van 60 meter diep waardoor men maandagavond op een diepte was gekomen van 83 meter (van de 110 meter).

Vanaf 83 meter diepte gaan gespecialiseerde mijnwerkers handmatig verder met het graven van een horizontale tunnel die niet groter is dan 1 meter breed en 1,20 meter hoog. Het puin dat uit de hand gegraven tunnel gehaald wordt zal onderaan de verticale tunnel worden opgeslagen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 55 reacties
 1. een geloofwaardig verhaal?? volgens mij helemaal niet!
  ten eerste zijn ze een kind verloren in dubieuze omstandigheden en nu alweer een kind verliezen…?
  Hoe kan trouwens een kind van 2 jaar in een gat vallen van 15cm?? Is er dan niemand dat ruimer denkt en de ouders verdenken om hun kind te laten verdwijnen? ja tegenwoordig kan dit scenario ook werkelijkheid zijn, hoe spijtig het ook kan zijn!! afwachten dus wat het vervolg zal brengen en heel triestig voor deze 2 kinderen.
  Denkt niemand hoe bizar het is dat beide kinderen in rare omstandigheden verdwijnen? …

  1. @Vero nee helemaal niet vreemd.
   Ze hebben dikke dikke pech. Hun zoon overleed op het strand,
   Lijkt me sterk dat ze hem vermoord hebben.
   En dit gat was idd 25 cm. Even nadenken voordat je beschuldigt

 2. De reactie van Sandra is niet fijn maar die van P is gewoon walgelijk misschien uit emotie?Heb zelf een kind verloren en kan je verzekeren het beste van je leven is voorbij en wordt Nooit meer zoals voorheen.En kinderen kun je niet elke seconde in het oog houden zijn momenten genoeg dat je u verschrikt omdraait omdat je even niet hebt opgelet.Deze mensen maken het nu waarschijnlijk(hopelijk niet)voor de 2 de maal mee en kan je verzekeren het beste van hun leven is voorbij.En dan nog eens duizend maal dank aan de honderden mensen die hun dag en nacht inzetten om het beste van hun te geven en de meeste gratis(is wat anders dan hun af te breken)Ik denk dat de meeste niet begrijpen hoe veel deze mensen hun zelf verwijten moesten ze het kind niet levend boven halen.

  1. Ooit gepast op een kindje van 5 dat onderaan de skipiste aan drukke weg wachtte op zijn skieende ouders een half uur..ouders keken me scheef aan toen ik er wat van zei. Dus ja over verantwoording gesproken ouders wel nadenken van tevoren hè !!

 3. Het enige wat ik hoop, en dat al vanaf de eerste melding van deze ramp, is dat het kindje niet geleden heeft.
  Nu geen rottige opmerkingen als negatief en zwartkijken. Het is onmogelijk dat een mens(je) zo’n val overleeft.
  Echt, als het mijn kindje zou zijn en zou denken dat hij daar gruwelijk lijdt….

 4. de ouders zijn en blijven verantwoordelijk
  zij hadden beter op moeten letten
  en vooral met een kind van maar 2 jaar oud
  wie laat zo’n kind nou vrij rond lopen?
  maar ja de ouders van tegenwoordig kennen geen verantwoordelijkheid meer
  en wie zal dat betalen?

   1. Een ukkie van 2 jaar loopt wel eens ongezien rond in een verkende en vertrouwde omgeving inderdaad. Niet naast een verkeersweg, op het strand, in een treinstation en dus ook niet in de bergen bij kennissen waar je nog nooit geweest ben. Chips en drankje erin en hopla lekker makkelijk. Even appen en een selfie, he waar is ie nou? Verantwoording is een dingetje in Spanje.

    1. Ik snap niet hoe jij het over je hart verkrijgt om zulke uitspraken te doen. Ik zou het niet eens kunnen denken laatstaan typen. Je weet totaal niet wat er is gebeurt of hoe het precies is gegaan. Maar dit zou je je moeten afvragen en dat geldt voor iedereen die zo’n comment plaatst: Denk je dat een vader of moeder zit te wachten op het verliezen van een kind? In hun geval NOG EEN KIND? Denk je dat ze hier blij van worden?
     Als je antwoordt niks anders is als negatief dan ben je of geen vader of moeder of dan ben je gewoon een verrot mens. En zelfs als je geen vader of moeder bent kan je njet zo onnozel denken.

