skip to Main Content
Alternatief voor Catalaanse spoorlijn is de route Valencia haven – Zaragoza – Canfranc richting Frankrijk (2017)

Alternatief voor Catalaanse spoorlijn is de route Valencia haven – Zaragoza – Canfranc richting Frankrijk (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Mocht het ooit zover komen dat Catalonië een eigen republiek gaat worden dan is de kans groot dat men in Spanje op zoek moet naar een andere route over het spoor tussen Spanje en Frankrijk. Deze gaat op dit moment door Catalonië om zo via het Catalaanse station Portbou buurland Frankrijk binnen te rijden en dat gebeurt al jaren zo. Mocht dat in de toekomst niet meer mogelijk zijn omdat de Catalanen dat niet meer willen dan zijn er twee alternatieve routes bedacht. Eentje daarvan begint in de haven van Valencia en gaat via Aragón door de Pyreneeën richting Frankrijk.

Naast het treinspoor is ook de grootste haven van Spanje, die in Barcelona, een heikel punt aangezien deze niet meer gebruikt zal worden door veel schepen die naar Spanje willen varen en niet naar de nieuwe Catalaanse republiek. Daarom is men bezig met het onderzoeken naar andere mogelijkheden waarbij gesproken wordt over de haven van Valencia die met goederentreinen verbonden kan worden met Zaragoza in Aragón en dan via Canfranc in de Aragonese Pyreneeën richting Frankrijk en de rest van de Europese Unie kan gaan. Recent werd bekend dat er plannen zijn om voor vele miljoenen euro’s het oude mysterieuze treinstation van Canfranc op te knappen.

Het probleem van deze alternatieve treinverbinding met Frankrijk en de andere EU landen is het Franse deel waar veel bochten, dalingen en stijgingen zijn wat voor zware goederentreinen lastiger, langzamer en dus ook duurder is. Toch werd deze route tot ongeveer 1970 veel gebruikt maar deze werd stilgelegd toen in dat jaar er een ernstig ongeval plaatsvond op de Puente de l’Estanguet. Daarnaast zouden er veel herstelwerkzaamheden en verbeteringen moeten worden uitgevoerd aan het huidige spoornetwerk op deze route.

Een andere mogelijkheid is de zogenaamde Corredor Cantábrico die via noordwest Spanje gaat, te weten via de havens van Bilbao en Santander via het knooppunt in Zaragoza naar Frankrijk of Valencia. Op die reeds bestaande treinroute zijn echter veel stukken spoor waar de treinen niet harder mogen dan 20 kilometer per uur en zijn er limieten aan gewicht van de vracht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Het Europeesbeleid concetreert zich voornamelijk op het promoten van het spoorvervoe. Voor personenvervoer zijn de hogesnelheidstreinen in het leven geroepen om te concurreren tegen de vliegmaatschappijen en nu is het de beurt aan het goederenvervoer.

  De meest bestaande systemen zijn verouderd of wat aangepast en zijn hard aanvernieuwing toe omdat ze niet meer aan de huidige eisen voldoen en ook gezien de vervoerstijd technisch niet meer interessant yijn.

  Neem NL met de Betuwelijn, Frankrijk heeft af Perpignan een chuttelservice opgezet voor trailervervoer naar Luxemburg met verlaagde wagons zodat men met standaardtrailer de trein op kan. De Eurotunnel tussen Dover en Calais is het laaste goede voorbeeld hoe het wel kan van goed gecombineerd vervoer inclusief personenvervoer.

  Barcelona en Irun hebben het probleem met ruimte, zee inwaarts kan niet en de bergen in wordt heel moelijk en te kostbaar! Dus waar die nieuwe corredor komt te liggen is dan ook maar een vraag. Wat wel een optie zou kunnen zijn is een Eurotunnel II dwars door de Pyreneos met als start en eind terminal (Altoplano) in Zaragoza. De Franse hebben hun spoorlijnen reeds gemoderniseerd tot 30 km voor de Spaanse grens.

  Wachten is op het groene licht van Madrid en Brussel voor dit Europese megaprojekt!

 2. Een eventuele spoorverbinding via Canfranc richting Frankrijk is
  absoluut geen optie. De lijn Zaragoza – Irun via Pamplona lijkt me
  best geschikt. Een afstand van ongeveer 200 km spoor is met
  aanpassingen voor goederenvervoer te realiseren.

 3. Wat wordt er een drama van gemaakt. Er wordt vanuit gegaan dat als Catalonie zelfstandig zou worden het een gesloten gebied wordt. Men kan natuurlijk kijken naar landen die het slechter hebben maar kijk eens naar Noorwegen, geen EEG maar wel Chengen. Men heeft geen paspoort nodig mag wel taxfree kopen in de Europese Unie. Noorwegen is het meest welvarenste land van de wereld en dat zonder lid van de Europese Unie. De huidige spoorlijn Valencia – Zaragoza is uit de tijd en dat is het stuk door de Pyraneen ook (bochtig, enkelspoor en breedspoor). Men gaat tegenwoordig niet meer om een berg heen maar er doorheen en dan zijn wij wel een generatie verder.

