Van ‘Dark Kitchen’ naar ‘Dark Store’ in Spanje, keukens en winkels in de schaduw

Van 'Dark Kitchen' naar 'Dark Store' in Spanje, keukens en winkels in de schaduw
Beeld: Glovo

Van ‘Dark Kitchen’ naar ‘Dark Store’ in Spanje, keukens en winkels in de schaduw

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De corona-pandemie heeft voor een wijziging in de wijze van het kopen van de dagelijkse of wekelijkse boodschappen en maaltijden gezorgd. Ondanks dat tijdens de noodtoestand en corona-crisis de essentiële winkels zoals supermarkten altijd open zijn geweest, kiezen steeds meer consumenten voor het via internet kopen en thuis laten bezorgen. Dat geldt ook in veel gevallen voor maaltijden die thuisbezorgd worden door de bezorgdiensten.

Toen iedereen in Spanje tijdens de eerste noodtoestand en thuisblijfplicht in maart, april en mei 2020 thuis moest blijven, bestelden veel mensen hun maaltijden bij restaurants. Maar dat gebeurde niet alleen bij de normale restaurants maar ook bij zogenaamde ‘Dark Kitchens’, keukens in de schaduw. Daarbij gaat het om keukens die alleen maar bedoeld zijn voor afhaalmaaltijden of delivery. 

Nu de restaurants weer open zijn in Spanje wordt er minder maar nog steeds eten online besteld maar minder bij de ‘Dark Kitchens’ die zichzelf omgetoverd hebben tot ‘Dark Stores’, winkels in de schaduw. De term ‘Dark Store’, ook soms dark supermarkt of dotcom center genoemd, verwijst naar een verkooppunt of distributiecentrum dat zich uitsluitend bezighoudt met online winkelen.

Een ‘Dark Store’ is over het algemeen een groot magazijn dat kan worden gebruikt om een ​​’click-and-collect’-service mogelijk te maken, waar een klant een artikel ophaalt dat hij online heeft besteld, of als een platform voor orderverwerking voor online verkoop.

De letterlijke Spaanse vertaling van ‘Dark Stores’ is ‘Tiendas Oscuras’ ofwel donkere winkels wat slaat op winkels in de schaduw, dus achter de normale supermarkt. Onderstaand staan de grote ‘Dark Stores’ vermeld maar er zijn ook veel kleinere schaduw-winkels die uitsluitend producten leveren aan de delivery diensten die dan vaak op de fiets de producten thuis bezorgen.

Grote ‘Dark Stores’

In Spanje is de van oorsprong Spaanse supermarktketen Día een van de voorlopers van dit systeem. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Día supermarktproducten o.a. via Amazon verkocht worden. Día heeft op dit moment 14 ‘Dark Stores’ in Spanje waar dagelijks tot 400 bestellingen per dag verwerkt kunnen worden.

Maar ook andere ketens zoals de El Corte Inglés heeft tegenwoordig een ‘Dark Store’. De supermarkt afdeling van het warenhuis El Corte Inglés heeft bij Madrid een ‘Dark Store’ waar dagelijks 1.000 bestellingen verwerkt kunnen worden.

Bij de Mercadona heeft de ‘Dark Store’ de naam ‘Colmena’ gekregen waarmee deze supermarktketen in 2018 in Valencia begon. Inmiddels hebben Barcelona en Madrid ook ‘Colmenas’ heeft voor het thuis laten bezorgen van de boodschappen. De bedoeling is dat de Mercadona in heel het land deze ‘Colmenas’ zal hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.