Coca-Cola is het meest geliefde merk voor consumptie in Spanje

Coca-Cola is het meest geliefde merk voor consumptie in Spanje
Beeld: via canva.com

Coca-Cola is het meest geliefde merk voor consumptie in Spanje

De Spaanse consument heeft duidelijke voorkeuren als het gaat om consumptie- en verzorgingsartikelen. Volgens het onderzoek Brand Foodprint 2024 van Kantar zijn Coca-Cola, ElPozo en Central Lechera Asturiana de meest gekozen merken in Spanje.

Het onderzoek analyseert welke merken de voorkeur genieten van de Spaanse bevolking bij hun aankopen, aan de hand van de zogenaamde “contacten met de consument” (CRP). Hierbij wordt rekening gehouden met de totale populatie, het percentage huishoudens dat een merk ten minste één keer per jaar aanschaft en het aantal keren dat elk huishouden dat merk per jaar koopt.

De top drie merken hebben hun positie weten te handhaven vergeleken met de vorige editie van het rapport. Coca-Cola blijft de favoriet binnen en buiten huis, ElPozo is het merk dat in de meeste huishoudens wordt aangetroffen en de nummer één in de voedingssector, terwijl Central Lechera Asturiana de derde plek inneemt en koploper is in de zuivelsector.

Het rapport gaat ook in op de meest gekozen consumentengoederen per Spaanse regio. ElPozo is het leidende merk in Extremadura, Andalusië, Castilla-La Mancha, Murcia, Navarra, de Canarische Eilanden en La Rioja, en gaat daarmee Coca-Cola voorbij in het aantal autonome regio’s. Coca-Cola is de nummer één in Galicië, Cantabrië, Madrid, Aragón, de Valencia regio en de Balearen; Campofrío in Castilië en León en het Baskenland; en Central Lechera Asturiana in Asturië.

Geen enkel regionaal merk slaagt erin de nummer één positie in zijn eigen regio te veroveren. Het merk dat het dichtste bij komt, is Larsa, dat derde is in Galicië; in diezelfde regio behaalt Aceites Abril de zesde plaats, La Isleña de zesde in de Canarische Eilanden en Cruzcampo de negende in Andalusië.

Het onderzoek benadrukt dat de merken een terugval van 8% hebben ervaren in CRP, als gevolg van de inflatoire omgeving en de opmars van de huismerken (of private labels) in 2023. Slechts één merk, Danone, heeft een groei laten zien binnen de consumentengoederensector in Spanje.

Daarnaast wijst de studie erop dat wanneer de ranking wordt gemaakt op basis van bedrijven die het meest aanwezig zijn in het winkelmandje, de top drie zou zijn: Nestlé (1), Danone (2) en Coca-Cola (3).

Ook in de out-of-home consumptie is er een daling waargenomen van kopers in de snack-categorie, terwijl dit fenomeen niet zichtbaar is in de dranken-categorie. De marktleiders in beide segmenten blijven onveranderd vergeleken met 2022: Coca-Cola in dranken en Lay’s in voeding.

Ga naar de inhoud