Search
menu
Search

Dit worden de lage-emissiezones van Valencia vanaf 2024

Dit worden de lage-emissiezones van Valencia vanaf 2024
Beeld: RACE / web

Dit worden de lage-emissiezones van Valencia vanaf 2024

De invoering van lage-emissiezones (in het Spaans: Zonas de Bajas Emisiones of ZBE) in Spanje was oorspronkelijk gepland voor 1 januari 2023 in alle steden met meer dan 50.000 inwoners. Deze maatregel is echter uitgesteld tot 1 januari 2024 omdat veel steden, zoals Valencia, om meer tijd vroegen.

In het geval van Valencia werd een grote ZBE aangekondigd die meerdere delen van de stad zou omvatten. Volgens de laatste informatie zal de lage-emissiezone worden opgedeeld in vijf grote gebieden die zich over verschillende delen van de stad verspreiden. Hiermee wil de gemeente Valencia voldoen aan de nationale wetgeving en de uitstoot van vervuilende gassen in de stad verminderen.

Volgens de wet op klimaatverandering en energietransitie moet Valencia vóór 2024 een Zonas de Bajas Emisiones of ZBE hebben. Het project wordt in de komende weken bekendgemaakt. Het doel van deze maatregel is de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren en de vervuiling te verminderen. 

Valencia zal een totaal van vijf ZBE’s hebben die bijna de hele stad beslaan (zie plattegrond). In het noorden van de stad worden twee ZBE’s ingesteld: een in het terrein van de Polytechnische Universiteit en een die wordt begrensd door het oude rivierbed van de Turia aan de linkeroever, de noordelijke rondweg en het strand van Malvarrosa.

In het zuiden van de stad worden nog twee ZBE’s ingesteld: een op de rechteroever van de Turia tot aan de V-30, waaronder de wijken Nazaret en Pinedo vallen, en een die verwijst naar de wijken tussen de V-30 en de zuidelijke rondweg.

Tot slot zal er een lage-emissiezone zijn in het centrum van Valencia, die wordt begrensd door de Colón, Xativa en Guillem de Castro straten, en door de rechteroever van het oude rivierbed van de Turia. Deze lage-emissiezone wordt naar verwachting de strengste, maar het is nog niet bekend welke voertuigen daar niet meer mogen komen.

De gemeente Valencia gaat meer dan 300 bewakingscamera’s installeren om te controleren of voertuigen die deze ZBE’s binnenrijden een milieusticker van de DGT hebben. In het geval dat ze deze sticker niet hebben, kunnen ze een boete krijgen van maximaal 200 euro. Daarnaast zullen er 52 sensoren voor milieumetingen en 44 informatieborden worden geïnstalleerd.

De volgende gemeenten in de Valencia regio moeten vanaf 2024 een lage-emissiezone hebben: Alcoy, Alicante, Benidorm, Castellón de la Plana, Elche, Elda, Gandía, Orihuela, Paterna, Sagunto, San Vicente del Raspeig, Torrente, Torrevieja en Villarreal.

lage emissiezone
Benidorm bereidt zich voor op lage-emissiezone aan het einde van 2023
Als stad met meer dan 50.000 inwoners moet Benidorm voor het einde van dit jaar de lage-emissiezone klaar hebben zodat de stad vanaf 2024 kan voldoen aan de klimaatwet, maar hoe ziet deze lage-emissiezone eruit?
icoon2022www.spanjevandaag.com
ZBE valencia
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?