  1. Han, Noorwegen heeft olie, kan zichzelf bedruipen, heeft een geweldige infrastructuur , gezondheidszorg , onderwijs (ook in het Engels!) en elke inwoner wordt van de wieg naar het graf verzorgd.
   Jazeker een rijk land, maar de vergelijking is krom.

   1. Toch een opmerking over de “geweldige” infrastructuur van Noorwegen.
    Ik heb in 2013 Noorwegen doorkruist (tot aan de Noordkaap) met een camper.
    Heb heel wat heel slechte wegen gehad, niet geschikt om bijvoorbeeld met een caravan te doen.
    Dat kan daar dus veel beter.
    Elke andere vergelijking is inderdaad erg krom.

 4. Barcelona mag dan qua oppervlakte wel de grootste haven van Spanje zijn met ????.De drukste haven en tevens waar de meeste goederen in en uit gevoerd worden is toch altijd al en nog steeds Algeciras. Bij een TV vraag en antwoord spel is dit al enige malen naar voren gekomen

 5. Zelfs Hilter had zijn ‘goede’ kanten maar laten we alsjeblieft ophouden over Franco Anton! Wie een beetje de geschiedenis kent weet wat die (zwarte) periode heeft voorgebracht.
  Weet nu wel dat het hele afscheidings proces veel verdeeldheid heeft gebracht, en niet alleen op het hoogste niveau maar ook families en vrienden worden er door getroffen. Dus laten wij als Nederlander of Belg er geen schepje bovenop doen.

 6. Helaas is dit een heel onwerkelijk artikel. 1) treinen rijden tegenwoordig van Europa naar China dus waarom zouden ze niet door Catalonie kunnen rijden (zie Zwitserland) 2) De zgn corredor mediterraneo voor goederenvervoer die door Europa politiek wordt gesteund is nooit door de spaanse regering als prioriteit gezien hoewel de meeste goederen vanuit de kuststrook vanaf Algeciras tot Catalonie naar Europa gaan. Voor Madrid is het een doorn in het oog dat deze handelsader niet via Madrid loopt. 3) De prioriteit van de regerende PP (en ook PSOE) waren de AVE’s met passagiersverbindingen van en naar “middle of nowhere” gebieden maar goederenvervoer kan wel over de weg. Ook geen oog voor milieuaspecten enz.
  Zoals gezegd, Catalonie is geen enkel obstakel voor goederen en of personenvervoer per trein coor de rest van Spanje. Mbt regionaal personenvervoer in Catalonië is de bevoegdheid ooit gedeeltelijk door Madrid over gedragen. Ondanks vele toezeggingen heeft Renfe / Adif voor de overdracht de treinen, rails en terminals in erbarmelijke staat achter gelaten. En dat was niet onlangs toen er sprake was van een evt onafhankelijkheid.

  1. “passagiersverbindingen van en naar middle of nowhere”… Zoals de verbinding naar Barcelona bedoel je? Of mag die wel?

   Slechte treinen die Catalonië in eigen beheer heeft is nu de schuld van Madrid. Ja zo ken ik nog wel een paar.

   Maar dat de hogesnelheidslijn in Catalonië met Spaans/Europees geld is aangelegd daar hoor ik niemand over. Laat staan over de aanleg van de gewone treinverbindingen die Catalonië grotendeels te danken heeft aan… jawel… Franco ?

   1. De Ave Barcelona Madrid v.v. isde enigste verbinding die rendabel is. Sevilla Madrid als eerste AVE was een politieke zet van Felipe Glz. Bijna alle infrastructuur van de laatste 20 jr in Spanje is dankzij EU tot stand gekomen, dus ook in CAT. Rodalies heeft men gewoon in een belabberde staat overgedragen om wat voor reden dan ook en dat is geen politieke opmerking. Mbt Franco, tja dan kunnen we het ook over de Deutsche Autobahn gaan hebben. Ben je trouwens wel eens op de AVE stations in pakweg Albacete geweest………… De corredor mediterraneo is gewoon een feit. Madrid loopt al 10 jr gewoon te dwarsbomen terwijl de goederenstromen niet precies via KM 0 lopen. Voor luchtvracht is dit wel het geval hoewel Barcelona dankzij de arabieren en aziaten flink in opkomst is. Van de andere loopt men te pronken met een trein naar China. In 2,5 jr is er precies één trein vanaf Abroñigal vertrokken naar China.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken