Vliegvelden Canarische Eilanden opnieuw gesloten (UPDATE vliegvelden open)

Vliegvelden Canarische Eilanden opnieuw gesloten vanwege calima en wind
Beeld: Twitter

LAS PALMAS – Op zaterdag moesten de vliegvelden van Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife reeds gesloten worden vanwege de calima en het slechte zicht van slechts 400 meter en vanwege de harde windvlagen tot wel 150 km/uur. Rond 22 uur zaterdagavond gingen de vliegvelden weer open voor alle vluchten maar op zondag moesten deze weer gesloten worden.

UPDATE: De vliegvelden op de Canarische Eilanden zijn weer geopend voor al het vliegverkeer. Dat houdt echter niet in dat er in de vertrekhallen geen reizigers meer wachten op overplaatsingen op andere vluchten omdat hun oorspronkelijke vluchten de afgelopen 2 dagen zijn geannuleerd. Er is kans op vertragingen en het zicht is vanwege de calima nog steeds slecht maar beter als zondag en zaterdag. Daarnaast is er nog steeds sprake van hevige wind maar ook dat is afgenomen.

VIDEO: Dit is wat een passagier heeft gezien tijdens het landen op het vliegveld Gran Canaria tijdens de calima.

De calima is fijn woestijnzand dat vanuit de Sahara woestijn naar de Canarische Eilanden waait en daar het dagelijkse leven flink beïnvloed. De calima kan omschreven worden als een zandstorm maar dan net iets anders. Het fijne woestijnzand is erg vervelend wat betreft de ademhaling en irriteert de ogen maar het zorgt er ook voor dat het zicht slecht is en dat heeft invloed op de vliegtuigen op de Canarische Eilanden.

Op zondag moest de Spaanse vliegveldbeheerder Aena de vliegvelden van Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife-Zuid sluiten voor al het vliegverkeer. Dat leidde tot meer dan 360 geannuleerde vluchten op de 8 Canarische Eilanden terwijl tientallen vliegtuigen naar andere vliegvelden werden gestuurd, waaronder ook in Marokko en Portugal.

De kans is groot dat vanaf middernacht de vliegvelden weer open gaan maar op dit moment is vanwege deze uitzonderlijke weersomstandigheden niets zeker.

Op de drukste vliegvelden op de Canarische Eilanden is het volgens diverse kranten en de Spaanse tv een chaos. Duizenden passagiers wachten in de ontvangsthallen waar men klaagt over het gebrek aan informatie. Reizigers wachten op alternatieve vluchten waarbij sommigen tot komende donderdag moeten wachten om te kunnen vliegen.

Toeristen die geen hotel meer hebben omdat ze op weg waren naar huis moeten op veel plaatsen in de vertrekhallen slapen i de hoop dat hun vliegtuigen later deze zondag of maanden kunnen vertrekken.

De Spaanse weerdienst Aemet verwacht dat de kracht van de wind vanaf zondagavond zal afnemen en dat de calima op maandagmiddag de eilanden zal verlaten. Maar niets is zeker en er kan van alles gebeuren.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.