Regen, wind en hoogwater in Nederland tegenover zonovergoten en warm Spanje met de kerstdagen

Regen, wind en hoogwater in Nederland tegenover zonovergoten en warm Spanje met de kerstdagen
Beeld: via canva.com

Regen, wind en hoogwater in Nederland tegenover zonovergoten en warm Spanje met de kerstdagen

Nederlanders die deze feestdagen ervoor hebben gekozen om deze in Spanje te vieren, zullen wel heel blij zijn met die keuze. Terwijl grote delen van Nederland al dagen te maken hebben met veel regen en afgelopen donderdag ook de harde windvlagen van storm Pia, lijkt het er nu op dat veel rivieren hoogwater zullen krijgen met alle problemen die dat met zich meebrengt. In Spanje is het weer echter compleet anders met een aangename zon, heerlijke dagtemperaturen en een strak blauwe lucht.

Kerstmis in Nederland lijkt wisselvallig maar rustig te worden, maar tegelijk wordt er ook veel bewolking en regen verwacht. Een witte kerst is al helemaal niet meer aan de orde en op veel plaatsen langs de rivieren bereidt men zich voor op hoogwater door maatregelen te nemen. Volgens Weerplaza zal de zon zich de komende feestdagen niet veel laten zien in Nederland.

In Spanje is dat echter een heel ander geval. Het maakt de komende feestdagen niet zo heel veel uit waar je bent, of dat nou het oosten, westen, noorden of zuiden is, overal zal de zon de komende dagen fel aan de hemel staan. De lichte bewolking met een beetje neerslag was zaterdag te merken in het Baskenland, Navarra en La Rioja, terwijl ook diverse Canarische Eilanden lichte bewolking hadden. De temperaturen lagen in bijna het hele land tussen de 14 en 21 graden, maar vol in het zonnetje was het warmer.

24 december

Op 24 december zal het niet veel anders zijn, behalve dat de bewolking en regen zich verplaatsen naar Galicië en deels in de provincies Sevilla en Cádiz waar ook bewolking, maar geen neerslag wordt verwacht. De temperaturen op die plaatsen waar de meeste Nederlanders en Belgen te vinden zijn (zoals Catalonië, Valencia regio, Murcia, Andalusië, Balearen en de Canarische Eilanden) schommelen tussen de 15 graden in Catalonië en 22 graden op de Canarische Eilanden. We hebben het dan over de temperaturen langs de kust, want in het binnenland kan het kouder, maar niet minder zonnig, zijn. Tijdens de kerstavond of nochebuena zal het kwik dalen naar 9 tot 14 graden op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden, maar zal het 18 tot 20 graden blijven op de Canarische Eilanden.

25 december

Op (eerste) kerstdag 25 december gaan de temperaturen langs de Middellandse-Zeekust omhoog tussen de 15 en 18 graden met uitschieters tot 20 graden in Andalusië en op de Canarische Eilanden. Alleen in Galicië, Castilië en León, delen van de Madrid regio en delen van Extremadura kan er bewolking zijn en kan het regenen. Tijdens het kerstdiner zullen de temperaturen langs de Middellandse-Zeekust en op de Balearen tussen 9 en 13 graden liggen en op de Canarische Eilanden 18 en 19 graden, afhankelijk van het eiland.

26 december

Officieel is 26 december in Spanje géén tweede kerstdag en wordt er gewoon gewerkt, behalve in Catalonië vanwege San Esteban. Het weer daarentegen zal net zoals op kerstdag en kerstavond heerlijk zonnig en aangenaam warm zijn met temperaturen tussen de 15 en 19 graden langs de Middellandse-Zeekust van Catalonië in het noordoosten tot Andalusië in het zuidwesten, net zoals op de Balearen eilanden. De Canarische Eilanden hebben opnieuw temperaturen boven de 20 graden wat normaal is voor de tijd van het jaar op deze Spaanse archipel.Volgens de Spaanse Weerdienst AEMET kan het weer na de kerstdagen een verandering tegemoet zien, maar de vraag is of dat overal in Spanje zal gelden of alleen op bepaalde plaatsen in het noorden en noordwesten van het Spaanse vasteland. Het is nu nog niet bekend wat het weer gaat doen met de jaarwisseling, daarover later de komende week meer informatie.

Ga naar de inhoud