Bijna driekwart van alle Spanjaarden gelooft dat de openbare gezondheidszorg in Spanje verslechterd is

Bijna driekwart van alle Spanjaarden gelooft dat de openbare gezondheidszorg in Spanje verslechterd is
Beeld: Canva

Bijna driekwart van alle Spanjaarden gelooft dat de openbare gezondheidszorg in Spanje verslechterd is

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een enquête van het Instituto DYM voor de krant Heraldo de Aragón blijkt dat gezondheidszorg het meest besproken onderwerp is onder Spanjaarden. Bijna driekwart van de burgers gelooft dat de kwaliteit van openbare diensten de afgelopen jaren is afgenomen.

De meerderheid van de kiezers van alle politieke partijen delen deze opvatting, maar dit wordt vooral gedeeld onder linkse kiezers. Specifiek gelooft 78,6% van de socialistische kiezers en 85,9% van de kiezers van Unidas-Podemos dat de situatie de afgelopen jaren verslechterd is.

Slechts 7,3% van de geïnterviewden is van mening dat de openbare gezondheidszorg de afgelopen jaren is verbeterd, terwijl 15,2% gelooft dat de kwaliteit stabiel is gebleven. Deze percentages zijn hoger onder kiezers van de Partido Popular en Vox. Respectievelijk gelooft één op de vijf en één op de vier kiezers van de extreemrechtse en de conservatieve partij dat de ontwikkeling van de openbare gezondheidszorg stabiel is gebleven in de afgelopen jaren.

Gezien de algemene perceptie van verslechtering van de kwaliteit van de zorg, gelooft 54,6% van de respondenten dat het hoofddoel van de recente ‘mareas blancas’ (demonstraties in o.a. Madrid) was om de werkelijke situatie van de openbare gezondheidszorg aan de kaak te stellen. Aan de andere kant gelooft 24,5% van de respondenten dat het doel gericht was op partijdige of electorale doeleinden, terwijl 13,9% beweert dat de demonstraties door beide doelen zijn gemotiveerd. Er is echter een kloof tussen kiezers. Onder kiezers van PSOE en Unidas-Podemos is het percentage respondenten dat de nadruk legt op het aankaarten van de situatie als belangrijkste doel, meer dan 70%. In tegenstelling daarmee deelt slechts 33,1% en 37,5% van de kiezers van respectievelijk de PP en Vox deze opvatting. De reactie van de meerderheid is gericht op electorale doeleinden, genoemd door respectievelijk 49,1% van de PP-kiezers en 43,3% van de Vox-kiezers.

Gezondheidszorg is eigenlijk de sector die het interessantste is voor de Spaanse bevolking. Bijna 89,4% van de ondervraagden toont veel of enige interesse in dit onderwerp, vooral onder kiezers van de PSOE en Ciudadanos, met percentages boven de 93%. Als andere zaken van groot belang volgen inflatie en onderwijs, die voor respectievelijk 85,4% en 85,0% van de respondenten veel of enige betekenis hebben. Onder het kiezerspubliek van Unidas-Podemos trekt het minimumloon echter de meeste aandacht (92%), terwijl slechts 57,2% van de kiezers van Vox veel of enige interesse toont in dit onderwerp. Dit is precies omgekeerd voor belastingen, die opvallen onder de kiezers van Vox (89,3%) en PP (88,4%).

Ga naar de inhoud