skip to Main Content
Vuurwapens en de wapenwet in Spanje
123rf

Vuurwapens en de wapenwet in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt weer volop gediscussieerd over het wapenbezit in Spanje nadat men binnen de VOX-partij opperde dat het een goed idee is om mensen thuis een wapen te laten hebben zodat ze zichzelf kunnen verdedigen. Volgens andere politieke partijen is dat geen goed idee en het is ook niet nodig om op de Verenigde Staten te gaan lijken in Spanje volgens experts. Maar hoe is het gesteld met het wapenbezit en de wapenwet in Spanje.

Spanje is een land met een van de laagste verhoudingen van wapenbezit met slechts 7,5 wapens per 100 inwoners. Dat is ver weg van de 120 wapens per 100 inwoners in de Verenigde Staten maar ook de 19 wapens per 100 inwoners in Frankrijk en Duitsland. Daarnaast is er onder de Spaanse bevolking blijkbaar ook geen behoefte om wapens thuis te hebben.

Aantal wapens

Spanje is een land waar weinig wapens zijn en waarbij de wapens die er wel zijn hoofdzakelijk gebruikt worden voor specifieke doeleinden zoals de jacht of sport. De maatschappij heeft geen behoefte aan wapens in Spanje en die wapens die er wel zijn, zijn goed gecontroleerd aldus de woordvoerder van de Real Federación Española de Caza (nationale bond van jagers).

Volgens de gegevens van de Guardia Civil staan er in Spanje 2.964.770 wapens geregistreerd bij particulieren. Deze zijn verdeeld over 1.569.602 licenties dus met andere woorden er zijn licentiehouders die meerdere wapens hebben. Het merendeel van deze wapens is in bezit van jagers (1,4 miljoen licenties type D en E) en sportschutters (35.000 type F).

De nationale bond van jagers zegt dat het niet eenvoudig is om een wapenlicentie te krijgen in Spanje en zo hoort dat ook te zijn. Het dragen en gebruik van een wapen brengt veel risico’s met zich mee. Jagers zijn zich erg bewust van dit gevaar en men weet dat een geladen wapen te snel per ongeluk af kan gaan met dramatische gevolgen.

Gecontroleerd

Jagers vinden echter dat de Guardia Civil teveel controleert en veel te streng is. Men baseert zich op een verordening uit 1993 die in 2011 gewijzigd werd maar er zijn volgens de jagers te veel verplichtingen.

Zo vindt men dat er een einde moet komen aan de beperking van vijf jachtgeweren per licentie. Daarnaast is de Guardia Civil erg streng want met een discussie in het verkeer, een vechtpartij in een bar of een aanklacht vanwege huiselijk geweld wordt een wapenlicentie al afgenomen.

Zelfverdediging

De meest controversiële wapens zijn die binnen type B vallen en bedoeld zijn voor o.a. de zelfverdediging. In 2018 waren er van dit type 8.459 particuliere licenties in heel Spanje maar slechts 8.000 wapens die binnen dit type (pistolen en revolvers) vallen. Dit type wapen is de enige die men op straat mee mag nemen indien men over de juiste licentie beschikt, iets dat veel gebeurd bij beroepen die een risico met zich meebrengen.

Volgens de nationale bond van jagers is de controle en het verharden van de regels goed maar een verbod op wapens is niet goed. Een wapen kan gezien worden als een krachtmeting want op deze manier kan een vrouw of ouder iemand zich verdedigen tegen iemand van 100 kilo.

Een wapen kan voor een goede zelfverdediging zorgen maar het probleem op dit moment zijn de wetten want het mag niet zo zijn dat als iemand jou aanvalt in je eigen woning, je een wapen gebruikt om jezelf en jouw familie te beschermen en dan wellicht voor 20 jaar de gevangenis in kan gaan voor moord aldus de Asociación Nacional del Arma (ANARMA).

Het Spaanse Wetboek van Strafrecht erkent zelfverdediging als ‘vrijstelling van strafrechtelijke aansprakelijkheid’ afhankelijk van de omstandigheden. De verdediging dient echter proportioneel te zijn en iemand die zonder wapen een huis binnenkomt mag niet zomaar neer worden geschoten.

Type wapens

Op de website van de Guardia Civil staat meer tekst en uitleg over vuurwapens in Spanje waarbij deze onderverdeeld worden in verschillende types en categorieën:

 • Type A is voor o.a. het leger en politie
 • Type B is voor pistolen en revolvers en voor o.a. particulieren
 • Type C is voor o.a. veiligheidspersoneel
 • Type D is voor de grote jacht
 • Type E voor de kleine jacht
 • Type F voor de sport

Type B wapens

Binnen de Type B bevinden zich de vuurwapens in categorie 1 wat korte vuurwapens zijn inclusief pistolen en revolvers. Het zijn met name deze wapens die gebruikt worden voor de zelfverdediging.

De licentie voor deze vuurwapens mag alleen uit worden gegeven aan Spanjaarden en buitenlanders met een residentie in Spanje die ouder zijn dan 18 jaar. Bij de aanvraag dient de aanvrager aan te geven waarom men een wapen wil hebben en dienen alle nodige documenten te worden ingeleverd. Alleen aangeven dat het voor zelfverdediging is, is voor de Guardia Civil geen reden genoeg om een licentie af te geven voor vuurwapens Type B.

Licenties voor Type B vuurwapens hebben een geldigheid van 3 jaar en worden niet automatisch verlengd. Wanneer een licentie bijna verloopt kan men een nieuwe licentie aanvragen.

