Search
menu
Search

Overlijden na eten paddestoel niet de schuld van restaurant RiFF in Valencia

Overlijden na eten paddestoel niet de schuld van restaurant Riff
Beeld: Team van restaurant Riff in Valencia

Overlijden na eten paddestoel niet de schuld van restaurant RiFF in Valencia

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In de stad Valencia kwam in februari 2019 een 46-jarige vrouw om het leven nadat zij volgens de Spaanse pers in het luxe restaurant RiFF rijst met paddestoelen had gegeten. In de media sprak men over de dood als gevolg van de niet juist bereidde paddenstoelen maar het Valenciaanse Hooggeregshof heeft besloten dat dit niet de doodsoorzaak was.

Restaurant RiFF in Valencia werd in februari 2019 gesloten nadat een vrouw om het leven was gekomen na een maaltijd in het bekende restaurant. In de Spaanse en internationale pers sprak men over een vergiftiging door slecht bereidde paddestoelen van het type “morielje” in het Nederlands en “morchella” of “colmenillas” in het Spaans. Deze paddestoelsoort is giftig en wordt pas eetbaar na het verhitten. 

Chef-kok Bernd H Knöller heeft al geruime tijd een Michelinster en de beroemde gids heeft ook in 2020 voor het restaurant RiFF de Michelinster gehandhaafd, ondanks wat er gebeurd is. 

Het blijkt namelijk dat de vrouw helemaal niet is overleden door het eten van een gerecht met paddestoelen maar dat de vrouw al een nieraandoening had wat uiteindelijk samen met ademhalingsproblemen voor een natuurlijke doodsoorzaak heeft gezorgd.

Ook werd er in de pers geschreven over 20 tot 30 gasten die in het ziekenhuis opgenomen moesten worden maar elke krant had andere aantallen en daarnaast bleek dat helemaal niet zo te zijn. Bij 13 tot 16 van de gasten was er sprake van een lichte vorm van voedselvergiftiging waarbij ze vaak niet eens naar de dokter hoefden te gaan. De gevolgen waren meer overgeven, misselijk voelen en hoofdpijn.

Uiteindelijk heeft het Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) het restaurant vrijgesproken van enige aansprakelijkheid voor de dood van de 46-jarige vrouw die weliswaar een lichte voedselvergiftiging had opgelopen maar niet genoeg om daaraan te sterven. 

Na het voorval besloot de chef-kok zelf zijn restaurant te sluiten terwijl er volgens de voedsel inspectie geen reden was tot sluiting. Er was echter een gevoel van een shock en teveel media aandacht waardoor het volgens chef-kok Knöller onmogelijk was om normaal door te werken. 

Een maand later werd in maart 2019 het restaurant heropend met een volle zaal waarbij het restaurant veel steun kreeg van vrienden, collega’s en vaste gasten. Voor Knöller en zijn medewerkers een emotioneel moment.

Ondanks dat de Spaanse culinaire gids Repsol besloot twee van de maximaal drie zonnetjes te schrappen heeft Michelin besloten ook voor 2020 het restaurant RiFF een Michelinster te geven.

Ondertussen komen veel vaste gasten weer terug naar het restaurant maar vanwege de negatieve publiciteit in met name Duitse kranten (Bild) heeft het RiFF restaurant veel buitenlandse clientèle verloren. En dat is volgens velen onterecht want de kwaliteit, service en sfeer is bij RiFF uitstekend.

Ken jij dit restaurant in Valencia? Wat is jouw mening over RiFF?

Ga naar de inhoud