Bijna 11 procent landbouwgrond is biologische productie in Spanje

Bijna 11 procent landbouwgrond is biologische productie in Spanje
Beeld: via canva.com

Bijna 11 procent landbouwgrond is biologische productie in Spanje

Biologisch is een term die steeds vaker voorbij komt in de landbouwsector. Het verwijst naar producten die op een natuurlijke en duurzame manier worden geproduceerd, zonder gebruik te maken van chemische middelen of genetische modificatie. Deze trend is niet alleen zichtbaar in Nederland, maar ook in andere Europese landen zoals Spanje. Volgens cijfers van Eurostat is Spanje het land met de grootste oppervlakte aan biologische groenteteelt, gevolgd door Italië en Frankrijk.

Groenten zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks dieet en het is dan ook essentieel dat ze op een gezonde manier worden geproduceerd. Biologische groenten worden geteeld zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen in de groenten terechtkomen en ze dus veilig geconsumeerd kunnen worden.

In Nederland is de vraag naar biologische groenten de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2019 was de totale oppervlakte voor biologische groenteteelt 11.000 hectare, wat een stijging is van 5% vergeleken met het jaar daarvoor. Dit is echter nog maar een klein percentage van de totale groenteteelt in Nederland, die ongeveer 200.000 hectare beslaat. De meest geteelde biologische groenten in Nederland zijn wortels, uien, sla en tomaten.

Nederland is niet het enige land waar de biologische groenteteelt groeit. In heel Europa is er een stijgende trend te zien. Volgens cijfers van Eurostat is Spanje het land met de grootste oppervlakte aan biologische groenteteelt, namelijk 2,4 miljoen hectare, wat bijna 11 procent van de landbouwgrond betreft. Italië staat met 1,9 miljoen hectare op de tweede, Frankrijk met 1,8 miljoen hectare op een derde en Duitsland met 1,5 miljoen hectare op de vierde plaats. 

In Spanje is 16,8 miljoen hectare oppervlakte bestemd voor landbouwgrond, wat 33,3% van de totale oppervlakte van het land is. Per autonome regio zijn de belangrijkste landbouwgebieden van Spanje Andalusië, waar de productie van olijven en ook van groenten geconcentreerd is. In 2022 had Andalusië 3,6 miljoen hectare landbouwgrond. Een andere belangrijke landbouwzone is Castilië en León, dat een leidende rol speelt in de productie van granen. De gegevens van de afgelopen tien jaar tonen een toename van de oppervlakte bestemd voor landbouw van 11,5%.

De groei van de pistacheteelt in Spanje is opvallend. In de periode van 2011 tot 2020 is de oppervlakte bestemd voor de teelt van pistache met maar liefst 1.058% toegenomen. Dit is een ongekende groei. De pistache is met deze groei het snelst groeiende gewas in Spanje waardoor Spanje nu een belangrijke producent van pistache is geworden.

Op de tweede plaats staat de avocado met een groei van 50%. Op de derde plaats staat de soja met een groei van 107%. De amandelteelt groeit ook snel. In de periode van 2011 tot 2020 is de oppervlakte bestemd voor de teelt van amandelen met 31% toegenomen. De amandelteelt is nu het vijfde gewas met de grootste oppervlakte in Spanje.

De groei van deze gewassen is te verklaren door een aantal factoren. Ten eerste is er een groeiende vraag naar deze gewassen, zowel in Spanje als in het buitenland. Ten tweede zijn deze gewassen relatief goed bestand tegen droogte en hitte, wat ze geschikt maakt voor landbouw in de mediterrane regio.

Ga naar de inhoud