     Ik hoop echt dat Julen vandaag eruit word gehaald. Het is genoeg geweest. Hoop hèb ik niet meer maar ik wens de ouders, familie leden vrienden, alle mensen die zo hard hebben gewerkt rust. Dat Julen een mooie uitvaart mag krijgen en daarboven is opgewacht door zijn broer Olivier ….♥️♥️????

  1. Wie zal dat betalen???
   Hoe kan iemand dat zeggen als er zo,n drama speelt.
   Wij allen natuurlijk,wat dacht je dan!
   Zolang we miljoenen op kunnen brengen voor een nieuw vliegtuig voor
   de koning is het geld voor het redden van een 2 jarig knulletje goed besteed!
   krentekakker!!!!!!!

  2. Ook al had de vader 5 meter achter zijn zoontje gelopen en continu in de gaten gehouden. Niemand! kon vermoeden dat er een gat van 25cm zou zijn. Er zijn ouders nalatig en veel met telefoon bezig maar deze ouders hebben pure pech en hadden dit niet kunnen voorkomen!

 5. Wat schaam ik mij om waarschijnlijk ook de nationaliteit te hebben ( Nederlander of Belgisch ) van de mensen met al die idiote/achterlijke opmerkingen
  Al eens onder aan een lengte van 100m gestaan???
  En dan nog een berg van ongekende materialen
  En klimaatverandering !!!!!
  Die staat er zoooooo lang
  En de opmerking over de ouders
  Ik schrik ervan dat er zulke mensen bestaan
  Dit ventje MOET eruit
  Hulde aan aan al deze redders
  En sterkte voor de ouders/familie
  Dit is een echte nachtmerrie voor hen

  1. ? kan het niet beter omschrijven… dit soort idiote berichten lees ik ook in Duitse kranten… dus ik sluit me als Duitse aan. Schaam me kapot

   1. Jou moeten ze ophangen. Ik hoop dat jij nooit kinderen zal krijgen. Wat ben jij verschrikkelijk. Ze zouden jou tegen je kop moeten trappen.

 6. Kindje 2 jaar met chips en glas laten lopen dat ook nog vlak voor het eten ,kun je ook ongelukken van krijgen
  Pa bereid paella en ziet zoontje verdwijnen…1 bordje minder

  1. Zo een domme reacties dat ik hier lees .schuld van de ouders. Een bordje paella minder klaar zetten . Wie gaat dat allemaal betalen geen paniek het is in spanje schaam jullie met u uitspraken en denk twee keer na als je zoiets zegt alle als je dat kunt he tsssss

  2. Wat ben jij een verschrikkelijk en gevoelloos mens, zeg!!! Gatverdamme, dat jij zo’n opmerking kunt maken over een klein kind dat misschien niet meer leeft. En over zijn ouders die al anderhalve werk door een hel gaan. Walgelijk, walgelijk en nog eens walgelijk!!

  3. Sandra, ik hoop dat je vanaf vandaag, minstens 1 keer in de week voor derest van je leven in de spiegel kijkend: zal denken aan je misselijkmakende opmerking van vandaag. En jij een heel lelijk, gemeen, verrot en blijkbaar ongelukkig mens zal zien in je spiegel want dat is wat jij bent. Ik zou me heel diep en diep schamen. Ook al weten we niet wie je bent, jij weet zelf dat je een vreselijk persoon bent. Ik heb medelijden met je ouders. En Ted….. voor jou geen zinnig woord ook. Misselijke mensen jullie …. BAH!!!

  4. Sorry kon het niet laten…
   Sandra en P wat zijn jullie walgelijke personen, het laagste van het laagste
   Ken jullie niet en hoop dat ook zo te houden

  5. Jou moeten ze ophangen. Ik hoop dat jij nooit kinderen zal krijgen. Wat ben jij verschrikkelijk. Ze zouden jou tegen je kop moeten trappen.

