15x boeken en romans van Spaanse auteurs om Wereldboekendag te vieren

15x boeken en romans van Spaanse auteurs om Wereldboekendag te vieren
Beeld: Spanjevandaag

15x boeken en romans van Spaanse auteurs om Wereldboekendag te vieren

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 23 april is het Wereldboekendag en natuurlijk willen wij daar ook aandacht aan besteden met een overzicht van 15 boeken van Spaanse schrijvers en schrijfsters die in het Nederlands te lezen zijn. Spreek en lees je Spaans dan kun je natuurlijk ook de Spaanse versies lezen maar als dat niet het geval is dan zullen onderstaande 15 boeken jou gedurende uren bezig houden. Je kunt ze meteen via de KLIK HIER links bestellen, wel zo makkelijk toch? Veel leesplezier!

Uiteraard zijn er nog veel meer van oorsprong Spaanse boeken te lezen in het Nederlands maar wij houden het bij deze 15x boeken van Spaanse schrijfsters en schrijvers in het Nederlands die de afgelopen vier jaar zijn uitgebracht. Deze zijn te koop in de betere boekhandels en uiteraard ook online bij Bol.com via de KLIK HIER links in de onderstaande beschrijvingen van de boeken.

aprilinspanje

1. April in Spanje

Aan de idyllische kust van de Spaanse stad San Sebastián kan patholoog-anatoom Quirke maar moeilijk rust vinden, ondanks de stranden, de cafés en het gezelschap van zijn ontwapenend liefdevolle vrouw. Wanneer hij in een bar een bekend gezicht denkt te zien, vermoedt hij dat zijn verbeelding met hem op de loop is gegaan. Deze jonge vrouw kán niet April Latimer zijn. Zij werd immers jaren geleden door haar broer vermoord – zo luidde de conclusie van een geruchtmakende zaak die de Ierse politieke verhoudingen op hun grondvesten had laten schudden. Niet in staat de kwestie uit zijn hoofd te zetten, belt Quirke naar Ierland, en al snel wordt inspecteur St. John Strafford naar Spanje gezonden. Maar Strafford is niet de enige die op pad gaat. Een meedogenloze huurmoordenaar jaagt op zijn nieuwste prooi, en zijn slachtoffer zou weleens Quirke zelf kunnen zijn.

Auteur: John Banville (geen Spaanse schrijver) / 360 pagina’s / 2022 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

typischspanje

2. Typisch Spanje

TYPISCH SPANJE is een bundel met fascinerende verhalen over uiteenlopende onderwerpen: architectuur, beeldende kunst, literatuur, muziek, tradities, natuur, steden, sport, film… Al die verschillende cultuuruitingen vormen de identiteit van Spanje, leggen de ziel ervan bloot, tonen het land in al haar schakeringen. Elk verhaal wordt verteld vanuit een verrassende invalshoek. Zo is Federico García Lorca meer levend dan ooit; zit er onder Granada een geheim verborgen; is het slaperige dorpje Marinaleda wereldwijd bekend; heeft het Spaanse volkslied nog steeds geen tekst; bezit Borja het grootste kunstwerk van de 21e eeuw; is de Spaanse mode weer hot; zijn de raadsels rond Las Meninas van Velázquez nog steeds niet opgelost. Voor elke Spanjeliefhebber valt er iets nieuws te ontdekken.

Auteur: Frieda Kleinjan (geen Spaanse schrijfster) / 180 pagina’s / 2020 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

papayrus

3. Papyrus

Papyrus is geschreven door Irene Vallejo en vertelt in 536 pagina’s de geschiedenis van de wereld in boeken. De Spaanse schrijfster neemt de lezer mee op reis door het leven van dit fascinerende gebruiksvoorwerp. Er zijn haltes op de route bij de slagvelden van Alexander de Grote en bij de villa van Papyri ten tijde van de uitbarsting van de Vesuvius, bij de eerste bekende bibliotheken en werkplaatsen waar manuscripten werden gekopieerd en bij de kampvuren waar verboden boeken brandden. Onderweg verbindt Vallejo klassieke werken met de duizelingwekkende moderne wereld en hedendaagse debatten: Aristophanes en de rechtszaken tegen cartoonisten, Sappho en de literaire stem van vrouwen, Seneca en politiek. Papyrus is een ongelooflijk avontuur met in de hoofdrol duizenden mensen die door de eeuwen heen het voortbestaan van het boek hebben gewaarborgd: verhalenvertellers, kopiisten, illustratoren, vertalers, straatverkopers, leraren, spionnen, rebellen, nonnen, slaven, avonturiers en boekverkopers. Het is een prachtige, wervelende ode aan het geschreven woord die laat zien hoe individuele levens en maatschappijen worden beïnvloed en gevormd door boeken.

Auteur: Irene Vallejo / 536 pagina’s / 2021 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

violeta 1

3. Violeta

In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën. Met Violeta presenteert Isabel Allende ons opnieuw een inspirerend episch verhaal, verteld met gevoel voor humor en een enorme passie.

Auteur: Isabel Allende / 384 pagina’s / 2022 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

hetjaarvanhetvarken

4. Het jaar van het Varken

Het jaar van het varken van Carmen Mola, het derde boek met Elena Blanco, is haar meest angstaanjagende boek ooit. Voor hardcore thrillerfans met stalen zenuwen! Het jaar van het varken, de derde thriller van Carmen Mola met hoofdinspecteur Elena Blanco in de hoofdrol, is gruwelijker dan ooit. Voor de lezers van Karin Slaughter en Helen Fields. Na het verlies van haar zoon heeft hoofdinspecteur Elena Blanco de politie verlaten. Hoewel haar team stiekem hoopt dat ze ooit zal terugkeren, denkt Elena daar heel anders over. Maar als haar opvolger Chesca spoorloos verdwijnt, kan ze het toch niet laten zich met de zaak te bemoeien. Chesca blijkt een heftig verleden te hebben verborgen, waarmee ze eindelijk voorgoed wilde afrekenen. Langzaam ontdekken Elena en haar team de waarheid over Chesca’s vreselijke jeugd en haar plan voor ultieme wraak. Het leidt hen naar een oude varkensboerderij, die het middelpunt blijkt van een gruwelijk complot. Het team begint zich af te vragen of ze Chesca ooit écht gekend hebben… en of ze nog op tijd zijn om haar te redden.

Auteur: Carmen Mola / 400 pagina’s / 2022 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

Deel 1 ‘De Zigeunerbruid’ is ook HIER te bestellen en deel 2 ‘Het duistere net’ is HIER te bestellen. Er zijn drie boeken met Elena Blanco in de hoofdrol verschenen die zijn geschreven door Carmen Mola waar in feite drie mannen, Jorge Díaz, Agustín Martínez en Antonio Mercero, achter zitten.

stadternevelen

5. Stad der Nevelen

Stad der Nevelen (Ciudad de Vapor) werd door de in 2020 overleden Carlos Ruiz Zafón geschreven en telt 208 pagina’s. Na de voltooiing van zijn levenswerk, het vierluik ‘Het Kerkhof der Vergeten Boeken’, wilde Carlos Ruiz Zafón die wereld afsluiten met een verhalenbundel. Voor hem was dit werk zijn blijk van waardering voor zijn lezers. Nu wordt het vanwege het postume karakter ook een eerbetoon aan de auteur zelf. Stad der nevelen is een uitbreiding van de literaire wereld uit ‘Het Kerkhof der Vergeten Boeken’. De personages, de geschiedenis van de mythische bibliotheek en de sfeer worden er verder in uitgediept. Vervloekte schrijvers, visionaire architecten, verborgen identiteiten en spookachtige gebouwen zullen ons opnieuw naar het zafóniaans universum brengen: een fascinerende plek, gehuld in duisternis en nevel.

