De opkomst van de verkoop van verlaten dorpen, landhuizen en kastelen in Aragón

De opkomst van de verkoop van verlaten dorpen, landhuizen en kastelen in Aragón
Beeld: Aldeas Abandonadas / web

De opkomst van de verkoop van verlaten dorpen, landhuizen en kastelen in Aragón

In de autonome regio Aragón is er de laatste jaren een opmerkelijke stijging te zien in de verkoop van verlaten dorpen, landhuizen, kastelen en andere unieke onroerende goederen. Deze trend wordt gedreven door een veranderende houding ten opzichte van familiebezit en een groeiende interesse in een landelijk bestaan. Vooral dat laatste is te danken aan de pandemie.

Aragón, een Spaanse regio die groter is dan Nederland en minder dan 1,4 miljoen inwoners heeft, is lange tijd ondergewaardeerd geweest. Echter, de regio heeft de laatste jaren aan aantrekkingskracht gewonnen. Dit komt door de groei van de hoofdstad Zaragoza, de betaalbare vastgoedprijzen in de provincie Teruel (ook wel het Spaanse Toscane genoemd), en de charme van de dorpen in de Pyreneeën in de provincie Huesca.

Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat steeds meer Spanjaarden en ook buitenlanders geïnteresseerd zijn in het kopen van onroerend goed in deze regio, variërend van complete dorpen tot historische landhuizen of paleizen en kastelen. Uiteraard klinkt het hebben van een eigen dorp of een kasteel heel romantisch en idyllisch, maar houdt rekening met hoge kosten, bureaucratie en jaren van restauratiewerkzaamheden waardoor veel dagdromers al afhaken voordat ze aan een project beginnen.

Verlaten dorpen

De verkoop van complete verlaten dorpen is een van de meest opvallende trends in Aragón. Mensen kunnen nu dorpen kopen met alle huizen al gerenoveerd, soms met projectvoorstellen voor toeristische ontwikkeling. De prijzen voor deze dorpen variëren van 1 tot 7 miljoen euro, afhankelijk van de grootte en de staat van de gebouwen.

Eén van de meest opzienbarende aanbiedingen is een dorp in Huesca met een oppervlakte van 400 hectare en verschillende gebouwen, waaronder een kapel, scholen en watervoorzieningen. Dit dorp, dat oorspronkelijk voor meer dan 7 miljoen euro te koop stond, is nu te koop voor “slechts” 1 miljoen euro, inclusief een renovatieplan.

Een ander voorbeeld is een kant-en-klare Casa Rural (B&B) in Huesca dat voor slechts 295.000 euro te koop staat. Het heeft zes kamers en kan in feite zo gebruikt worden. Zoek je een ander toeristische object, dan is dit kleine boetiekhotel in Huesca iets voor jou. Het staat te koop voor 380.000 euro en heeft 5 kamers.

Landhuizen, paleizen en kastelen

Naast verlaten dorpen biedt Aragón ook een scala aan landhuizen, paleizen en kastelen die kunnen worden gerestaureerd en getransformeerd tot luxe woningen, hotels of andere commerciële ondernemingen. Deze eigendommen variëren sterk in prijs, van enkele honderdduizenden euro’s tot miljoenen, afhankelijk van de grootte, de staat en de historische waarde.

Een opvallende aanbieding is een toren van een 12e-eeuws kasteel in Teruel, met een oppervlakte van 637 vierkante meter en een kleine kapel inbegrepen. Deze toren, die is uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed, staat te koop voor 298.955 euro.

Een ander voorbeeld is een 17e-eeuws landhuis in Huesca, compleet met het originele familiewapen, dat is gerenoveerd en te koop staat voor minder dan 550.000 euro. Of wat dacht je van een 16e-eeuws renaissancepaleis in de provincie Zaragoza, ideaal om te verbouwen tot een hotel, dat voor minder dan 190.000 euro kan worden gekocht.

Ga naar de inhoud