Leer het Spaanse dorp kennen waar meer boekwinkels zijn dan bars

Leer het Spaanse dorp kennen waar meer boekwinkels zijn dan bars
Beeld: Canva

Leer het Spaanse dorp kennen waar meer boekwinkels zijn dan bars

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 23 april is het Wereldboekendag waarbij speciale aandacht besteed wordt aan boeken. Naast dat in Catalonië Sant Jordi gevierd wordt met boeken en rozen, vinden er op meer plaatsen in Spanje activiteiten plaats met als hoofdrol de boeken. Maar wist je dat er één dorp in Spanje is waar meer boekwinkels te vinden zijn dan bars?

Volgens het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE) heeft Spanje 278.000 horecagelegenheden wat er 1 per 175 inwoners is. Eerder schreven we al dat dit meer is dan ziekenhuisbedden, maar in een dorp in de provincie Valladolid in Castilië en León is het aantal bars minder dan boekwinkels. We hebben het over het dorp Urueña dat ook wel het ‘Villa del Libro’ genoemd wordt. Urueña volgt daarmee andere Europese gemeenten zoals Redu in België, Bredevoort in Nederland, Montolieu in Frankrijk en Hay-on-way, in Wales.

Het dorp Ureaña heeft slechts 191 inwoners, maar er zijn 10 boekwinkels te vinden, terwijl het dorp ‘slechts’ 5 bars en restaurants heeft en daarnaast nog eens 4 museums. Elke boekwinkel is gespecialiseerd in een of meerdere thema’s zoals: 

  • Alcaraván: oudste boekwinkel en gespecialiseerd in Castiliaanse boeken.
  • Alcuino Caligrafía & Arte: gespecialiseerd in kalligrafie en grafische kunst.
  • El Grifilm: gespecialiseerd in filmboeken.
  • El Rincón del Ábrego: gespecialiseerd in kunstboeken.
  • Enoteca: gespecialiseerd in wijn literatuur met een eigen wijnmuseum.
  • La Bodega Literaria: gespecialiseerd in oude boeken en eerste edities.
  • La Boutique del Cuento: gespecialiseerd in folders, kinder- en jeugdboek.
  • Páramo: gespecialiseerd in oude, curieuze en uitverkochte boeken.
  • Primera Página: gespecialiseerd in journalistiek, fotografie en reizen.
  • Taller de Encuadernacion Artesanal: gespecialiseerd in het inbinden van boeken.

Naast een tiental boekwinkels heeft het kleine dorp ook 4 museums: Centro Etnográfico (Etnografisch Centrum); Sala de exposiciones (expositieruimte); colección de Campanas (collectie klokken en bellen); Museo de Instrumentos del mundo (wereld instrumenten museum).

Urueña staat ook op de lijst van 100 Mooiste Dorpen van Spanje ofwel ‘Los Pueblos más bonitos de España’. Het dorp is mooi genoeg om te bezoeken met het kasteel, de middeleeuwse verdedigingsmuur rondom het dorp en als je er op het juiste moment bent de zonnebloem- en lavendel of klaprozenvelden.

Wereldboekendag is een evenement dat jaarlijks op 23 april wordt gehouden door UNESCO ter promotie van lezen, publicatie en auteursrechten. De dag werd voor het eerst gehouden in 1995. De datum 23 april werd gekozen omdat deze dag in Spanje al sinds 1923 in het teken stond van boeken. Op die dag werd de schrijver Miguel de Cervantes geëerd. Dit werd later ook opgenomen in de Spaanse viering van Sint Jorisdag (eveneens op 23 april), een feestdag in Catalonië en Aragón.

Ga naar de inhoud