De woestijn in Almería die ​​bijna heel Spanje van kerststerren voorziet

De woestijn in Almería die ​​bijna heel Spanje van kerststerren voorziet
Beeld: via canva.com

De woestijn in Almería die ​​bijna heel Spanje van kerststerren voorziet

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De kerstster of poinsettia is deze Kerstmis weer prominent aanwezig in de huizen van Spanje, voor een groot deel dankzij het werk dat wordt verricht in de kassen van het droge en woestijnachtige Almería, dat in het afgelopen decennium zijn productie bijna verdrievoudigd heeft tot 3,5 miljoen planten.

Volgens gegevens van de regionale overheid Junta de Andalucía en de Vereniging van Organisaties van Fruit- en Groentetelers in de provincie Almería (Coexphal) vertegenwoordigde dit volume in 2022 een derde (33%) van de nationale productie. Dat is mede te danken aan de gunstige klimatologische omstandigheden voor de teelt die een deel van het jaar dekken waarin een poinsettia van hoge kwaliteit kan worden gekweekt.

In Almería springt de productie van rode kerststerren in het 14 cm-formaat eruit, aangezien dit de favorieten van de consument zijn. Maar in kassen zoals die van Semilleros Laimund in Níjar (Almería), is het mogelijk om ook witte, citroengele, etc. kerststerren te vinden.

Deze onderneming produceert ongeveer 300.000 kerststerren tussen haar installaties in Níjar en El Ejido (Almería), op boerderijen met een totale oppervlakte van ongeveer 16 hectare. Daarbij wordt biologische plaagbestrijding toegepast. Hiervoor wordt zogenaamde nuttige fauna gebruikt, insecten die op verschillende momenten worden vrijgelaten, bijvoorbeeld om zich te voeden met de larven van andere insecten. Dit stelt de plant in staat om zonder enige vorm van chemische producten en met volledig respect voor de omgeving op te groeien.

Flor de Pascua

De kerstster of poinsettia (Euphorbia pulcherrima) is een plant die van oorsprong uit Mexico komt, maar wordt veel gekweekt om de sierwaarde. Hij wordt in Europa voornamelijk gekocht tijdens de kerstperiode. De soortaanduiding ‘pulcherrima’ betekent in het Nederlands ‘de schoonste’ maar de naam komt van de Amerikaanse ambassadeur Joel Poinsett die in de 19e eeuw vanuit Mexico de plant invoerde in de VS. 

In het wild kan de plant tot wel vier meter hoog worden. Om de plant in bloei te krijgen heeft die een kortedagbehandeling nodig. Hiervoor moet de plant eerst minstens 40 dagen gedurende 14 uur per dag in het donker staan en 10 uur per dag in het licht. Ook moet de plant na de zomer niet meer bemest worden.

Terwijl de plant in het Nederlands kerstster heet, heeft men in het Spaans verschillende benamingen zoals flor de Nochebuena, flor de Navidad, flor de pascua, pastora en poinsettia, maar staat de plant hoofdzakelijk bekend als flor de pascua.

Waarom met Kerstmis?

Maar waarom plaatst men een poinsettia met Kerstmis? In het Nederlands is dat makkelijk uit te leggen met de naam kerstster omdat de vorm van de plant de ster van Bethlehem moet voorstellen, de ster die door de Wijzen naar baby Jezus geleid heeft. De kleur rood moet op symbolische wijze het bloed van Jezus vertegenwoordigen.

De bekendste variant is de rode versie (vanwege Kerstmis) maar steeds vaker spot je de plant met bladeren in het roomwit, zachtgeel of (zalm)roze. De kerstster is een plant vol beste wensen en is tevens een symbool voor liefde en gelukwensen, althans in de VS waar elke 12 december Poinsettia Day wordt gevierd en men elkaar de kerstster cadeau geeft.

Ga naar de inhoud