Search
menu
Search

Groep orka’s valt voor de kust van Cádiz een zeilboot aan

Groep orka's valt voor de kust van Cádiz een zeilboot aan
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Groep orka’s valt voor de kust van Cádiz een zeilboot aan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – Een zeilschip van 14 meter met drie personen aan boord heeft om 2.35 uur dinsdagnacht aan de Spaanse kustwacht assistentie moeten vragen omdat ze werden aangevallen. Het ging echter niet om piraten of iets dergelijks maar een groep orka’s die de zeilboot Cachaca herhaaldelijk aan hebben gevallen … of speelden met het schip.

De ‘aanval’ gebeurde zeven mijl voor de kust van Barbate in de provincie Cádiz in Andalusië. Als gevolg van het herhaaldelijk tegen het zeilschip aan zwemmen van de orka’s kon de bemanning, die niet gewond raakte, niet meer zelf terugkeren naar de Spaanse kust. Daarop werd besloten een noodsignaal uit te zenden waarna de kustwacht zich naar het schip spoedde. Deze kon op dat moment niets anders doen dan deze op sleeptouw nemen en naar de haven van Cádiz brengen waar ze rond 5 uur dinsdagmorgen arriveerden.

De vraag is in dit geval, net zoals in andere gevallen, of de orka’s daadwerkelijk het zeilschip wilden aanvallen of met het schip speelden door er tegen aan te zwemmen. Experts twijfelen aan een agressief gedrag van orka’s en zien het meer als een speels gedrag. Ondanks de meerdere meldingen van aanvaringen met orka’s voor de Spaanse kust, hebben wetenschappers vooralsnog nog geen verklaring kunnen vinden voor het gedrag van de orka’s. 

Ondanks dat orka’s soms agressieve dieren kunnen zijn als ze op jacht zijn, zijn orka’s normaal gesproken speels en geïnteresseerd in bijvoorbeeld het roer of een schroef van een schip. Het aanvallende gedrag duidt volgens sommige experts op stress dat eventueel veroorzaakt kan zijn door het overschot aan visnetten, een gewonde orka, te veel vaarverkeer of te veel toeristenboten die soms te dichtbij komen.

orka
Over gestalkte walvissen, spelende dolfijnen en aanvallende orka’s bij Spanje
De afgelopen dagen zijn er diverse contacten geweest tussen de mens en walvissen bij de Costa Brava die gestalkt werden, spelende Dolfijnen bij Mallorca en agressieve orka’s bij Galicië.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?