   1. U gaat voor een strafblad en sluiting van deze site? Oproepen tot geweld? Als de moderator uw reactie leest wordt hij niet blij. Tip: Drink niet teveel.

 7. De ouders hebben levenslang verdriet en vragen hoe waarom..maar feit blijft dat Spanje o.a. veel grondverzakkingen kent en met oog op klimaatverandering is dit ook een leermoment voor alle ouders.

  1. hoop 100% dat Julen levend naar boven wordt gebracht. Maar ik geloof ook 100% dat deze buis niet goed is afgesloten door de spanjaarden. Met een steen afsluiten, ongeloofwaardig. Op deze diepe put had zeker iets van een deksel op moeten zitten of iets van dien aard dat niet zomaar kan worden verwijderd. Ik denk dat hierin de laksheid een grote rol speelt. Och wie valt hier nu in? We wachten het met diepe onrust af…. sterkte voor de ouders, wat het resultaat ook mag zijn.

 8. Iedereen weet het altijd beter. Ik volg al het nieuws en voor mij is het duidelijk dat het jongetje niet meer leeft. Vreselijk triest na alle pogingen, dapper, dat wel, doorgaan, al kost het enorm veel geld. Maar het gaat om een mensenleven en ook belangrijk, dat de ouders in ieder geval hun zoontje kunnen begraven, als het dood gevonden wordt. Dus hoe de afloop ook is, eeuwig in die put is een verschrikkelijk scenario.

  1. De ouders hebben levenslang verdriet en vragen hoe waarom..maar feit blijft dat Spanje o.a. veel grondverzakkingen kent en met oog op klimaatverandering is dit ook een leermoment voor alle ouders.

 9. Natuurlijk weet iedereen het beter hier en worden er imbeciele alternatieven geschetst. Dat kind uit die buis halen is vreselijk moeilijk en ik wil niet erg negatief zijn maar de hele operatie is kansloos. We zijn inmiddels 10 dagen verder dat kind kan onmogelijk zolang zijn blijven leven in die omstandigheden. of er moet een hotelkamertje onder in de grond zitten. Het stofzuiger verhaal van Jeroen slaat natuurlijk nergens op het is nl een buis die onderin afgesloten is, Hoe wil je daar een pomp opzetten zonder dat er vrij lucht in stromen kan?? Ooit wel een gestofzuigd? Je zou haast denken van niet! komt bij dat eea implodeert en het kind verder bedolven word onder de grond. Door een vacuum. Ik ben ook van mening dat een gat met een diameter van 25 cm een groot gat is waar zelfs een jongvolwassene in zou kunnen glijden. Schandalig dat zulke gaten zo achtergelaten worden!!! Hele trieste situatie. Jammer dat de ouders niet goed hebben opgelet moeders stond natuurlijk weer te trutten met haar gsm daar krijg je ellende van.

  1. Meestal reageer ik niet op zulke reacties, maar te durven zeggen dar de moeder stond te trutten met haar telefoon. Ik weet niet wie je bent maar je moet je schamen om zulke opmerking te plaatsen

  2. Beste P,

   beetje laat van me om nog te reageren maar wat een dom betoog zet je hier neer.

   Hier een antwoord van iemand die er verstand van heeft en werkt bij OAT…

   “Dank voor het innovatief vertrouwen in ons systeem.
   Ik deel uw zorgen omtrent de kansen voor dat kind gezien de tijd die nodig is voor de reddingsoperatie.
   Om dit middels de zuigtechniek te proberen, zijn er wel wat natuur wetten die uitzonderlijk risico vol zijn.
   Het gewicht van een buis van kunststof (glad aan de binnenzijde) hangend aan de doorsnede van de buis is te hoog waardoor de buis zal afbreken voordat de diepte is bereikt.
   Bovendien, als men de buis in het gat invoert zal er gruis omlaag vallen, waar door het kind onder het gruis verdwijnt en waarschijnlijk in ademhalingsmoeilijkheden komt.
   Al met al vind ik de gedachte helemaal niet gek, maar zal de methodiek van een dergelijke redding met wetenschappelijke ondersteuning eerst uitgewerkt moeten worden.
   Uw idee en gedachte laat ons nog niet los.

