Alternatief voor Catalaanse spoorlijn is de route Valencia haven – Zaragoza – Canfranc richting Frankrijk (2017)

Oeps ... foto ontbreekt!

Alternatief voor Catalaanse spoorlijn is de route Valencia haven – Zaragoza – Canfranc richting Frankrijk (2017)

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Mocht het ooit zover komen dat Catalonië een eigen republiek gaat worden dan is de kans groot dat men in Spanje op zoek moet naar een andere route over het spoor tussen Spanje en Frankrijk. Deze gaat op dit moment door Catalonië om zo via het Catalaanse station Portbou buurland Frankrijk binnen te rijden en dat gebeurt al jaren zo. Mocht dat in de toekomst niet meer mogelijk zijn omdat de Catalanen dat niet meer willen dan zijn er twee alternatieve routes bedacht. Eentje daarvan begint in de haven van Valencia en gaat via Aragón door de Pyreneeën richting Frankrijk.

Naast het treinspoor is ook de grootste haven van Spanje, die in Barcelona, een heikel punt aangezien deze niet meer gebruikt zal worden door veel schepen die naar Spanje willen varen en niet naar de nieuwe Catalaanse republiek. Daarom is men bezig met het onderzoeken naar andere mogelijkheden waarbij gesproken wordt over de haven van Valencia die met goederentreinen verbonden kan worden met Zaragoza in Aragón en dan via Canfranc in de Aragonese Pyreneeën richting Frankrijk en de rest van de Europese Unie kan gaan. Recent werd bekend dat er plannen zijn om voor vele miljoenen euro’s het oude mysterieuze treinstation van Canfranc op te knappen.

Het probleem van deze alternatieve treinverbinding met Frankrijk en de andere EU landen is het Franse deel waar veel bochten, dalingen en stijgingen zijn wat voor zware goederentreinen lastiger, langzamer en dus ook duurder is. Toch werd deze route tot ongeveer 1970 veel gebruikt maar deze werd stilgelegd toen in dat jaar er een ernstig ongeval plaatsvond op de Puente de l’Estanguet. Daarnaast zouden er veel herstelwerkzaamheden en verbeteringen moeten worden uitgevoerd aan het huidige spoornetwerk op deze route.

Een andere mogelijkheid is de zogenaamde Corredor Cantábrico die via noordwest Spanje gaat, te weten via de havens van Bilbao en Santander via het knooppunt in Zaragoza naar Frankrijk of Valencia. Op die reeds bestaande treinroute zijn echter veel stukken spoor waar de treinen niet harder mogen dan 20 kilometer per uur en zijn er limieten aan gewicht van de vracht.

Ga naar de inhoud