Aanschuiven om de hoogste berg van de Pyreneeën Aneto te beklimmen

Aanschuiven om de hoogste berg van de Pyreneeën Aneto te beklimmen
Beeld: @DemianJesus / twitter

Aanschuiven om de hoogste berg van de Pyreneeën Aneto te beklimmen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het is zomer en daar zijn ook de toeristen weer. Zelfs op de hoogste piek van de Pyreneeën, de Aneto (3404 meter boven zeeniveau) is het de laatste dagen al aanschuiven op het laatste stuk van de beklimming. Dat heeft ook al tot de eerste reddingsacties van het seizoen geleid.

“Het is de vierde keer dat ik de Aneto beklim en elke keer zie ik minder sneeuw, meer mensen en ook minder ervaren bergbeklimmers”, vertelt Alfonso Andueza, die zaterdag de Aneto beklom, een val maakte en moest worden gered door de Guardia Civil. Vorig weekend was een van de drukste weekend tot nog toe op die hoogte. Op een paar meter voor de top was het aanschuiven, soms tot een half uur toe.

Nochtans is de top niet het gevaarlijkste punt van de beklimming van de Aneto. Voor de piek moet je een gletsjer over. Door de hoge temperaturen deze lente is de sneeuw daar echter al zo goed als gesmolten, waardoor de onderliggende laag ijs boven kwam. Dat is een jaarlijks fenomeen dat normaal gezien echter pas in augustus plaatsvindt. Dat zogezegde fossiele ijs vergroot de kans op ongelukken. De Guardia Civil herhaalt dan ook elk jaar hetzelfde advies. Begin aan de beklimming met het juiste materiaal. Een ijsbijl en stijgijzers zijn essentieel. 

Vorig jaar vonden in totaal 40 reddingsacties plaats op en rond de Aneto. Jordi Clariana, president van de vereniging voor gidsen van Benasque, raadt aan om niet de route langs de gletsjer te nemen, maar in plaats te kiezen voor die van het meer van Salterillo of de route langs de Zuidflank. “Het wordt een moeilijke zomer”, bevestigt hij. “Zeker als je weet dat steeds meer onervaren mensen zich aan de beklimming wagen, die zelfs geen idee hebben hoe de stijgijzers te gebruiken.”

Hoogste bergen

De Aneto is niet de hoogste berg van Spanje, dat is zoals iedereen inmiddels wel weet, de Teide die met 3.718 meter hoog boven het Canarische Eiland Tenerife uitsteekt. Op het Spaanse vasteland is de ANeta de tweede hoogste berg met 3.404 meter want de eerste hoogste berg is de Mulhacén in de Sierra Nevada in de provincie Granada (Andalusië) die 3.479 meter hoog is. KLIK HIER voor een overzicht van de 10 hoogste bergen van Spanje. 

monte perdido
Top 10 hoogste bergen van Spanje om ‘uit te waaien’
In de Spaanse pers wordt recent geschreven over het Nederlandse fenomeen ‘uitwaaien’ en waar kan dat beter dan in Spanje zoals op deze 10 hoogste bergen van het land.
icoon2022www.spanjevandaag.com

Aneto

De bergketen Pyreneeën strekt zich van de Golf van Biskaje uit naar de Middellandse zee en vormt grotendeels de natuurlijke grens met Frankrijk. Het gebergte telt maar liefst 129 toppen die hoger liggen dan 3.000 meter. Pico Aneto is onderdeel van het Maladeta massief en is met 3.404 meter de hoogste bergtop van de gehele Pyreneeën. Beginnende op ongeveer 2.800 meter hoogte, treft men aan de noordkant van het massief de meest zuidelijke gletsjer van Europa, nu nog ongeveer 100 hectare maar helaas elk jaar kleiner wordend ijs.

De berg werd in 1842 voor de eerste maal beklommen en sindsdien mag de berg zich elk jaar in een toenemend aantal bezoekers ‘verheugen’. De berg heeft een grote aantrekkingskracht op alles en iedereen en vele tienduizenden mensen trachten jaarlijks de top te bereiken. Er zijn dagen bij dat meer dan 200 mensen een weg naar boven zoeken. De vlak voor de top gelegen Paso de Mahoma is dan een beruchte ‘bottleneck’. Mede door deze drukte, gebeuren er elk jaar veel ongelukken op de flanken van Aneto, helaas niet altijd met een goede afloop.

Ga naar de inhoud