Vrij kamperen met campers en kampeerwagens wordt gereguleerd in Aragón

Vrij kamperen met campers en kampeerwagens wordt gereguleerd in Aragón
Beeld: Parking Ainsa / Twitter

Vrij kamperen met campers en kampeerwagens wordt gereguleerd in Aragón

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ZARAGOZA – Waar je ook gaat of staat je komt ongetwijfeld campers en kampeerwagens tegen. Dat gebeurt ook steeds meer in de autonome regio Aragón waar met name in de provincies Huesca en Teruel het aantal campertoeristen enorm is gestegen. Vanwege de huidige onduidelijke regionale wetgeving wil de regionale overheid het vrij kamperen gaan reguleren, iets dat waarschijnlijk pas in de zomer van 2022 zal ingaan.

Als je deze zomer in Aragón de rust en ruimte hebt opgezocht dan kan het zijn dat je van een koude kermis thuis bent gekomen. Feit is dat vanwege de corona-pandemie en het gevoel van vrijheid en dus veiligheid heel veel inwoners van Spanje naar het rustige platteland en de natuur op vakantie zijn gegaan waardoor het dus juist daar overvol was. Overal stonden campers en kampeerwagens waarbij veel toeristen zich netjes aan de regels hielden door hun voertuig te parkeren (aparcar) maar veel campertoeristen maakten van plaatsen waar dat niet is toegestaan een geïmproviseerde camping (acampar).

Maar vanwege onduidelijke regionale regels en wetten konden veel gemeenten daar niet veel tegen doen, tenzij er camperparkeerplaatsen zijn door de campertoeristen daar naartoe te sturen. Maar feit is dat er een groot gebrek is aan dit soort camperparkings.

Met een nieuwe regionale wet met regels die specifiek zullen gelden voor campers en kampeerwagens, wil de regionale overheid een gat in de wet vullen door het vrij kamperen voor dit soort voertuigen te verbieden. Naast een strengere wet moeten er ook meer camperparkeerplaatsen bij komen die te vergelijken zijn met campings door bepaalde diensten, controles en veiligheid. Dat kunnen ‘zonas para el estacionamiento de autocaravanas’ zijn die door de gemeente beheerd worden zoals in Huesca stad, Aínsa, Sabiñánigo, Benasque, Castejón de Sos, Monzón en Sariñena. Het kunnen echter ook particuliere initiatieven zijn van ondernemers die een camperparkeerplaats openen.

Naast de gemeenten die klagen over de wet en de onduidelijkheden, zijn het ook de campingeigenaren die het vrij kamperen als oneerlijk zien. Op dit moment geldt al een verbod op vrij kamperen met de tent in Aragón, behalve op plaatsen waar staat aangegeven dat dit is toegestaan. Daar moet dus als het aan de regionale overheid van Aragón ligt in de zomer van 2022 een einde aan komen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.