Vliegvelden Canarische Eilanden opnieuw gesloten (2020)

Vliegvelden Canarische Eilanden opnieuw gesloten vanwege calima en wind
Beeld: Twitter

Vliegvelden Canarische Eilanden opnieuw gesloten (2020)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Op zaterdag moesten de vliegvelden van Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife reeds gesloten worden vanwege de calima en het slechte zicht van slechts 400 meter en vanwege de harde windvlagen tot wel 150 km/uur. Rond 22 uur zaterdagavond gingen de vliegvelden weer open voor alle vluchten maar op zondag moesten deze weer gesloten worden.

UPDATE: De vliegvelden op de Canarische Eilanden zijn weer geopend voor al het vliegverkeer. Dat houdt echter niet in dat er in de vertrekhallen geen reizigers meer wachten op overplaatsingen op andere vluchten omdat hun oorspronkelijke vluchten de afgelopen 2 dagen zijn geannuleerd. Er is kans op vertragingen en het zicht is vanwege de calima nog steeds slecht maar beter als zondag en zaterdag. Daarnaast is er nog steeds sprake van hevige wind maar ook dat is afgenomen.

VIDEO: Dit is wat een passagier heeft gezien tijdens het landen op het vliegveld Gran Canaria tijdens de calima.

De calima is fijn woestijnzand dat vanuit de Sahara woestijn naar de Canarische Eilanden waait en daar het dagelijkse leven flink beïnvloed. De calima kan omschreven worden als een zandstorm maar dan net iets anders. Het fijne woestijnzand is erg vervelend wat betreft de ademhaling en irriteert de ogen maar het zorgt er ook voor dat het zicht slecht is en dat heeft invloed op de vliegtuigen op de Canarische Eilanden.

Op zondag moest de Spaanse vliegveldbeheerder Aena de vliegvelden van Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife-Zuid sluiten voor al het vliegverkeer. Dat leidde tot meer dan 360 geannuleerde vluchten op de 8 Canarische Eilanden terwijl tientallen vliegtuigen naar andere vliegvelden werden gestuurd, waaronder ook in Marokko en Portugal.

De kans is groot dat vanaf middernacht de vliegvelden weer open gaan maar op dit moment is vanwege deze uitzonderlijke weersomstandigheden niets zeker.

Op de drukste vliegvelden op de Canarische Eilanden is het volgens diverse kranten en de Spaanse tv een chaos. Duizenden passagiers wachten in de ontvangsthallen waar men klaagt over het gebrek aan informatie. Reizigers wachten op alternatieve vluchten waarbij sommigen tot komende donderdag moeten wachten om te kunnen vliegen.

Toeristen die geen hotel meer hebben omdat ze op weg waren naar huis moeten op veel plaatsen in de vertrekhallen slapen i de hoop dat hun vliegtuigen later deze zondag of maanden kunnen vertrekken.

De Spaanse weerdienst Aemet verwacht dat de kracht van de wind vanaf zondagavond zal afnemen en dat de calima op maandagmiddag de eilanden zal verlaten. Maar niets is zeker en er kan van alles gebeuren.

Ga naar de inhoud