Search
menu
Search

Hondeneigenaren in Spanje moeten verplichte cursus doen

Hondeneigenaren in Spanje moeten verplichte cursus doen
Beeld: via canva.com

Hondeneigenaren in Spanje moeten verplichte cursus doen

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 29 september (2023) treedt de nieuwe Wet op Dierenwelzijn in werking, die in maart van dit jaar is gepubliceerd in het Staatsblad BOE. Deze wet heeft als doel de maximale bescherming van de rechten en het welzijn van dieren te bereiken door het bestrijden van dierenmishandeling en -verwaarlozing. Naast andere maatregelen, zoals het verhogen van de straffen en boetes in geval van mishandeling en verwaarlozing, stelt de wet de verplichte deelname aan een cursus voor iedereen die een hond als huisdier heeft of wil hebben.

Volgens het Staatsblad BOE moet deze cursus gevolgd worden door iedereen die hondenbezitter wil worden, en door degenen die al hondenbezitter zijn. Ze hebben een termijn van twee jaar vanaf 29 september 2023 om de cursus te voltooien.

De cursus heeft een onbeperkte geldigheid en de accreditatie moet worden vergezeld van een aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan derden die de verantwoordelijke personen voor het dier in de dekking opneemt, voor een bedrag dat voldoende is om de mogelijke kosten te dekken. De cursus is verplicht en personen die deze niet kunnen aantonen, worden geconfronteerd met een boete.

De wet bepaalt dat de cursus gratis zal zijn en dat de inhoud bij ministeriële regeling zal worden bepaald. Hoewel de exacte inhoud nog niet is vastgesteld, is bekend dat de cursus uit drie delen bestaat: een deel over verzorging en diergeneeskunde, een deel over dierenwelzijn en een deel over wetgeving. Bovendien kan de cursus online gevolgd worden, met als doel dat de documenten onmiddellijk kunnen worden gedownload en een informerend karakter hebben in plaats van beperkend.

Door middel van deze opleiding wil Spanje dat de eigenaar van een hond basiskennis opdoet over het hanteren, verzorgen en houden van dieren. Bovendien wordt verwacht dat de cursussen in kwestie een zekere beoordeling van het huisdier zullen bevatten om het gedrag te bepalen en zo alle soorten rassen te beschermen tegen verwaarlozing, mishandeling en euthanasie.

hondenverzekering
Hondenbezitters in Spanje moeten vanaf september verplicht een verzekering hebben
Eind september treedt de nieuwe Wet op het Dierenwelzijn of de Dierenwelzijnswet in werking in Spanje en moeten alle huishoudens waar een hond leeft verplic …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud