13% van de in de steek gelaten honden zijn ‘perros de caza’

Pixabay
Beeld: Pixabay

13% van de in de steek gelaten honden zijn ‘perros de caza’

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de dierenrechtenorganisatie Libera! behoort 13% van alle jaarlijks in de steek gelaten honden in Spanje toe aan de jacht. Daarom vraagt Libera! met 280.000 handtekeningen aan de Spaanse overheid om het gebruik van honden bij de jacht te verbieden. Volgens Liebra! is er geen rechtvaardiging meer om nog met honden te jagen.

Dierenrechtenorganisatie Libera! verwijst met de 13% naar de informatie uit het rapport over 2019 van de Fundación Affinity. Daarin staat te lezen dat er jaarlijks zo’n 138.000 huisdieren in de steek worden gelaten waarvan 104.688 honden en 33.719 katten.

Als we kijken naar het 2019 onderzoek (de 2020 versie is nog niet gepubliceerd) is te zien dat 15% van de in de steek gelaten katten afkomstig is van ongewenste geboortes. 13% van de honden wordt in de steek gelaten na het einde van het jachtseizoen terwijl andere reden zijn het niet te corrigeren gedrag van een huisdier en economische problemen. Het verlies of gebrek aan interesse in het dier (alsof het speelgoed is) is ook een van de redenen om een dier in de steek te laten. 

Volgens de Spaanse Partij voor de Dieren (PACMA) worden er jaarlijks tussen de 50.000 en 80.000 hazewindhonden (galgos) en andere jachthonden in de steek gelaten. Dat is volgens PACMA een voorzichtige schatting omdat veel jachthonden ook om het leven worden gebracht.

Naast het in de steek laten hebben jachthonden (perros de caza) ook te maken met mishandeling. De Spaanse politie afdeling Seprona van de Guardia Civil heeft in 2017 in een rapport duidelijk aangegeven dat 40% van alle honden die mishandeld worden, in de steek worden gelaten, gestolen of gedood worden jachthonden zijn. Hoe je het ook went of keert, de jachthonden hebben het in Spanje zwaar te verduren.

Ga naar de inhoud