   Met vriendelijke groet,”

   dus ja, er was een kans die door een aantal knappe koppen uitgewerkt had kunnen worden, vraag had moeten zijn, hoe snel en hoe lang een en ander uitgevoerd had kunnen worden in een bepaald tijd bestek maar daar is het nu na 12 dagen te laat voor, dus een gemiste kans wat mij betreft, er ligt namelijk al een berg puin onderaan het gat boven op Julen.

 10. blijft een raadsel waarom het zolang moet duren en dat er voor deze oplossing is gekozen, ben geen raketgeleerde maar ik zie toch andere mogelijkheden om dat kleine ventje eruit te krijgen, waarom niet in een gat een buis van 20 cm erin en daar een grote mega stofzuiger opzetten desnoods met een rooster ervoor?
  Als je het filmpje op Youtube ziet met de camera erin zie je ook dat het na ongeveer 70 meter verstopt is? dat kan je er gewoon uitzuigen volgens mij, in Almere het heb je ook in de hele stad dat alle vuilnis wordt afgezogen naar een centraal punt… just my 2 cents

  1. Beste Jeroen, denk je nu echt dat er niet over nagedacht is, misschien moet je er heen om aanwijzingen te geven :).
   Ze wachten met smart op je.

   1. beste zure Rob, daar zal ik van afzien maar het is duidelijk dat de oplossing waar ze aan begonnen zijn nu 10 dagen geleden niet erg effectief is geweest…
    Sterker nog, dat boertje heeft met een redelijk gemak dat gat van meer dan 100 meter geboord met een soort van Borent boormachine..
    Staat ook ergens op de site dat er wel een miljoen van dit soort illegale gaten zijn in Spanje dus verbaas ik mij over de onkunde en hoe lang het duurt

    1. Dat stofzuigen is al gedaan, maar ze stuitten op harde gecompacteerde grond. Het zal ook moeten blijken wat dat is, het klink mij erg naar in de oren. Dat gat van 25 cm maakten ze in een nacht, wat ik me afvraag is waarom ze niet daarnaast 4 of 6 van die gaten dicht op elkaar zouden boren, dan waren ze in 2 dagen klaar geweest (boren, opvullen, nieuw gat boren, en dan alles uitzuigen zodra het breed genoeg is om naar beneden te zakken). Ik zal wel iets over het hoofd zien hoop ik dan maar.

  2. Dat is ook mijn gedachte Jeroen. Je ziet op de video dat ze wat stukjes puin opzuigen. Volgens mij is deze zuiger niet sterk genoeg. Een zwaarder exemplaar kan veel meer stukken puin opzuigen. Dan hadden ze misschien ook iets van het jongetje kunnen zien die daar in dat puin moet vastzitten. Duurt allemaal zo lang voor dit kereltje. Wat een verdriet ?

 11. Wat ik nog nergens gelezen heb is er al gebruik gemaakt van honden? een zoekhond kan een vermiste, levend of overleden onder water ruiken, en zelfs enige meters onder de grond.

 12. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het goed is en komt met dit manneke maar als je goed na denkt en in zo een benarde situatie al meer dan een week zit zonder eten of drinken dan heb ik spijtig genoeg geen hoop meer sorry hoop dat ik er deze keer echt dat ik er naast zit laat er dit keer een wonder bestaan.

 13. Een heel sterk mens kan maximaal 120 uur zonder water, iemand die bewusteloos is kan 160 uur halen. Over die tijden zijn we allang heen en kun je gewoonweg niet meer verwachten dat Julen nog in leven is. Ik weet dat kinderen heel veerkrachtig zijn als het om overleven gaat maar dit duurt toch echt veels te lang.

 14. wat een hel voor de ouder en het jongetje we blijven duimen in nederland we volgen jullie de hele dag mee hopend op goed nieuws

  heel veel sterkte allemaal

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken