skip to Main Content
Aantal camperplaatsen in Spanje met 400 procent gestegen
Pixabay

Aantal camperplaatsen in Spanje met 400 procent gestegen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Naast de buitenlanders die met een camper of motorhome naar Spanje komen voor een vakantie zijn er ook steeds meer Spanjaarden die campers kopen of huren om op die manier het land te ontdekken. Er is in Spanje op dit moment sprake van een ‘boom’ van autocaravanas waarbij deze met 22% zijn gestegen in een jaar tijd.

Ook het aantal camperplaatsen is flink gestegen waarbij de Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning (ASEICAR) spreekt van een stijging in minder dan tien jaar tijd van 183 naar 904 camperplaatsen in Spanje. Dat is dus meer dan vier keer meer waarbij er gemiddeld vijf nieuwe speciale camper parkeer- en overnachtingsplaatsen per maand werden geopend.

Er zijn veel gemeenten die enkele jaren geleden totaal geen voorzieningen hadden voor de camper toeristen maar dat is in o.a. Córdoba, San Sebastián, Logroño, Pamplona en Alicante veranderd. In deze gemeenten zijn er speciale camperplaatsen (áreas de autocaravanas) geopend waar het staan en overnachten voor maximaal 48-72 uur is toegestaan. Voordeel van veel van deze camperplaatsen is dat deze in of dichtbij een centrum liggen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Regels voor campers in Spanje[/su_note]

De kosten van deze veilige parkings met overnachtingsmogelijkheden liggen tussen de 10 en 15 euro, bedragen die bij particulieren verhuurders hoger kunnen zijn. Voor dat geld staat men echter wel op een veilige plaats, heeft men water en elektriciteitsvoorzieningen en is het mogelijk om de toiletten te legen. Daarnaast zijn er ook camperplaatsen die wifi aanbieden en zelfs douche- en wasmogelijkheden.

Volgens de Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning is men er bij veel kleinere gemeenten in Spanje achter gekomen dat de camper toeristen 100 euro of meer per dag uitgeven in winkels, bars, restaurants, apotheken en tankstations. Daarom worden ook daar steeds vaker camperplaatsen aangelegd.

Spanje heeft meer dan 1.000 campings waarvan diverse de beste van Europa zijn en veel van hen hebben aangepaste plaatsen voor campers en natuurlijk ook caravans waar vaak speciale tarieven zijn om een nacht door te brengen in plaats van een week of twee.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje[/su_note]

Parkeren Vs kamperen

Maar wat is parkeren en wat is kamperen met een camper in Spanje? Overal in Spanje mag men gewoon met een camper op straat parkeren, net zoals een auto. Parkeren is een ding maar kamperen is een ander ding.

Er wordt van kamperen gesproken als de zonneschermen omlaag worden gedaan, de tafels en stoelen buiten komen te staan en men zich zo positioneert alsof men op een camping staat. Dat is niet toegestaan maar wordt door veel mensen, met name Spanjaarden, wel veel gedaan.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Ik sta altijd op een camping en hou deze bedragen per nacht
  Op campings van ASCI aan 16 € per nacht 2 personen in + stroom en douche ,
  Ook luxe campings
  Nooit zal ik ook maar iets van afval om het even waar storten en zeker geen toilet ergens in een bos legen .
  Je ziet het wel gebeuren en deze mensen bederven het voor
  Anderen
  Stop daar mee

 2. Hopelijk wordt er dan ook opgetreden tegen wildkampeerders aan de costa’s die dan bovendien dikwijls hun chemisch toilet gewoon in de natuur ledigen, met eigen ogen gezien.

 3. Ik heb een prachtig terrein voor campers (in de campo, vlakbij een dorp en de zee) . Vrienden kwamen dan ook graag bij mij een paar dagen staan. Maar nu heeft de politie mij verboden campers op mijn terrein te hebben, ook al zijn het vrienden. Ik snap daar niets van!!!

  1. Els, dat is pure willekeur. Er zijn in onze omgeving (Albir, Altea, Alfaz del Pi) enkele terreinen waar tot ongeveer 5 á 6 camperende “vrienden” mogen staan. Zou je Spaans zijn heb je enige voorkeur. Helaas zijn in genoemde omgeving zeker 3 camperplaatsen gesloten. Mede veroorzaakt door de Nederlandse consul die daar in de buurt woont. Die camperplaatsen hadden 2x een Nederlandse en 1x een Britse leiding. Een gemiste kans voor die omgeving waar de druk van campers hoog is en tot schade van de Horeca en winkeliers. Van je landgenoten moet je het hebben!

  2. Tja, bij tante Rietje op de Wallen kwamen vroeger ook altijd allemaal vrienden die na een uurtje een meier op het nachtkastje achterlieten. Begon de belastinginspecteur moeilijk over te doen. Niet erg sterk Els.

  1. Op de site van het NKC vind je de Camper contact App die slechts enkele euro’s kost. In die app vind je 29301 camperplaatsen in Europa. Spanje kun je er zo uit filteren. Bijzondere fijne App voor de camperaars met revieuws, omschrijving en navigatie.

    1. Als je lid bent van de NKC is de app gratis. Ben je geen lid zijn de jaarkosten € 6. Je kunt ook eerst een probeer versie downloaden.

 4. 100 euro per dag, dat zijn hele andere Campers dan die hier komen want die hier staan gaan gewoon naar de Mercadona en dus niets bar of restaurant. Ook geen betaalde plek trouwens maar gewoon Camper ergens dumpen. Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk.

  1. Het ligt er ook wel aan waar je woont Fred. Hier bij de populaire stranden van Cambrills en Salou en op de Resort campings nabij Miami waar een standplaats voor campers 120 euro per nacht kost smijten de camperaars met geld.

  2. Tsja, als je zo’n camper van € 100.000 hebt gekocht moet het natuurlijk wel een beetje uit de lengte of de breedte komen. Iedere avond uit eten kan dan niet met de AOW en misschien een beetje pensioen. De uitgave van € 100 per dag lijkt mij, als ervaringsdeskundige, wat overdreven maar zo rond de € 60 zal het zeker zijn. Uiteraard niet de kosten van de camper meegerekend. Maar…..hobby mag geld kosten, toch!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken