De beste cava’s uit Aragón om het jaar mee af te sluiten

De beste cava’s uit Aragón om het jaar mee af te sluiten
Beeld: @bodegaSanValero / facebook

De beste cava’s uit Aragón om het jaar mee af te sluiten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Hij staat ook in Nederland en België steeds meer op tafel. De fles Cava, grote concurrent van de Franse Champagne. In Aragon gaat de traditie lang terug. Bij de redactie van de regionale krant El Heraldo somden ze enkele van de beste flessen op voor wie deze feestdagen wil uitpakken met een heel goede keuze. We vertaalden het even voor u.

Cava is een Spaanse, bruisende wijn die vooral geproduceerd wordt in Catalonië. Ook in Aragon en La Rioja duiken echter steeds meer producenten op. Cava wordt traditioneel gemaakt uit drie verschillende druivensoorten. Het gaat om een derde macabeo, een derde xarelo en een vijfde parellada. Sinds 1981 wordt echter ook steeds meer Chardonnay druiven gebruikt. Cava bevat koolzuur omdat er een tweede gisting gebeurt in de fles zelf. Daarom dus de bubbels, en de perfecte combinatie om het nieuwe jaar of de kerstfeesten te vieren.

In Aragon is de Cava steeds populairder dankzij de Bodega San Valero. Er worden drie soorten gebrouwen die een breed gamma smaken dekken. De laatste soort van San Valero is de Cava Particular Garnacha Rosé. Die heeft een mooie, aardbei kleurige toon en een lichte bubbel. Je ruikt rode vruchten en de goede zorgen bij het planten. De Garnacha Rosé is droog en fris dankzij een goede zuurtegraad.

Voor de Cava Particular Garnacha Blanc de Noir werd een donkere druivensoort gebruikt om een witte Cava te maken. In dit geval gaat het om de Aragonese garnacha druif. De cava Garnacha Blanc de Noir heeft een gelige kleur en lijkt bijna lichtgevend te zijn. De bubbels zijn fijn en gaan erg goed op in de wijn zelf. De Cava heeft ook een toets van rode vruchten, en de bubbels spelen nog even na in de mond. Ook dit is een Cava om mee uit te pakken op familiefeesten.

Als laatste prijst El Heraldo de Cava Particular Garnacha Blanc de Noir Reserva aan. Dat is het grote broertje van de Cava Particular Garnacha Blanc de Noir, omdat die in plaats van 9 maanden maar liefst 15 maanden op de fles rijpt. Ook deze Cava biedt een perfecte balans tussen de zure smaak en de volheid van een goede wijn.

Wie deze feestdagen nog graag indruk maakt met een lekkere Cava, kan die bestellen via deze online winkel. In Spanje vind je ze ook in de betere wijnhandelaar en wie weet misschien ook wel in Nederland en België.

spanje cava
Voor minder dan 3 euro kun je deze goede cava’s kopen bij de Lidl, ALDI en Mercadona
De ‘cava’ is de Spaanse mousserende wijn variant van Champagne en wordt veel gedronken tijdens de feestdagen, maar wist je dat er uitstekende cava’s voor mi …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud