Nederlander betrokken bij import giftige amandelen op Mallorca

Nederlander betrokken bij import giftige amandelen op Mallorca
Beeld: Guardia Civil / web

Nederlander betrokken bij import giftige amandelen op Mallorca

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Guardia Civil op Mallorca heeft drie mannen en een vrouw, van Spaanse en Nederlandse afkomst, gearresteerd. Deze personen zijn betrokken bij een bedrijf op Mallorca dat zich richt op de import van amandelen. Ze worden beschuldigd van het plegen van een delict tegen de volksgezondheid. Uit het onderzoek is gebleken dat ze probeerden een grote hoeveelheid van de amandelen te verkopen, hoewel ze zich bewust waren dat de noten toxines bevatten en niet veilig waren voor consumptie.

Het schip dat de partij amandelen vervoerde, kwam aan in Palma via de haven van Alicante. Daar werd de lading aan een steekproefanalyse onderworpen, waaruit bleek dat de noten giftige stoffen bevatten die potentieel gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daaropvolgend werd de lading in beslag genomen en verzegeld. De bedrijfseigenaar werd ingelicht over deze ontwikkeling en kreeg van de gezondheidsautoriteiten en de douane te horen dat hij de lading binnen een vastgestelde termijn moest vernietigen om toekomstige problemen voor de volksgezondheid te voorkomen.

Nadat hij op de hoogte was gesteld van alle administratieve procedures die hij moest afhandelen, bevestigde de zakenman de zending amandelen te vernietigen in een verbrandingsoven, en uiteindelijk arriveerde de lading Australische amandelen in de haven van Palma. Hij had een deadline om de vernietiging van de partij te bewijzen, maar volgens de onderzoekers bestond de lading die hij naar de verbrandingsoven bracht niet uit de 25 ton verzegelde Australische amandelen van de haven van Alicante, maar uit notenschillen zonder de daadwerkelijke noten, die mogelijk afkomstig waren van andere zendingen en overblijfselen.

Toen gingen alle waarschuwingsbellen af en startte Seprona (Dienst voor Natuurbescherming) van de Guardia Civil een onderzoek om te bepalen waar de giftige amandelen zich bevonden. Bronnen die geraadpleegd werden gaven aan dat als de verzegelde voedingswaren slechts licht bedorven zijn, er een mogelijkheid bestaat om ze tot veevoer te verwerken. Maar in het geval van de Australische amandel was de toxine zo alomtegenwoordig dat de autoriteiten benadrukten dat ze alleen vernietigd mochten worden.

De bedrijfseigenaar houdt vol dat hij niets afwist van de fraude omdat hij een ander bedrijf had ingeschakeld om de 25 ton Australische amandelen te vernietigen. De speurders doorzochten een industriegebouw in Binissalem waar de aangeklaagden de verzegelde lading uit Alicante hadden opgeslagen, die volgens voorschriften verbrand moest worden.

Desalniettemin is bevestigd dat ze de verpakkingsgrootte en -soort hebben aangepast en de amandelen onwettig naar het Spaanse vasteland hebben getransporteerd met het doel ze te verkopen, hoewel ze zeer schadelijke toxines bevatten. Volgens bronnen had deze partij, als deze was verkocht zoals de groep van plan was, serieuze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij consumenten. Daarom overweegt de aanklager om de Nederlander en drie Spanjaarden in eerste instantie gevangenisstraffen op te leggen. Alle vier zijn echter op dit moment op vrije voeten gesteld, maar ze moeten maandelijks voor de rechtbank verschijnen en mogen het eiland Mallorca niet verlaten.

Ga naar de inhoud