Spanje op Nederland na grootste vleesexporteur in de Europese Unie

Spanje op Nederland na grootste vleesexporteur in de Europese Unie
Beeld: 123rf

Spanje op Nederland na grootste vleesexporteur in de Europese Unie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was Spanje op Nederland in 2020 na de grootste vleesexporteur in de Europese Unie (EU). Nederland exporteerde vorig jaar voor 8,8 miljard euro aan vlees terwijl dat voor Spanje 8,7 miljard euro was en bij de nummer drie Duitsland 7,3 miljard euro.

Nederland is de grootste exporteur van rund- en kalfsvlees, de tweede exporteur van pluimveevlees (na Polen) en de vierde exporteur van varkensvlees (na Spanje, Duitsland en Denemarken). Spanje daarentegen is de grootste exporteur van varkensvlees gevolgd door overige vleessoorten, rund- en kalfsvlees en pluimvee.

Nederland verdiende met de export van rund- en kalfsvlees 2,5 miljard euro, met varkensvlees 2,6 miljard euro en met pluimvee 2,3 miljard euro. In Spanje is dat ongelijk verdeeld want het land verdiende praktisch alles met de export van varkensvlees met 5,7 miljard euro terwijl dat bij pluimvee slechts 0,3 miljard euro en bij rund- en kalfsvlees slechts 0,8 miljard euro was in 2020.

Recent ontstond een verhitte discussie in Spanje over de consumptie van vlees want volgens de minister van Consumptie moeten de inwoners van Spanje minder vlees eten want dat is niet alleen beter voor de gezondheid maar ook voor het milieu. Spanje is echter een vleesetend land bij uitstek en dat verzoek van Alberto Garzón viel niet goed (terwijl het door internationale organisaties zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wel onderbouwd is).

In Spanje wordt gemiddeld per persoon per jaar 50 kilo vlees gegeten volgens de informatie van het Spaanse Ministerie van Landbouw maar het FAO verhoogt dat zelfs naar 100 kilo per persoon. In beide gevallen zit de gemiddelde Spanjaard ver boven het door de WHO aangeraden gemiddelde van 21 kilo per persoon/jaar. Aangeraden wordt twee tot drie porties vlees van 100 tot 120 gram per week maar in Spanje is dat gemiddeld één kilo per week. 

De corona-pandemie heeft de vleesconsumptie niet verminderd maar zelfs doen stijgen met 4,6 kilo per persoon/jaar in 2020. Er is echter wel een daling van de consumptie van rood vlees want in 2006 consumeerde men in Spanje nog gemiddeld 22 kilo/persoon terwijl dat in 2020 is gedaald naar 12,6 kilo/persoon.

Het meeste vlees wordt gegeten in Castilië en León met gemiddeld 57,49 kilo/persoon gevolgd door Navarra met 56,2 kilo/persoon en Aragón met 55,36 kilo/persoon. Ook de vleesproductie nam toe van 7,2 miljoen ton in 2019 naar 7,6 miljoen ton in 2020.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.