Plassen of poepen in zee of op het strand levert 750 euro boete op in Spanje

Plassen of poepen in zee of op het strand levert 750 euro boete op in Spanje
Beeld: 123rf

Plassen of poepen in zee of op het strand levert 750 euro boete op in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In ons recent geplaatste overzicht ‘20x wat wel en niet mag deze zomer op de stranden in Spanje’ wat je HIER kunt lezen schreven we al dat het sinds enkele jaren (om precies te zijn sinds 2017) bij diverse stranden in Spanje verboden is om te plassen in zee of op het strand. De eerste gemeente die een verbod instelde was San Pedro del Pinatar in Murcia gevolgd door andere gemeenten waaronder Lepe in Huelva en Málaga. Deze week kwam de gemeente Vigo ook op de Spaanse televisie met het plas- en poepverbod op strand en in zee.

Letterlijk wordt er niet gesproken over plassen of poepen maar over ‘fysiologische evacuatie in zee of op het strand’ ofwel ‘evacuación fisiológica en el mar o en la playa’ in het Spaans (zie artikel 12 in de gemeentelijke verordening van Vigo). Maar waarom plast of poept iemand in zee? Een van de redenen kan zijn dat op veel stranden er geen toiletten zijn en waar moet je dan naartoe? Daarnaast valt het plassen niet op in zee, iets wat bij poepen wellicht wel duidelijker zichtbaar is.

Volgens de gemeente Vigo in Galicië is het plassen, wat het meeste gebeurt, of poepen, wat minder gebeurt, in zee omdat er geen openbaar toilet aanwezig is absoluut geen excuus. Wordt je betrapt dan krijg je zonder pardon een boete die kan oplopen tot 750 euro. Aan de ene kant ook wel logisch want als je met een hond op strand loopt wordt je scheef aangekeken als je dpoep laat liggen, dus dat moet dan zeker ook gelden als mens, toch? Het probleem is dat er maar weinig zeeplassers betrapt worden.

Het plas- en poepverbod is op veel plaatsen ingesteld vanwege hygiënische redenen en niet zozeer dat het slecht voor de zee is (op het strand is een ander geval). Verder worden er boetes gegeven en aandacht aan dit verbod besteed om de mensen bewuster te maken van hun acties en dat men met respect om dient te gaan met de natuur, dus ook het strand en de zee waar we met zijn allen uiteindelijk al veel te veel troep ingooien.

Maar is plassen in zee nou echt zo slecht? Er wordt serieus over nagedacht en het fenomeen zeeplasser is ook door wetenschappers onderzocht. De conclusie van de American Chemical Society was in 2018 al dat het plassen in zee niet schadelijk is voor de zee, sterker nog, het kan zelfs goed zijn voor het zeewater. De urine van een mens bestaat voor 95% uit water en circa gram natrium en chloride. De zee bevat 96,5% water en een iets meer dan 2 gram natrium en chloride. Als je dus in zee plast vul je het zeewater aan met een gelijksoortig water (dat van de urine).

De onderzoekers zeggen dat er een groot onderscheid gemaakt moet worden tussen het plassen in zee en in een zwembad. In zee plassen vissen en walvissen (met circa 1.000 liter per dag) ook dus dat is ‘natuurlijk’. In een zwembad is de verhouding water en natrium en chloride heel anders. Daarnaast valt het plassen in een zwembad veel meer op dan in zee, maar dat is een andere zaak. De onderzoekers hebben overigens niet gekeken naar het poepen in zee, maar niemand wil met een duikbril op voorbij een drol zwemmen toch?

strand 3
20x wat wel en niet mag deze zomer op de stranden in Spanje
Naar het strand gaan is uiteraard een aangename bezigheid in Spanje maar wist je dat er ook regels en wetten zijn waar men zich aan moet houden en sommige van deze regels zijn erg vreemd.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud