De eerste nieuwe ‘free flow’ snelweg met tol is een feit in Spanje

De eerste nieuwe ‘free flow’ snelweg met tol is een feit in Spanje
Beeld: BIDEGI / website

De eerste nieuwe ‘free flow’ snelweg met tol is een feit in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIPUZKOA – In het Baskenland is recent Spanje’s eerste nieuwe zogenaamde ‘free flow’ snelweg met tol in gebruik genomen. Het gaat om een deel van de A-636 snelweg tussen Beasain en Bergara waar de gebruikers een speciaal apparaatje voor moeten hebben om boetes te vermijden. Wordt dit de toekomst in Spanje wat betreft de tolwegen?

In het Baskenland in de provincie Gipuzkoa hebben de provinciale autoriteiten voor een 15,5 kilometer lang stuk snelweg op de A-636, ook wel ‘Autovía de Deskarga’ genoemd, een nieuw tolsysteem ingevoerd dat in het Spaans ‘flujo libre’ heet maar in het Engels bekend staat als free flow. Het gaat om een nieuwe manier van tol betalen waarbij een voertuig niet hoeft te stoppen en de registratie en betaling elektronisch gebeurt.

Het systeem is te vergelijken met de bekende Via-T maar heeft in Baskenland de naam Abiatu gekregen, een apparaatje dat op de markt is gebracht door de tolweg beheerder BIDEGI. Het apparaatje zelf is niet alleen op deze free flow snelweg te gebruiken maar ook op andere tolwegen in Spanje, Portugal en Frankrijk.

Iedereen die gebruik maakt van de A-636 snelweg moet geregistreerd staan en/of een Abiatu-apparaatje hebben zodat de camera’s de kentekens kunnen registreren en het tolbedrag in rekening kunnen brengen. De tol voor de 15,5 kilometer snelweg bedraagt 2,53 euro voor personenwagens, 4,11 euro voor lichte voertuigen en 5,15 euro voor vrachtwagens van meer dan 12 ton. Heb je geen apparaatje of is het kenteken niet geregistreerd dan kan de weggebruiker een boete ontvangen.

Er zijn op de A-636 snelweg dus geen betaalhokjes bij de in- of uitgang van de verschillende secties van de weg. In plaats daarvan zijn 3 portalen en semi-portalen geïnstalleerd voor het uitlezen of automatische identificatie van het voertuig, waardoor de secties die tijdens elke reis worden afgelegd, worden gecontroleerd.

Maar wordt dit free flow systeem de toekomst voor de tolwegen in Spanje? Eerder werd al bekend dat de Spaanse regering op aandringen van de Europese Commissie een nieuw tolsysteem moet invoeren om belastinggeld te innen om zo de hoge onderhoudskosten van de Spaanse wegen te kunnen bekostigen. 

Het voorlopige idee in Spanje is dat alle personenwagens tussen de 40 en 50 euro per jaar moeten betalen vanaf 2024. Vrachtwagens en bussen betalen het dubbele en motorrijders tussen de 15 en 25 euro per jaar. Maar recent werd ook bekend dat de invoering van een tolvignet voorlopig nog is uitgesteld.

In principe wil Spanje een kilometerheffing-systeem invoeren maar dat zal nog enkele jaren op zich laten wachten. Daarom werd in de tussentijd het tolvignet bedacht maar ook dat zal nog tot zeker 2024 en misschien nog wel langer op zich laten wachten.

Ga naar de inhoud