Nieuw reglement voor historische voertuigen in de maak in Spanje

Nieuw reglement voor historische voertuigen in de maak in Spanje
Beeld: via canva.com

Nieuw reglement voor historische voertuigen in de maak in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse Verkeersdienst DGT verwacht dat het aantal geregistreerde historische voertuigen zal stijgen van 48.000 naar 200.000 met het nieuwe Reglement voor Historische Voertuigen dat zo snel mogelijk moet worden goedgekeurd. Het nieuwe ‘reglamento de vehículos históricos’ wijzigt niet ingrijpend, maar vereenvoudigt de procedures om het Spaanse erfgoed van auto’s die als populaire klassiekers worden beschouwd, te beschermen.

In Spanje zijn op dit moment ongeveer 48.000 historische voertuigen, tegenover 400.000 in Frankrijk, 600.000 in Duitsland of 1,5 miljoen in het Verenigd Koninkrijk. De DGT verwacht dat met het nieuwe reglement het aantal historische voertuigen kan oplopen tot 200.000.

Historische en klassieke auto’s zouden in twee groepen worden verdeeld. De eerste groep zou bestaan uit voertuigen met een Spaanse nummerplaat, die meer dan 30 jaar oud zijn en een geldige APK hebben. In de tweede groep zouden alle voertuigen vallen die niet aan deze criteria voldoen.

Eigenaren van voertuigen in de eerste groep zouden het certificaat van historisch voertuig alleen kunnen krijgen met een verklaring van aansprakelijkheid en zonder het laboratorium te hoeven passeren om het bijbehorende document te krijgen dat de historiciteit van het voertuig certificeert. De eigenaren van de rest van de voertuigen zouden dit proces echter wel moeten doorlopen.

De kwalificatie van een historisch voertuig heeft belangrijke voordelen voor een auto. Enerzijds geeft het recht op een verlaagd belastingtarief voor het verkeer, evenals op veel goedkopere verzekeringen. Maar het echte voordeel van historische voertuigen is dat ze in de stad mogen rijden, ongeacht de lage-emissiezones, zoals in het Wetboek van Verkeer is vastgelegd.

Dit is de reden waarom de vraag naar dit soort voertuigen en daarmee de prijs ervan zijn gestegen. In veel gevallen hebben we het over auto’s die zeer comfortabel en zelfs zeer aantrekkelijk zijn en die hun eigenaren in staat stellen de beperkingen van de lage-emissiezones in steden als Madrid of Barcelona te omzeilen, denk aan de Seat 600, Seat 127, Renault R5 of Citroën 2CV om er maar een paar te noemen.

Ga naar de inhoud