Schade en evacuaties in Lorca na aardbeving van 3,8 in Murcia regio

Schade en evacuaties in Lorca na aardbeving van 3,8 in Murcia regio
Beeld: Pixabay

Schade en evacuaties in Lorca na aardbeving van 3,8 in Murcia regio

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – Een aardbeving met een kracht van 3,8 op de schaal van Richter in Puerto Lumbreras in de provincie Murcia heeft voor enige paniek gezorgd in Lorca. Deze stad werd op 11 mei 2011 zwaar getroffen door twee grote aardbevingen met veel schade, honderden gewonden en diverse doden tot gevolg. Ook dit keer was er schade aan een woning maar raakte er niemand gewond.

De aardbeving (terremoto) in de regio Murcia vond plaats op zaterdagavond om 22.00 uur met als epicentrum Puerto Lumbreras. In eerste instantie meldde het Nationaal Geografish Instituut IGN dat de aardbeving plaats had gevonden bij de gemeente Águilas maar dat werd later bijgesteld naar een epicentrum op vijf km diepte bij Puerto Lumbreras.

De aardbeving kon gevoeld worden in Puerto Lumbreras, Águila, Lorca, Mazarrón, Cartagena en Pulpí in de regio Murcia Huércal-Overa in de regio Almería. Er is echter alleen schade gemeld aan een woning in Lorca waar ook een theater uit voorzorg ontruimd werd.

In Lorca was onder de inwoners enige paniek waarbij de tragische gebeurtenissen na de aardbevingen op 11 mei 2011 weer naar boven kwamen. Toen vonden er op ongeveer één km diepte twee bevingen plaats van 5,1 en 4,7 op de schaal van Richter. Dat leidde toen tot enorm veel materiële schade ter waarde van 1,2 miljard euro, 324 gewonden en 9 doden. Zelfs nu wordt er nog gewerkt aan het herstel van de stad.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Aardbevingen in Spanje [/su_note]

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.