Spanje krijgt te maken met een warme Semana Santa of Paasweek

Spanje krijgt te maken met een warme Semana Santa of Paasweek
Beeld: Canva

Spanje krijgt te maken met een warme Semana Santa of Paasweek

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens de verschillende experts op het gebied van het weer, wordt de Semana Santa of Heilige Week met Pasen warmer dan normaal in grote delen van het Spaanse vasteland en op de Balearen eilanden. In delen van Castilla-La Mancha, Extremadura en het binnenland van Andalusië kunnen afwijkingen tot 3-6 graden boven het normale niveau voorkomen.

De Semana Santa 2023 wordt gevierd van donderdag 6 april (Witte Donderdag) tot en met zondag 9 april (Paaszondag). Dat zijn de data wanneer heel Spanje vrij heeft, maar gedurende de hele Goede Week, die eigenlijk al op zondag 2 april begint, worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz, Valladolid, Salamanca, Palencia, Zamora, Tarragona, Valencia en vele andere Spaanse steden. De Semana Santa processies vinden overal in Spanje plaats maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land (wat niet betekent dat de andere Semana Santa processies minder interessant zijn natuurlijk).

De focus ligt op dit moment op het weerbericht voor Pasen 2023 in Spanje en we kunnen nu al aangeven welke trends we verwachten gedurende de week waarin Pasen dit jaar plaatsvindt. De recentste modellen geven aan dat de volgende tendensen het weer in deze week van april kunnen beïnvloeden: Pasen kan warmer dan normaal zijn in het hele land.

Volgens de weersomstandigheden tijdens deze vakantieperiode, wanneer Pasen in april valt, wordt het weer meestal gekenmerkt door milde temperaturen. April is nog steeds een relatief koele maand, maar niet zo koud als maart.

Hoewel de weerexperts hogere temperaturen dan normaal verwachten voor deze tijd van het jaar in heel het Spaanse vasteland en de eilanden, zullen de regio’s Castilla-La Mancha, Extremadura en het binnenland van Andalusië de gebieden zijn waar afwijkingen tussen 3 en 6 graden boven het normale niveau kunnen liggen. Aan de kust van de Valencia regio, Murcia en Andalusië vinden we meestal de hoogste waarden op het Spaanse vasteland. Sevilla heeft bijvoorbeeld een gemiddelde temperatuur van ongeveer 17 graden in deze tijd van het jaar, met maximale temperaturen die al regelmatig boven de 23 graden uitkomen.

Gaat het regenen?

Maart eindigt met een zeer droog beeld, waarbij een hogedrukgebied neerslag afschermt. En hoewel het nog te vroeg is om een exacte voorspelling te doen voor regen tijdens Pasen, kunnen we al wel enkele tendensen zien. Wat de modellen vertellen is dat men ‘normale’ neerslag kan verwachten gedurende de Paasweek.

Dit betekent dat hoewel de voorspellingen voor regen tijdens Pasen ‘normaal’ zijn, er nog steeds een aanzienlijke kans is op regenval op verschillende locaties in het land tijdens deze periode. Volgens de weersomstandigheden tussen 1991-2020 komt regen in bijna 3 van de 4 jaar voor tijdens deze geselecteerde datums in bijna heel het land.

semana santa
Wanneer vindt de Semana Santa plaats in Spanje?
Nu Driekoningen op 6 januari voorbij is, zullen de inwoners voor de volgende nationale feestdag moeten wachten tot de Semana Santa ofwel de Heilige Week, ma …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud