Antivirus-man John McAfee pleegt zelfmoord in gevangenis Barcelona

Antivirus-man John McAfee pleegt zelfmoord in gevangenis Barcelona
Beeld: Archieffoto

Antivirus-man John McAfee pleegt zelfmoord in gevangenis Barcelona

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De 75-jarige softwareontwikkelaar die onder meer bekend is vanwege zijn Antivirus software John McAfee werd in oktober 2020 in Barcelona aangehouden toen hij het land uit wilde vluchten. Sindsdien zit de 75-jarige Amerikaan vast in een cel nabij Barcelona waar hij deze woensdag dood werd aangetroffen nadat hij zich heeft opgehangen.

Het toeval wil (of niet) dat slechts enkele uren voordat John McAfee dood in zijn cel in de gevangenis werd gevonden de rechter toestemming had gegeven voor uitlevering aan de Verenigde Staten waar hem een straf van 30 jaar boven het hoofd hing vanwege fraude en belastingontduiking.

De Catalaanse justitie heeft medegedeeld dat het om zelfmoord gaat terwijl McAfee’s advocaat heeft bevestigd dat zijn cliënt zichzelf heeft opgehangen.

Arrestatie

Op het moment van zijn arrestatie in oktober 2020 stond John McAfee op het punt om samen met twee andere personen een vlucht van Barcelona naar Istanbul in Turkije te nemen. McAfee had geen Amerikaans maar een Brits paspoort bij zich maar werd toch door Interpol herkend en meteen aangehouden door de Policía Nacional. Hij werd daarna vastgehouden in afwachting van uitlevering, liet het Spaanse Ministerie van Justitie weten.

De 75-jarige John McAfee, miljardair, bitcoin (BTC) bull en voormalig eigenaar van het gelijknamige antivirusbedrijf werd door de Amerikaanse autoriteiten gezocht voor fraude en belastingontduiking. McAfee werd ervan beschuldigd dat hij tussen 2014 en 2018 geen belastingaangiften heeft ingediend en dat hij bezittingen heeft achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto.

Volgens de Amerikaanse aanklagers heeft de antivirus bedenker miljoenen dollars verdiend met het promoten van bitcoin en andere cryptomunten. maar ook voor het houden van lezingen en de verkoop van de rechten voor zijn levensverhaal. Daarover schijnt McAfee geen belasting te hebben betaald.

Ga naar de inhoud