Spanje op Nederland na grootste vleesexporteur in de Europese Unie

Spanje op Nederland na grootste vleesexporteur in de Europese Unie
Beeld: 123rf

Spanje op Nederland na grootste vleesexporteur in de Europese Unie

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was Spanje op Nederland in 2020 na de grootste vleesexporteur in de Europese Unie (EU). Nederland exporteerde vorig jaar voor 8,8 miljard euro aan vlees terwijl dat voor Spanje 8,7 miljard euro was en bij de nummer drie Duitsland 7,3 miljard euro.

Nederland is de grootste exporteur van rund- en kalfsvlees, de tweede exporteur van pluimveevlees (na Polen) en de vierde exporteur van varkensvlees (na Spanje, Duitsland en Denemarken). Spanje daarentegen is de grootste exporteur van varkensvlees gevolgd door overige vleessoorten, rund- en kalfsvlees en pluimvee.

Nederland verdiende met de export van rund- en kalfsvlees 2,5 miljard euro, met varkensvlees 2,6 miljard euro en met pluimvee 2,3 miljard euro. In Spanje is dat ongelijk verdeeld want het land verdiende praktisch alles met de export van varkensvlees met 5,7 miljard euro terwijl dat bij pluimvee slechts 0,3 miljard euro en bij rund- en kalfsvlees slechts 0,8 miljard euro was in 2020.

Recent ontstond een verhitte discussie in Spanje over de consumptie van vlees want volgens de minister van Consumptie moeten de inwoners van Spanje minder vlees eten want dat is niet alleen beter voor de gezondheid maar ook voor het milieu. Spanje is echter een vleesetend land bij uitstek en dat verzoek van Alberto Garzón viel niet goed (terwijl het door internationale organisaties zoals de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wel onderbouwd is).

In Spanje wordt gemiddeld per persoon per jaar 50 kilo vlees gegeten volgens de informatie van het Spaanse Ministerie van Landbouw maar het FAO verhoogt dat zelfs naar 100 kilo per persoon. In beide gevallen zit de gemiddelde Spanjaard ver boven het door de WHO aangeraden gemiddelde van 21 kilo per persoon/jaar. Aangeraden wordt twee tot drie porties vlees van 100 tot 120 gram per week maar in Spanje is dat gemiddeld één kilo per week. 

De corona-pandemie heeft de vleesconsumptie niet verminderd maar zelfs doen stijgen met 4,6 kilo per persoon/jaar in 2020. Er is echter wel een daling van de consumptie van rood vlees want in 2006 consumeerde men in Spanje nog gemiddeld 22 kilo/persoon terwijl dat in 2020 is gedaald naar 12,6 kilo/persoon.

Het meeste vlees wordt gegeten in Castilië en León met gemiddeld 57,49 kilo/persoon gevolgd door Navarra met 56,2 kilo/persoon en Aragón met 55,36 kilo/persoon. Ook de vleesproductie nam toe van 7,2 miljoen ton in 2019 naar 7,6 miljoen ton in 2020.

Ga naar de inhoud