Search
menu
Search

Afvalzwendel levert 16 miljoen euro op door illegale dumping van toxische stoffen in Spanje

Afvalzwendel levert 16 miljoen euro op door illegale dumping van toxische stoffen in Spanje
Beeld: Guardia Civil / web

Afvalzwendel levert 16 miljoen euro op door illegale dumping van toxische stoffen in Spanje

Als je van zaakjes kan zeggen dat ze stinken, dan is dit er zeker en vast één. De Guardia Civil betrapte een aantal bedrijven op de zwendel in afval. In totaal werd sinds 2020 zo’n 16 miljoen euro verdiend door twee Spaanse bedrijven. Maar het is ook in Spanje dat de vervuiling schade aanricht en blijft liggen.

Het systeem was eenvoudig. Er werd afval in Frankrijk verzameld, die vervuilers betaalden vervolgens voor het transport, de verwerking en de legale dumping van dat afval in Spanje. De resten in kwestie waren vooral afkomstig uit Frankrijk en Italië. Alleen werd de afspraak nooit vervuld. Het afval werd zonder enige behandeling naar Zaragoza gestuurd, de documenten vervalst en alles werd illegaal gedumpt in de stortplaatsen van Aragón. Zelfs wanneer het om toxische stoffen ging.

Tijdens die zogenaamde operatie ‘Poubelle’ kwam de zwendel van twee bedrijven aan het licht. Ecovert (Ecologia y Vertidos Bajo Cinca S.L) in Fraga en Waste Prevention in Terrassa (Barcelona). Sinds 2020 verdienden de bedrijven samen zo’n 16 miljoen euro met hun handeltje. Een deel van dat geld ging naar het transport, maar bijna alles was pure winst.

De stortplaats in Zaragoza waar alles terechtkwam, is dan wel legaal, maar niet voor afval van buiten Aragón. De Guardia Civil schakelde 70 mensen in om een einde aan de praktijk te stellen. Een aantal van de bedrijfsleiders zit in voorlopige hechtenis vanwege een ecologisch misdrijf. In de omgeving van de stortplaats is waarschijnlijk blijvende schade aangericht.

afvalberg
Zuid-Frankrijk gebruikt Spanje als illegale vuilnisbelt
De illegale import van onbehandeld stedelijk afval uit Zuid-Frankrijk naar Spaanse stortplaatsen is een groot probleem. Het levert criminelen veel geld op, veroorzaakt milieuschade en ondermijnt Spaanse afvalbedrijven.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud