Spanje verlaagt BTW op elektriciteit naar 5 procent maar is dat genoeg?

Spanje verlaagt BTW op elektriciteit naar 5 procent maar is dat genoeg?
Beeld: 123rf

Spanje verlaagt BTW op elektriciteit naar 5 procent maar is dat genoeg?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse media schrijft over een ‘parche’ ofwel een patch om het regionale verkiezingsdebacle in Andalusië van de PSOE-partij te verdoezelen. Feit is dat premier Pedro Sánchez tijdens de eerste parlementaire zitting aankondigde dat de BTW (IVA) op elektriciteit verder verlaagd wordt naar 5%. Op dit moment heeft elektriciteit vanwege de energiecrisis die onder andere is ontstaan als gevolg van de Oekraïne-oorlog al een verlaagde IVA van 10% in plaats van de normale 21%. Maar zullen de consumenten überhaupt iets merken van een extra 5% verlaging?

Over het algemeen zijn verschillende instanties het met elkaar eens, het effect zal minimaal zijn (maar alle beetjes helpen). 5% minder BTW zal gemiddeld betekenen dat de elektriciteitsrekening per maand ongeveer 4,50 euro lager zal zijn, aldus de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) wat gemiddeld in juni een rekening zou opleveren van 102 euro. Volgens de OCU kan de elektriciteitsprijs veel lager zijn want ongeveer de helft van de elektriciteitsrekening bestaat uit belastingen. 

Ook de consumentenbond FACUA zegt dat deze nieuwe IVA-verlaging bij lange na niet genoeg is om de elektriciteitsrekening te verlagen voor de huishoudens. FACUA is van mening dat het verlagen van de BTW direct gevolgen heeft voor de staatskas terwijl de elektriciteitsbedrijven daar niet onder lijden. FACUA is van mening dat deze grote bedrijven iets moeten inleveren.

De ‘Impuesto sobre el Valor Añadido’ (IVA) of BTW is slechts een onderdeel daarvan en geldt over de hele factuur. De tweede grote belasting is de ‘Impuesto sobre la electricidad’ wat een speciale belasting is die bijvoorbeeld ook geldt voor alcohol en tabak. De ‘belasting op elektriciteit’ wordt toegepast op de duur van het verbruik en op de duur van het gecontracteerd vermogen en bedraagt ​​5,11269632%.

Al in juni 2021 werd in Spanje de IVA of BTW voor elektriciteit verlaagd van 21% naar 10% wat gemiddeld per maand 6 tot 7 euro had moeten schelen op de elektriciteitsrekening. Dat was toen een tijdelijke maatregel tot 31 december 2021 maar dat werd verlengd. Nu komt de regering met een nieuwe verlaging van de IVA of BTW naar 5%. Deze maatregel wordt zaterdag tijdens een speciale ministerraad aangenomen. Het is nog niet bekend hoe lang deze extra BTW-verlaging zal gelden.

Ga naar de inhoud