Meer informatie is te vinden op de website van de Guardia Civil.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Ik zal het nog gekker maken.
  Ik heb half maart een Yanagiba mes ( Sushi mes ) in Japan besteld en dit ligt al vanaf 1 april bij de douane in Madrid.
  8 april krijg ik bericht dat ik 210€ invoer rechten moest betalen,wat ik de zelfde dag ook gedaan heb.
  Vandaag 23 april krijg ik bericht dat het mes te inspectie word aangeboden om na te gaan of het geen wapen is!
  Een aardappel mesje in verkeerde handen kan als wapen gebruikt worden.
  Hier lopen ze echt nog jaren achter en eten zeker alleen nog maar paella en zeker nooit in een sushi restaurant geweest waar de sushi chef het vis met een Yanagiba mes snijd.
  Maar wel eerst geld vragen!
  Te gek voor woorden!

 2. Het gekke van dit bovenstaande verhaal is, dat je dit in ieder Europees land terug vind. De overheid wil gewoon niet inzien dat mensen met een wapen verlof niet gauw over de streep gaan van schieten maar. Ze weten als niemand anders dat ze dan op het matje moeten komen en een verklaring af moeten geven wat en waarom, daar naast zijn alle wapens geregistreerd en kan de politie direct zien of ze is gebuikt bij een misdaad. Nee dan de illegale wapens uit het buitenland, wat op elke hoek van de straat te koop is en niet geregistreerd is, daar moet je juist voor oppassen. Zou het nu niet eens tijd worden om te stoppen met de sportschutters te pesten en iedere keer weer te zeuren over een of andere nieuwe norm neer te leggen in de wapenwet . De overheid is net een klein kind wat jaloers staat te kijken aan de kant van het veld, want SPORTSCHUTTERS zijn gewoon veel beter dan welke overheids instantie dan ook met het scherpschieten.

 3. Het hoge percentage aan wapens in omloop geeft een duidelijk beeld hoe slecht en primitief deze wereld is. Nog steeds niets geleerd dat zijn de harde feiten. Een lachwekkende en trieste ontwikkeling. De totale vernietiging staat voor de deur in ieder land. Wie hier verantwoordelijk voor is de uitvinders plus de wapen-industrie. De verwevenheid in regeringen en banken de club hoog uit het zicht. Voor het geld en steeds meer macht over de massa. Een iQ van een mug dat is wat ze hebben aan de top. De dictators van de aarde.Mensheid is een woord zonder inhoud! De grootste giller in het universum. Het ziekelijke oorlog spelletje. De woede van machteloosheid voor te strijden voor het behoud van vrede. Het stinkt op deze aarde. 1 planeet waar zoveel onheil plaats vindt. Geen tweede in voorraad. Waardeloze puinhoop.

 4. Als de wet bij een duidelijk geval van zelfverdediging iemand voor moord 20 jaar cel geeft, moet de wet veranderd worden, en niet het bezit en gebruik van een vuurwapen worden verboden of ontzegd. Het recht op zelfverdediging, en helemaal in de uiterst persoonlijke sfeer van je eigen verblijf, is het meest elementaire mensenrecht dat er bestaat, al zijn onze waanzinnige en extreem wereldvreemde politici, veelal van akelige groene of rode (of nog erger, al is dat bijna ondenkbaar) hersenkronkels voorzien, een andere mening toegedaan. De zielige aanvaller had immers niets en de overval op jouw persoon en/of bezit was zijn laatste overlevings-redmiddel (aldus advocatengebrabbel). Terug naar de werkelijkheid dus en, mits goed gescreend en opgeleid, moet iedere geschikt bevonden kandidaat een vuurwapen kunnen hebben en dragen, en aldus een tegenwicht vormen tegen het totale falen van alle Europese overheden in het beschermen van de persoonlijke integriteit. If guns are outlawed, only outlaws will have guns. Het geeft te denken: met je paraplu tegenover een Kalashnikov.

 5. De zoon van mijn buurman doet aan boogschieten en dat jong is knetter gek altijd high van de wiet of dronken. We horen hem regelmatig schreeuwen en dat komen de meest rotte zieketes en scheldwoorden er uit en elk jaar wordt zijn gedrag erger. Toch mag deze jongen gewoon lekker verder met zijn boogschiet sport terwijl wij toch al weten dat hij een tijdbom is en het enkel afwachten is wie zijn slachtoffer gaat worden.

  1. Je buurman zeg je, dan ben je zelf verkeerd bezig en ga je gewoon een melding doen bij de politie en vraag je om een kopie van jou aangifte. Leuk voor later!

 6. U tekst is ZEER goed en goed verstaanbaar . Ik ben zelf sportschutters en ga volledig akkoord met de Spaanse wetgeving . Bijna hetzelfde als in belgie .Men kan niet streng genoeg zijn !!!!!! En nog zijn er black wapens in omloop ! Viva espagna !

  1. Ik neem aan dat dat Viva espagna cynisch is bedoelt?
   Dan zou ik willen zeggen “Leve het neoliberale Europa” die de deur wagenwijd open heeft gezet voor Oost Europese landen waar een enorme berg aan overtollig, voornamelijk Russisch wapenmateriaal tegen bijna niets te krijgen is.
   Een handgranaat, 25 euries. Een kalashnikov met munitie, een krappe 400 euries.
   Dát is pas beangstigend.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken