Het aantal ultra-rijken is met bijna 12 procent gedaald in Spanje

Het aantal ultra-rijken is met bijna 12 procent gedaald in Spanje
Beeld: via canva.com

Het aantal ultra-rijken is met bijna 12 procent gedaald in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het aantal mensen wereldwijd met een extreem hoog nettovermogen (meer dan 30 miljoen dollar of 27,7 miljoen euro) is in 2022 met bijna 4% gedaald vergeleken met het jaar ervoor. Volgens het Wealth Populations-rapport van het Wealth Report van Knight Frank daalde dit met 11,5% in Spanje. Dit volgt op een record toename van het aantal ultra-rijke personen wereldwijd in 2021, toen er een stijging was van meer dan 9%.

Het aantal ultra-rijke mensen ter wereld is in de laatste vijf jaar (2017-2022) met 44% gestegen, maar Knight Frank verwacht dat deze groei in de komende vijf jaar zal afnemen tot 28,5%. Ze voorspellen dat deze daling slechts van tijdelijke aard zal zijn, terwijl de situatie zich aanpast aan een veranderend economisch klimaat.

Europa werd het hardst getroffen met een daling van 8,5%. Ongeveer vier vijfde van de Europese landen ervoer een afname in het aantal ultra-rijke inwoners. Er waren maar een paar landen die een groei in deze bevolkingsgroep zagen, waaronder Ierland dat een groei van 4% noteerde, en Monaco, een ‘veilige haven’ voor de allerrijksten dat een groei van bijna 1% liet zien.

Hoewel ook Azië een afname kende, behoorden drie van de tien locaties met de sterkste groei tot Aziatische landen, want in Maleisië, Indonesië en Singapore nam het aantal ultra-rijke inwoners toe. Het Midden-Oosten onderscheidde zich op regionaal niveau, met een toename van 17% in de bevolking met een ultrahoog vermogen, aangedreven door uitzonderlijke economische en vastgoed prestaties in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

Het rapport maakt onderscheid tussen de ‘nieuwe rijken’, ofwel ‘individuen met een hoog nettovermogen’, dat betekent iemand met een nettovermogen van een miljoen dollar (920.000 euro). Daarnaast wordt uitgelegd dat het behoren tot de ‘exclusieve club’ van de ‘1% rijksten’ ook afhangt van het land. In Monaco zou een nettovermogen van 11,46 miljoen euro vereist zijn, terwijl je in Spanje 2,31 miljoen euro nodig zou hebben, in Brazilië 400.244 euro en in India slechts 161.760 euro.

Ga naar de inhoud