Een Spaanse expat klaagt op TikTok over taaldiscriminatie in Nederland

Een Spaanse expat klaagt op TikTok over taaldiscriminatie in Nederland
Beeld: via canva.com

Een Spaanse expat klaagt op TikTok over taaldiscriminatie in Nederland

Op Spaanse websites is het tegenwoordig trending om video’s van TikTok of Instagram te plaatsen van Spanjaarden die in het buitenland wonen of buitenlanders die in Spanje wonen en hun ervaringen delen. De Spaanse Carolina Martina woont in Nederland en deelde haar ervaring met taaldiscriminatie via haar TikTok-account @carolinamaartina. Haar oprechte getuigenis bracht een controversieel onderwerp aan het licht en droeg bij aan het debat over inclusie en respect voor diversiteit in de Nederlandse samenleving. De video is onderaan dit artikel te zien.

Carolina Martina, een Spaanse expat die in Nederland woont, uitte haar frustraties over de taaldiscriminatie die ze dagelijks ervaart. Ze vertelde dat, hoewel ze dacht dat dit probleem achterhaald was, ze het bijna dagelijks meemaakt. Telkens wanneer ze aangeeft dat ze geen Nederlands spreekt, krijgt ze te maken met een golf van negatieve reacties.

“Ik dacht dat dit onderwerp al voorbij was, maar nee, ik ervaar het bijna elke dag. Er is altijd wel een of twee mensen die je om iets vragen, en als je zegt dat je geen Nederlands spreekt, is het alsof hun wereld instort. Ze slaan hun handen voor hun hoofd”.

Hoewel Carolina erkent dat ze mentaal sterk genoeg is om met dergelijke situaties om te gaan, benadrukt ze dat het indruk op haar maakt. Ze toont sympathie naar mensen die op deze manier reageren, maar geeft toe dat het in het begin behoorlijk schokkend was. Ze beseft dat dit een realiteit is van het leven in het buitenland, en dat dit vaak niet wordt verteld.

“Het is heel triest dat in een zo multicultureel land, waar zoveel jongeren komen studeren en werken, ze worden geconfronteerd met dit soort dingen”.

Nederland staat bekend als een multicultureel land, maar de ervaring van Carolina Martina bewijst volgens deze krant dat er nog steeds werk aan de winkel is om echte inclusie en integratie te bewerkstelligen. Gezien het aantal expats en internationale studenten dat naar Nederland komt, is het belangrijk dat er meer begrip en respect is voor taaldiversiteit.

Carolina Martina merkt op dat de meeste mensen die talige discriminatie vertonen, ouder zijn. Dit suggereert dat de mentaliteit langzaam aan het veranderen is, maar er zijn nog steeds jongeren die dezelfde houding vertonen. Het is duidelijk dat er meer bewustwording en educatie nodig is om deze negatieve attitudes te elimineren.

@carolinamaartina Ig: @carolinamaartina Estoy segura de que como pasa aquí, pasará en TODOS los paises del mundo. No es oro todo lo que reluce 🤎#parati#fyp#españolesporelmundo#españolesenelextranjero#españolesenholanda#inmigrantes#emigrar ♬ sonido original – CAROLINA
Ga naar de inhoud