Auteur: Carlos Ruiz Zafón / 208 pagina’s / 2021 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

ordesa

6. Ordesa

Dit boek wist in 2018 veel prijzen te winnen in Spanje en werd geschreven door Manuel Vilas. Het gaat om een 384 pagina’s tellend boek met als hoofdrol zijn jeugd en het Nationale Natuurpark Ordesa in de Spaanse Pyreneeën. Het verhaal gaat over een man die op een kruispunt in zijn leven staat. Wanneer allebei zijn ouders overleden zijn, ervaart hij de totale zinloosheid van het bestaan. Zijn huwelijk is gestrand, zijn gezin heeft hij verloren, zijn verleden is weggevaagd. Hij wordt beheerst door een gevoel van gemis en verlatenheid en denkt terug aan Ordesa, de plaats waar hij geboren is en zijn ouders overleden zijn, de plaats waar zijn vader zoveel van hield. Hij haalt herinneringen op aan zijn jeugd, zijn ouders en andere familieleden en vertelt over zijn latere leven: zijn twee zoons, zijn carrière, zijn drankzucht en zijn mislukte huwelijk. Deze persoonlijke familiekroniek speelt zich af tegen het decor van een vermolmd Spanje van de afgelopen decennia, waarmee het verhaal ook een meeslepende kroniek van het moderne Spanje is. Vilas overpeinst, mijmert en verhaalt, met een grote dosis verbeeldingskracht, over dat wat ons kwetsbaar maakt. Zijn stem is vertrouwd en uitzonderlijk, naïef en wijs, intiem en groots.

Auteur: Manuel Vilas / 384 pagina’s / 2020 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

aquitanie

7. Aquitanië, land van water

Deze 336 pagina’s tellende spannende Spaanse historische roman werd geschreven door Eva García Sáenz de Urturi. De ontdekking van deze roman is het personage van Eleonora, die moediger is dan menig man in haar tijd.’ – El Correo over Aquitanië, land van water. In het jaar 1137 wordt de hertog van Aquitanië, de meest welvarende regio van Frankrijk, dood aangetroffen in Santiago de Compostela. Het lijkt op een complot en zijn dochter Eleonora zint op wraak. Daarom trouwt zij met de zoon van degene die volgens haar de moordenaar van haar vader is: Lodewijk VI, koning van Frankrijk. Maar de koning sterft tijdens de bruiloft van zijn zoon onder gelijke verdachte omstandigheden. Eleonora en Lodewijk VII zullen samen moeten uitvinden wie hem, als onervaren koning, op de troon wil hebben. Tientallen jaren voor de dood van de hertog van Aquitanië wordt een onbekende jongen door zijn vijf moeders achtergelaten in een bos. Misschien is hij een monster, of misschien een heilige… maar de kleine jongen overleeft en zal uiteindelijk een van de meest uitzonderlijke mannen van middeleeuws Europa worden. Deze roman overspant een eeuw vol wraak, bedrog en strijd, en beschrijft op overweldigende wijze het mysterie rond de drie personen die het begin vormen van wat later Europa zal worden genoemd.

Auteur: Eva García Sáenz de Urturi / 336 pagina’s / 2021 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

moederszullennooit

8. Moeders zullen nooit

Een moeder doodt haar tweeling. De hoofdpersoon van dit relaas staat op het punt te bevallen, wanneer ze zich realiseert dat ze die vrouw kent. Deze ontdekking obsedeert haar. Ze vraagt meteen verlof, niet om haar kind te baren en te verzorgen, maar om te schrijven. Ze is schrijfster en wil vooral de waarheid achter deze misdaad ontdekken.​Maar moeders horen geen boeken te schrijven, geen kunst te scheppen. Moeders scheppen wezens van vlees en bloed. Moeten hun kinderen dan niet voorgaan? Is moederschap een gevangenis? Hoe kan een vrouw überhaupt haar kinderen doden?​Aan de hand van auteurs als Sylvia Plath of Doris Lessing verkent Katixa Agirre de relatie tussen moederschap en schrijverschap. ‘Moeders zullen nooit’ is een verontrustende en originele roman, die deels is opgebouwd als een journalistiek verhaal en deels als een juridische thriller.

Auteur: Katixa Agirre / 224 pagina’s / 2021 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

terugnaarhuis

9. Terug naar huis

Juan is erin geslaagd om een onafhankelijk bestaan op te bouwen door te verhuizen naar Edinburgh, ver van zijn familie vandaan. Maar dan overlijdt zijn vader en wordt hij gedwongen terug te keren naar zijn kleine, Spaanse geboortedorp. Het is zijn bedoeling zo snel mogelijk na de begrafenis zijn gewone leventje weer op te pakken, totdat zijn zus een mededeling doet die zijn leven een compleet andere wending geeft. Ineens zit hij weer vast op de plek waaraan hij wilde ontsnappen, samen met zijn moeder, die steeds verder wegglijdt in het verleden. Terug naar huis is een familieroman die op briljante wijze het conflict tussen twee generaties laat zien. Die van de ouderen die hebben geworsteld om vooruit te komen en die een erfenis aan tradities willen doorgeven en die van hun kinderen die een eigen plek in de wereld moeten vinden. In deze ontroerende roman volgt Carrasco opnieuw memorabele personages die gedwongen worden ingrijpende beslissingen te nemen als het leven hun onverwachte keuzes voor de voeten gooit. ‘Terug naar huis’ is de De langverwachte roman van Jesús Carrasco, auteur van de veelgeprezen roman ‘De vlucht’.

Auteur: Jesús Carrasco / 288 pagina’s / 2021 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

aurora

10. Aurora

Aurora heeft in het Spaans de naam ‘Lluvia fina’ en is een 240 pagina’s tellend boek geschreven door Luis Landero. De hoofdpersoon in deze roman is Aurora die getrouwd is met Gabriel en vanaf het moment dat ze zijn familie leerde kennen, is ze niet alleen het luisterend oor voor hem, maar ook voor haar schoonmoeder en twee schoonzussen. Ze heeft er bijna een dagtaak aan om ieders leed en verhalen aan te horen – over elkaars tekortkomingen en het gebrek aan begrip bij de ander. Tegelijkertijd willen ze maar één ding, en dat is zichzelf kunnen zijn. Maar zoals dat in families gaat, kunnen ze zich niet van elkaar losmaken. Op een goede dag besluit Gabriel, het zondagskind in de familie, om een familiediner te organiseren ter gelegenheid van zijn moeders tachtigste verjaardag. Eigenlijk vindt niemand dat een goed idee, zelfs zijn moeder niet. Aurora probeert Gabriel van zijn plan af te brengen, bang dat zijn goedbedoelde poging om de familie weer bij elkaar te brengen, slecht zal aflopen.

Auteur: Luis Landero / 240 pagina’s / 2021 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

deritenvanwater

11. De riten van het water

Inspecteur en profiler Unai López de Ayala – beter bekend als Kraken – krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood. Kraken moet een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn. Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Kraken de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het Water.

Auteur: Eva García Sáenz de Urturi / 480 pagina’s / 2019 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

kleurvanstilte

12. De kleur van stilte

Helena Guerrero is een internationaal succesvolle schilder. Na de dood van haar moeder krijgt ze een doos gevuld met foto’s en documenten over allerlei gevoelige familieonderwerpen, zoals de betrokkenheid van haar familie bij de Spaanse burgeroorlog, maar ook de onopgeloste moord op haar zus Alicia in 1969. Na die moord is de familie uit elkaar gevallen. Helena reist terug naar haar ouderlijk huis te Rabat met haar partner Carlos. De prachtige tuin bij het oude herenhuis herbergt schaduwen van het verleden en de verschrikkelijke antwoorden op vragen die haar hele leven hebben beheerst.

Auteur: Elia Barcelo / 480 pagina’s / 2018 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

eenliefde

13. Een liefde

Sara Mesa heeft met ‘Un amor’ een 176 pagina’s tellende Spaanse roman geschreven over de jonge vertaalster Nat die zich niet meer op haar plek voelt in de stad waar ze het te vluchtig en anoniem vindt. Ze gaat haar geluk beproeven op het platteland en huurt een vervallen huisje in het dorp La Escapa. Dat de huisbaas een opdringerige, nare man is die soms ongevraagd binnen staat, neemt ze op de koop toe. Wat wél goed gaat is het contact met haar dorpsgenoten. Ze zijn vriendelijk en geven haar het gevoel dat ze welkom is. Maar Nat is ook onzeker en pakt de dingen niet altijd aan zoals de dorpelingen vinden dat het hoort. Dat levert haar een hoop weerstand op, en ondanks haar goede wil brengt haar onhandigheid Nat uiteindelijk juist dieper in de problemen. Een liefde is een roman vol stiltes, misverstanden en vooroordelen. Sara Mesa portretteert zonder te oordelen een jonge vrouw die soms het verkeerde doet, terwijl ze alleen maar onafhankelijk wil zijn. Ze weet alleen niet precies hoe.

