En als we de zomertijd nu eens niet invoeren in Spanje?

Oeps ... foto ontbreekt!

En als we de zomertijd nu eens niet invoeren in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt al jaren in Spanje gediscussieerd over de tijdsindeling in Spanje, dat deze niet is zoals deze hoort te zijn. Nu zaterdag weer de zomertijd ingaat begint men in Spanje ook weer de discussie over de oude en oorspronkelijke tijdsindeling van voor de tweede wereldoorlog te voeren. Zetten we deze zondag 27 maart de klok namelijk niet een uur vooruit dan zitten we op de oorspronkelijke Greenwich tijd, zoals het hoort te zijn in Spanje.

In 2019 heeft het Europees Parlement ervoor gekozen (met 410 stemmen voor en 197 tegen) om in 2021 een einde te maken aan de zomertijdregeling binnen de Europese Unie, iets wat mede vanwege de corona-pandemie niet doorging. In dat jaar moesten alle 28 EU-lidstaten zelf kiezen of ze door zouden gaan met de zomertijd of met de wintertijd.

In Spanje koos volgens een uitslag van een onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) in 2019 de meerderheid van de inwoners ervoor om de zomertijd te handhaven in Spanje terwijl de experts van mening zijn dat het voor Spanje beter is om definitief de wintertijd aan te houden. Zelfs een speciale commissie van experts is het niet met elkaar eens geworden dus zo’n makkelijke beslissing lijkt het niet te zijn.

Hele jaar wintertijd

Het alternatief wat men voorstelt is het niet vooruit plaatsen van de klok op 26/27 maart en het hele jaar door de wintertijd aan te houden waarmee men weer gelijk loopt met de Greenwich tijd. De Balearen eilanden, de Valencia regio en deels ook in Catalonië hebben al eens aangekondigd dat zij liever de zomertijd aanhouden het hele jaar door omdat zij zich aan de rechterkant van de Greenwich tijdlijn bevinden en dezelfde tijd als Nederland en België behoren te hebben. De rest van Spanje ligt aan de linkerkant van de Greenwich tijdlijn en zouden dus eigenlijk de tijd van Groot Brittannië moeten aanhouden.

De Greenwich tijdlijn loopt in Spanje door de regio’s Aragón en de Valencia regio. Op diverse plaatsen in Aragón en de Valencia regio staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

Greenwich-tijd

Het aanhouden van de Greenwich-tijd is niet nieuw op het Iberische schiereiland (het Spaanse vasteland dus) en de Balearen aangezien men reeds voor de jaren 40 van de vorige eeuw deze tijd hanteerde. Op 16 maart 1942 veranderde Spanje dit samen met landen als Groot Brittannië en Portugal echter in verband met de tweede wereldoorlog die net was begonnen. In die tijd besloten verschillende landen de tijd van Berlijn te handhaven maar na de oorlog veranderden landen als Portugal en Groot Brittannië dit weer naar hun oude staat.

Spanje (op de Canarische Eilanden na want die bevinden zich op een andere meridiaan) bleef echter het tijdstip van Berlijn tot op heden handhaven omdat de toenmalige dictator Franco dat zo wilde en dat daarna al meer dan 70 jaar niet is aangepast.

Ondertussen is deze verandering uiteraard zo in de maatschappij ingeworteld dat een verandering hiervan grote gevolgen kan hebben. Die gevolgen kunnen zowel positief alsook negatief zijn. En net zoals bij elke discussie zijn er ook bij dit onderwerp voorstanders en tegenstanders.

Ga naar de inhoud