Aantal camperplaatsen in Spanje met 400 procent gestegen

Oeps ... foto ontbreekt!

Aantal camperplaatsen in Spanje met 400 procent gestegen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Naast de buitenlanders die met een camper of motorhome naar Spanje komen voor een vakantie zijn er ook steeds meer Spanjaarden die campers kopen of huren om op die manier het land te ontdekken. Er is in Spanje op dit moment sprake van een ‘boom’ van autocaravanas waarbij deze met 22% zijn gestegen in een jaar tijd.

Ook het aantal camperplaatsen is flink gestegen waarbij de Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning (ASEICAR) spreekt van een stijging in minder dan tien jaar tijd van 183 naar 904 camperplaatsen in Spanje. Dat is dus meer dan vier keer meer waarbij er gemiddeld vijf nieuwe speciale camper parkeer- en overnachtingsplaatsen per maand werden geopend.

Er zijn veel gemeenten die enkele jaren geleden totaal geen voorzieningen hadden voor de camper toeristen maar dat is in o.a. Córdoba, San Sebastián, Logroño, Pamplona en Alicante veranderd. In deze gemeenten zijn er speciale camperplaatsen (áreas de autocaravanas) geopend waar het staan en overnachten voor maximaal 48-72 uur is toegestaan. Voordeel van veel van deze camperplaatsen is dat deze in of dichtbij een centrum liggen.

LEESTIP: Regels voor campers in Spanje

De kosten van deze veilige parkings met overnachtingsmogelijkheden liggen tussen de 10 en 15 euro, bedragen die bij particulieren verhuurders hoger kunnen zijn. Voor dat geld staat men echter wel op een veilige plaats, heeft men water en elektriciteitsvoorzieningen en is het mogelijk om de toiletten te legen. Daarnaast zijn er ook camperplaatsen die wifi aanbieden en zelfs douche- en wasmogelijkheden.

Volgens de Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning is men er bij veel kleinere gemeenten in Spanje achter gekomen dat de camper toeristen 100 euro of meer per dag uitgeven in winkels, bars, restaurants, apotheken en tankstations. Daarom worden ook daar steeds vaker camperplaatsen aangelegd.

Spanje heeft meer dan 1.000 campings waarvan diverse de beste van Europa zijn en veel van hen hebben aangepaste plaatsen voor campers en natuurlijk ook caravans waar vaak speciale tarieven zijn om een nacht door te brengen in plaats van een week of twee.

LEESTIP: Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje

Parkeren Vs kamperen

Maar wat is parkeren en wat is kamperen met een camper in Spanje? Overal in Spanje mag men gewoon met een camper op straat parkeren, net zoals een auto. Parkeren is een ding maar kamperen is een ander ding.

Er wordt van kamperen gesproken als de zonneschermen omlaag worden gedaan, de tafels en stoelen buiten komen te staan en men zich zo positioneert alsof men op een camping staat. Dat is niet toegestaan maar wordt door veel mensen, met name Spanjaarden, wel veel gedaan.

Ga naar de inhoud