Auteur: Sara Mesa / 176 pagina’s / 2021 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

aliceopheteiland

14. Alice op het eiland

De oorspronkelijke titel van het boek is ‘La isla de Alica) en is geschreven door Daniel Sánchez Arévalo. In het boek staat de weduwe Alice voor een raadsel dat ze dolgraag wil oplossen en dat te maken heeft met haar man, die een geheim blijkt te hebben. Samen met haar dochtertje Olivia en zwanger van de tweede installeert ze zich op Robin’s Island, want daar leidt het spoor onmiskenbaar naartoe. Ze ontpopt zich tot een ware spionne. Geholpen door camera’s en afluisterapparatuur wordt ze het oog dat alles ziet, het oor dat alles hoort, de getuige, en meer dan eens de redder in de nood. Maar hoe langer ze er over zwijgt, hoe lastiger het wordt om het op te biechten aan de mensen die in de loop der tijd haar vrienden zijn geworden … Een soap, intrige en tearjerker ineen; een heerlijk zomerboek. Als scenarioschrijver en regisseur van films en tv-series ontving Daniel Sánchez Arévalo al vele prijzen en nominaties. Niet verwonderlijk dus dat Alice op het eiland buitengewoon verslavend geschreven is. Hij draagt het boek op aan zijn moeder, zijn zus en ‘alle andere vrouwen die me hebben geleerd het leven te schrijven’. Auteur:

Daniel Sánchez Arévalo / 400 pagina’s / 2021 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

dekoningontvangt

15. De koning ontvangt

Dit 368 pagina’s tellende boek ‘El rey recibe’ van de Spaanse schrijver Eduardo Mendoza is het eerste deel in een episch drieluik over de geschiedenis van Spanje en de westerse wereld. Eduardo Mendoza is een van de belangrijkste Spaanstalige auteurs van dit moment. Barcelona (1968), Rufo is net afgestudeerd, heeft een suffig baantje als journalist en zucht onder het verstikkende regime van dictator Franco. Als hij voor de krant verslag moet doen van een adellijk huwelijk, wint hij het vertrouwen van een mysterieuze prins die Rufo’s hulp nodig heeft om zijn plek op de troon terug te winnen. De gesprekken met de prins doen Rufo twijfelen aan zijn eigen politieke overtuiging. Klaar met zijn saaie baan en zijn saaie vriendin besluit hij uiteindelijk om te vertrekken naar New York. Daar gaat hij naar feesten van de high society en ontmoet hij Valentina, met wie hij een oppervlakkige knipperlichtrelatie krijgt. Samen met haar is hij getuige van de transformatie van de stad tot het epicentrum van grote veranderingen, zowel op het gebied van raciale gelijkheid, de lhbt-beweging en het feminisme als in revoluties in de wereld van de moderne kunst. In dit New York vol protestbewegingen, feesten en affaires ervaart Rufo een leven dat hij in Spanje alleen kende uit kranten en films. Maar dan laat plotseling de prins weer van zich horen.

Auteur: Eduardo Mendoza / 368 pagina’s / 2022 / KLIK HIER om dit boek te bestellen.

De hierboven vermelde boeken en/of producten zijn onderdeel van een affiliatie programma. Dat wil zeggen dat als je besluit iets te bestellen en uiteindelijk te kopen via de links die wij plaatsen, wij daar een klein percentage van krijgen als commissie. Daar merk jij als koper helemaal niets van want dat rekent de verkoper met ons af. Bedankt voor het bestellen en kopen via ons artikel, dat stellen wij zeer op prijs. Veel plezier ermee!

Ga naar de inhoud