skip to Main Content

Het verlaten treinstation van Canfranc krijgt een opknapbeurt van 350 miljoen euro

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

HUESCA – Het verlaten Internationale Spoorwegstation in Canfranc provincie Huesca in de Aragonese Pyreneeën krijgt eindelijk een een opknapbeurt van 350 miljoen euro. Het is nu bijna vijftig jaar geleden dat het station nog in gebruik was nadat het in 1928 geopend werd op de grens tussen Frankrijk en Spanje in de Pyreneeën.

Het werd beschouwd als een symbool van architecturale elegantie en men refereerde ernaar als de “Titanic van de Bergen”, dat kwam door de honderden deuren en de 200 meter lange platformen. Volgens Spaanse media heeft de regionale overheid van Aragón het station nu gekocht nadat zij het grote aantal toeristen zagen die het treinstation nog altijd kwamen bezoeken.

Het is de bedoeling om het om te vormen tot een luxueus hotel dat toch nog in bedrijf blijft als een functionerend station. De benodigde 350 miljoen euro voor de opknapbeurt zal bijeengebracht worden door de Spaanse overheid en geld uit Europese fondsen. Het hotel moet klaar zijn in 2022.

Geschiedenis

In de Tweede Wereldoorlog diende het station als reddingslijn voor Joodse vluchtelingen maar in 1940 werd Franco gefotografeerd toen hij Hitler een rondleiding gaf in het station. Tijdens de nazi bezetting werd het station ook nog gebruikt om goud te smokkelen maar op het einde van de oorlog waren het vooral nazi’s die langs hier ontsnapten.

Gedurende de jaren daarna kwam het station terug in normaal bedrijf maar door een dalende bevolking geraakte het station in verval en werd het na een treinongeval zelfs gesloten. Ondanks zijn bouwvalligheid trok het station tussen 2013 en 2017 meer dan 120.000 toeristen aan.

Estación internacional de Canfranc Canfranc 9361862
Estación internacional de CanfrancMinube.com

Laboratorium

850 meter diep ligt het Laboratorio Subterraneo de Canfranc (Ondergronds Laboratorium van Canfranc) en het treinstation geeft toegang tot dit laboratorium. Het is een ondergronds wetenschappelijk labo en daardoor is het goed beschermd tegen kosmische stralingen en daarom gebruikt men het vooral om zeldzame natuurverschijnselen te bestuderen zoals interacties tussen neutronen of de donkere materie met atoomkernen.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Dit is een prachtig mooi gebouw, ik heb het 2 jaar geleden ook bezocht. Met een zeer enthousiaste gids ben ik, in de reeds half gerestaureerde, stationshal geweest. Hij zou eeuwig zonde zijn dit station dat zo veel geschiedenis heeft verder te laten vervallen. Ik vind het een zeer goed initiatief en het zal voor Huesca en omgeving ook een positief effect hebben. Ik hoop wel dat ze het treinverkeer ook terug gaan realiseren en dat het open blijft voor het publiek om het te bezoeken. Het wordt tenslotte wel met gemeenschapsgeld gerenoveerd.

    1. En sneeuw is wit maar daar hebben ze in Afrika geen boodschap aan.

  2. Met dat geld kunnen ze beter een oplossing bedenken voor het water tekort, daar help je de mensen tenminste echt mee, jammer dat de regering keer op keer faalt als het om eerste levens behoeftes gaat.

    1. Hoe had je dat in gedachten dan? Met geld kan je nog steeds geen regen genereren. Met het opknappen van cultureel erfgoed wel weer nieuwe inkomsten aanboren in de vorm van toerismse.
      Dit is echt weer een domme onzinnege opmerking meer om maar wat te klagen hebben dan om iets constructiefs te melden.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken