Search
menu
Search

De bijna 3 meter lange en 100 kilo zware ongevaarlijke monsters van de Ebro-rivier

De bijna 3 meter lange en 100 kilo zware ongevaarlijke monsters van de Ebro-rivier
Beeld: Canva

De bijna 3 meter lange en 100 kilo zware ongevaarlijke monsters van de Ebro-rivier

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Recent schreven we over een ‘monsterlijke’ meerval van bijna drie meter die gevangen was in de Ebro rivier. De 2,72 meter lange vis is waarschijnlijk de tot nu toe langste meerval die ooit in Spanje, en dan met name de Ebro rivier, is gevangen. Het is echter niet de eerste keer dat een meer dan 100 kilo zware vis gevangen is maar wat is de meerval of ‘siluro’ eigenlijk?

De ‘silurus glanis’ ofwel in Spanje ‘siluro’ en in het Nederlands ‘Europese meerval’ en in het Engels ‘catfish’ wordt ook wel eens een visduivel genoemd. Een blik op deze gigantische zoetwater en riviervis kan verklaren waarom die laatste benaming bedacht is. Er wordt veel gevist op deze meervallen in Spanje en dan met name in de Ebro rivier en de stuwmeren die in de buurt van deze rivier liggen.

De grote vis is in principe ongevaarlijk voor de mens maar de enorme bek (vooral als deze openstaat), de baarddraden en het gevaarte op zich doet elke zwemmer in de Ebro rivier wel even schrikken. Er is ooit wel eens beweerd dat een grote meerval een hond heeft gegeten en dat de meerval gezien is terwijl deze op duiven jaagde. Maar aanvallen op mensen zijn in ieder geval in Spanje nog nooit gemeld.

Vangsten

In principe wordt de vis wanneer deze gevangen is gemeten en gefotografeerd waarna deze weer vrij wordt gelaten in de rivier. Er zijn veel meervallen die gevangenen worden van klein naar groot maar meervallen van meer dan 2,50 meter en 100 kilo zwaar worden zelden gevangen in Spanje. En toch komt het voor zoals recent nog in El Burgo de Ebro zoals we HIER beschreven.

De meest recente vangst is die van een meerval van 2,72 meter lang en een gewicht tussen de 100 en 120 kilo. Deze werd in april 2022 gevangen in de Ebro rivier in de provincie Zaragoza. In september 2021 werd ook in de Ebro rivier een meerval van 2,54 meter lang en meer dan 100 kilo gevangen. In 2019 werd ook al eens een meerval van 2,67 meter lang gevangen (maar dat is nooit officieel bevestigd). In 2018 werd een meerval van 2,10 meter lang en circa 60 kilo zwaar gevangen in de provincie Zaragoza. DIt zijn slechts enkele vangsten in Spanje.

Waarom in Spanje?

De Europese meerval is geen vissoort die van oorsprong in de Spaanse rivieren voorkwam voordat een Duitser in 1974 diverse exemplaren in het Mequinenza stuwmeer bij Zaragoza gooide. In dat stuwmeer groeiden de meervallen snel en wisten zij zich in rap tempo voort te planten en te verspreiden over de hele lengte van de Ebro rivier.

In het geval van de meerval gaat het om een invasieve soort die veel schade aan de andere dieren die leven in en rond de rivier kan toebrengen. Daarom besloten sommige deelstaten zoals Navarra de gevangen meervallen te doden, iets wat niet overal wordt gedaan in Spanje.

De Europese meerval voelt zich het best thuis in rivieren met een wisselend waterpeil, maar ook in grote, diepe meren met ondiepe, uitgestrekte oeverzones kan hij zich prima handhaven. Het dier heeft een voorkeur voor ontoegankelijke, dicht begroeide wateren met een zachte bodem. In de grote rivieren komen meervallen voor in diepe kommen en jagen ze ‘s-nachts op ondiepe plekken. Meervallen zoeken overdag graag een schuilplaats op waaronder ze kunnen schuilen.

In troebele onbegroeide wateren zijn brasem, karper, paling en snoekbaars geliefde prooien. Meervallen jagen ook vaak op watervogels zoals meerkoeten, amfibieën en kleine zoogdieren. Voor de mens is de meerval ongevaarlijk.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?