Subsidie tot 40.000 euro voor renovatie van oude woningen in Catalaanse dorpen

Subsidie tot 40.000 euro voor renovatie van oude woningen in Catalaanse dorpen
Beeld: via canva.com

Subsidie tot 40.000 euro voor renovatie van oude woningen in Catalaanse dorpen

Als je altijd al hebt gedroomd van het verlaten van de grote stad en het kopen en renoveren van een oud dorpshuis, dan is dit nu je kans in Catalonië. De regionale overheid Generalitat heeft onlangs een subsidie geïntroduceerd voor de renovatie van woningen in kleine gemeenten. Het doel is om de huisvesting te verbeteren voor bewoners en gezinnen die permanent willen verhuizen door leegstaande of slecht onderhouden, vaak oude panden te renoveren. De subsidie kan oplopen tot 40.000 euro.

Eigenaren van woongebouwen en individuele particuliere woningen in gemeenten met minder dan 500 inwoners in heel Catalonië of in gemeenten met maximaal 1000 inwoners in de regio’s Terra Alta, Les Garrigues, Ripollès, Priorat en Ribera d’Ebre komen in aanmerking. Ook alle gemeenten die deel uitmaken van de vegueria (bestuurlijke regio) Alt Pirineu i Aran, met uitzondering van de hoofdkernen van de regionale hoofdsteden (Vielha, El Pont de Suert, Sort, Tremp, la Seu d’Urgell en Puigcerdà).

Om in aanmerking te komen voor deze subsidies, moeten de woningen gebruikt worden als vaste woon- en verblijfplaats van de eigenaar, of moeten ze minimaal twee jaar leeg hebben gestaan. In dat geval moeten ze verhuurd worden via het sociale huursysteem. Daarnaast mag de woning niet worden overgedragen tot 10 jaar na toekenning van de subsidie; anders moet de ontvangen subsidie worden terugbetaald. Het doel is om te garanderen dat de investeringen in renovatie worden besteed aan woningen voor permanente bewoning, om zo de binding met afgelegen gemeenten in Catalonië te bevorderen.

De subsidies kunnen helpen bij het financieren van kosten voor het opstellen van projectplannen en uitvoeren van werkzaamheden gerelateerd aan het verbeteren van energiezuinigheid, repareren van gebreken in het gebouw en andere werkzaamheden die te maken hebben met veiligheid, leefbaarheid en functionaliteit. Gebouwen of appartementen die gerenoveerd worden met deze subsidies moeten een technische gebouwinspectie (ITE) hebben ondergaan.

Subsidiebedragen voor bestaande woningen

  • Tot 20.000 euro per woning die al minimaal zes maanden voor de aanvraag als permanente woning werd gebruikt. Er wordt slechts één woning per begunstigde toegestaan.

Subsidiebedragen voor leegstaande woningen

  • Tot 40.000 euro per leegstaande woning. Er geldt een maximum van zes gesubsidieerde woningen per begunstigde. Voor gebouwen met meer woningen voor renovatie worden aanvragen met deze subsidielimiet toegestaan. Deze woningen moeten dan worden verhuurd via het sociale huursysteem.
Ga naar de inhoud