Werken Spanjaarden langer dan andere Europeanen?

Werken Spanjaarden langer dan andere Europeanen?
Beeld: ai-beeld / redactie

Werken Spanjaarden langer dan andere Europeanen?

Europa is een continent van contrasten, niet alleen op cultureel gebied, maar ook op de werkvloer. Spanje staat bekend om zijn feestelijke sfeer en er wordt vaak gedacht dat Spanjaarden minder uren werken dan in andere landen. Maar klopt dit wel of is het slechts een cliché? Een kaart van Eurostat biedt inzicht door de werkuren in verschillende landen te vergelijken. Zo kunnen we zien hoeveel uur mensen gemiddeld per week werken in Spanje vergeleken met andere Europese landen.

Ja, het is waar dat Spanje bekend staat als een land waar mensen van het leven genieten en waar feesten en sociale activiteiten belangrijk zijn. Dit kan de indruk wekken dat Spanjaarden minder serieus zijn op het werk. Toch werken Spanjaarden in werkelijkheid gemiddeld net zoveel uren als in andere Europese landen. Het verschil zit vaak in de werktijden, met lange middagpauzes en latere werkdagen. 

Spanjaarden weten dus hoe ze van het leven kunnen genieten, maar ze zijn ook toegewijd aan hun werk en kunnen professioneel en efficiënt zijn op de werkvloer. Het idee dat ze minder werken is dus eerder een vals cliché dat niet helemaal overeenkomt met de realiteit.

Spanje had in 2021 een gemiddelde werkweek van 40,2 uur. Dit is iets minder dan het Europese gemiddelde. Er is echter aanzienlijke vooruitgang geboekt, aangezien dit cijfer in 2008 nog op 41,8 uur per week lag. Dit betekent dat de werktijd met 1,5 uur is verminderd.

Spanje is op de kaart lichtblauw gekleurd, wat aangeeft dat er gemiddeld tussen 37,3 en 38,6 uur per week wordt gewerkt. Extremadura, La Rioja, Navarra en Baskenland zijn geel gekleurd op de kaart, wat betekent dat er 36,4 tot 37,3 uur per week wordt gewerkt. Galicië heeft een andere blauwe kleur op de kaart, wat aangeeft dat er gemiddeld tussen 38,6 en 40 uur per week wordt gewerkt.

Er zijn Europese landen waar mensen langer werken dan in Spanje. Deze landen zijn onder meer Portugal, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Servië, Kroatië, Slovenië of Polen. Ze werken allemaal boven de 40 uur per week. 

In landen zoals Duitsland, Nederland, Denemarken, België, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Finland en Ierland besteden mensen de minste uren aan hun werk, meestal rond de 35 uur per week of minder. Dit staat in contrast met landen als Italië of Frankrijk, waar er afhankelijk van de regio grote verschillen zijn in arbeidsuren. In deze landen wordt over het algemeen meer tijd besteed aan werk dan in de eerder genoemde landen.

Dit betekent niet dat de landen die bovenaan de ranglijst staan het productiefst zijn, maar eerder de landen die de meeste uren op het werk doorbrengen. Dit houdt in dat er een verschil is tussen productiviteit en het aantal gewerkte uren.

kaart
Ga naar de inhoud