‘Glutenvrij’ vermelding op producten mag niet zomaar gebruikt worden in Spanje

‘Glutenvrij’ vermelding op producten mag niet zomaar gebruikt worden in Spanje
Beeld: Sin gluten bij Mercadona

‘Glutenvrij’ vermelding op producten mag niet zomaar gebruikt worden in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft gewaarschuwd dat het gebruik van het ‘glutenvrij’ etiket niet is toegestaan ​​in voedingsmiddelen en dranken die dit eiwit nooit bevatten. Dat is volgens de huidige EU-regelgeving ‘oneerlijke concurrentie’ en werkt daarnaast verwarrend en misleidend.

Aangezien er een flinke toename is van glutenvrije producten en dat het erop lijkt dat de ‘sin gluten’ etiketten zonder pardon gebruikt worden, ook op producten die nooit gluten bevatten, hebben het Ministerie van Consumptie en het Ministerie van Landbouw ins amenwerking met het Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición afgesproken dat er beter gecontroleerd gaat worden.

De vermelding van ‘glutenvrij’ of ‘sin gluten’ mag niet zomaar gebruikt worden en men dient aan de Spaanse en Europese wetgeving te voldoen. Voedselinformatie is er om informatie te geven en niet om de consumenten te misleiden en het etiket ‘glutenvrij’ wordt soms te pas en te onpas gebruikt.

Bij voedingsmiddelen zoals melk, yoghurt, honing, fruitsappen of plantaardige olie is de vermelding ‘sin gluten’ of ‘muy bajo en gluten’ niet toegestaan. Deze etiketten mogen alleen gebruikt worden voor producten die bereidt zijn volgens de Spaanse en Europese regels om de aanwezigheid van gluten te verminderen en te vervangen voor andere ingrediënten.

De huidige wetgeving is gereguleerd in de Europese verordening EC Nr 828/2014 en betreft de voorschriften voor de voorlichting aan de consument over de afwezigheid, of de verminderde aanwezigheid, van gluten in levensmiddelen.

In die verordening worden bij levensmiddelen met de aanduidingen ‘glutenvrij’ of ‘met zeer laag glutengehalte’ ook de vermeldingen ‘geschikt voor personen met een glutenintolerantie’ of ‘geschikt voor coeliakiepatiënten’ toegelaten.

Voor ‘glutenvrij’ wordt de grens van maximaal 20 ppm gluten gehanteerd. Op producten bereid met glutenbevattende granen, speciaal bestemd voor mensen met coeliakie, mag ook de term ‘met zeer laag glutengehalte’ gebruikt worden. Dan mag het gehalte gluten max 100 mg/kg zijn.

Ga naar de inhoud