Storm Ignacio raast met hoge windsnelheden over Spanje

Storm Ignacio raast met hoge windsnelheden over Spanje
Beeld: 123rf (aangepast)

Storm Ignacio raast met hoge windsnelheden over Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Januari 2021 kan met recht de maand van de stormen genoemd worden met op dit moment storm nummer vier die over het land raast. De maand begon met storm Filomena en de daarbij horende historische sneeuwval en extreem lage temperaturen. Daarna volgden stormen Gaetan en Hortense met hoofdzakelijk regen en harde windvlagen tot 176 km/uur en nu is het tijd voor storm Ignacio waarbij grote delen van het land weer te maken hebben met hoge windsnelheden.

Net zoals andere landen hebben sommige stormen (borrascas) in Spanje (samen met Portugal en Frankrijk) ook namen. In het geval, van Spanje zijn dat voor het stormseizoen 2020/2021: Alex, Barbara, Clement, Dora, Ernest, Filomena, Gaeten, Hortense, Ignacio, Justine, Karim, Lola, Mathieu, Nadia, Octave, Paula, Rodrigo, Sofia, Tristan, Viviane, Walter.

LEESTIP:
Nieuwe benamingen stormen 2020-2021 in Spanje bekend

De stormen Alex, Barbara, Clement, Dora, Ernest, Filomena, Gaeten, Hortense zijn reeds voorbij en nu is het tijd voor storm Ignacio met opnieuw hoge windsnelheden op het Spaanse vasteland en op de Balearen eilanden. 

Als de Spaanse, Portugese en Franse weerdiensten namen geven aan stormen zijn ze ernstig genoeg om te vermelden, daarom bestaan die namen, zodat de mensen deze stormen beter herkennen.

Ignacio is minder dramatisch als zijn voorganger Hortense (soms verkeerd geschreven in de Spaanse media en op de TV als Hortensia). Het zijn voornamelijk de regio’s Andalusië, Castilla-La Mancha, Murcia, de Valencia regio, Catalonië en de Balearen die te maken hebben met storm Ignacio. Maar in principe gelden er weeralarmen in alle Spaanse regio’s op de Canarische Eilanden na.

Volgens de Spaanse weerdienst Aemet kunnen er windsnelheden gehaald worden van meer dan 100 km/uur wat minder is dan de hoogst gemeten windsnelheid tijdens storm Hortense van maar liefst 176 km/uur in Panticosa (Huesca).

De harde wind zorgt automatisch ook voor een extreem wilde zee met hoge golven langs de Middellandse Zeekust.

Op veel plaatsen zijn al bomen omgewaaid en takken afgebroken, zijn delen van muren en daken naar beneden gekomen of zijn er andere beschadigingen gemeld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.